• یکشنبه / ۳۱ تیر ۱۴۰۳ / ۲۰:۱۴
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403043120289
  • خبرنگار : 30147

کارشناس ترویج اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان:

۱۰۰۰ خانـــوار در فیروزه بیابان‌نشین هستند

۱۰۰۰ خانـــوار در فیروزه بیابان‌نشین هستند

ایسنا/خراسان رضوی کارشناس ترویج اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان فیروزه گفت: گسترش بیابان موجب شده که ۱۰۰۰ خانـــوار در شهرستان فیروزه بیابان‌نشین شوند.

مریم جلینی در گفت و گو با ایسنا با اشاره به سیمای بیابان‌های شهرستان فیروزه اظهار کرد: شهرســتان فیــروزه دارای حــدود ۷۱ هــزار هکتــار اراضــی طبیعــی است که حــدود ۳۰۰۰ هکتــار آن جـــزو اراضـــی بیابانـــی اســـت.

وی با بیان اینکه اراضی بیابانی در جنـــوب شهرســـتان واقـــع شـــده و حـــدود ۲ درصـــد از مســـاحت ایـــن شهرســـتان را در بـــر می‌گیرد، خاطرنشان کرد: محـــدوده بیابانـــی در پلاک‌های رهـــن کاریـــز، کفکـــی، حسن‌آباد سالار، دهنـــو و زمان‌آباد واقـــع شده کـــه در مجمـــوع ۱۰۰۰ خانـــوار بـــا جمعیـــت بالغ‌بر ۳۶۰۰ نفـــر بیابان‌نشین هستند.

کارشناس ترویج اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان فیروزه با اشاره به وضعیت روستای کفکی گفت: شـــغل اکثـــر ســـاکنین کشـــاورزی بوده و آب آنهـــا از ســـه حلقـــه چـــاه کشـــاورزی در روســـتای کفکـــی و ۲ حلقـــه چـــاه در روســـتای رهـــن کاریـــز تأمین می‌شود.

وی با اعلام اینکه در سال‌های پربـــاران در این روستا کشـــت دیـــم نیـــز صـــورت می‌گیرد، اظهار کرد: کشـــاورزی غالـــب منطقـــه گنـــدم، جـــو، پســـته و پنبـــه است.

جلینی در مـــورد پیشـــینه شـــن زارهای اطـــراف روسـتا کـه در گذشته‌ها بـه صـورت فعـال بـوده و در خاطـرات سـاکنین کهـنسـال منطقـه هجـوم شن‌ها و معضلات آن را ثبـــت کرده است، گفت: اولیـــن عملیـــات کنتـــرل بیابـــان در ایـــن منطقـــه در دهـــه ۴۰ شمســـی آغـــاز شده و ماننـــد اکثـــر پروژه‌های بیولوژیکـــی پـــس از مدتـــی تخریـــب شده اســـت.

وی با بیان اینکه در دهـــه ۷۰ شمســـی کشـــت گســـتره بـــا مشـــارکت مـــردم انجـــام شـــده اســـت،افزود: بـــا مشـــارکت مـــردم و نظـــارت و حفاظـــت اداره منابـــع طبیعـــی شهرســـتان خوشـــبختانه ایـــن منطقـــه بحرانـــی احیـــا و حفـــظ شـــده اســـت.

کارشناس ترویج اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان فیروزه در خصوص مشکلات عنوان شده ناشی از بیابان‌زایی برای ساکنین این منطقه گفت: آســـیب بـــه مـــزارع، مشکلات تنفســـی و آســیب بــه دام‌ها از جمله این مشکلات بوده است.

وی با اشاره به اینکه بیابان موجب شده که بازدهـــی محصـــول ایـــن مناطـــق بـــا ســـایر مناطـــق شهرســـتان تفـــاوت چشمگیری داشته باشد، افزود: بیابان و ریزگردها موجب افزایـــش بیمـــاران تنفســـی در قشـــر آسیب‌پذیر ســـالمندان منطقـــه شده است.

جلینی وزن گیــری کــم دام‌ها در اثــر کمبــود علوفــه مرتعــی، آســیب بــه جاده‌ها و زیرساخت‌ها، آلودگــی محیــط و منــازل ســاکنین و افزایــش مهاجــرت روســتاییان را از دیگر تأثیرات گسترش بیابان و افزایش گرد و خاک دانست.

وی همچنین در خصوص مشکلات حوزه منابع طبیعی در مناطق بیابانی بیان کرد: فرونشست اراضی، عدم برخورد کافی و متناسب قانونی با متخلفین از سوی دادگاه‌ها و مشکلات بودجه‌ای برای حل مسائل زیست‌محیطی از جمله دیگر این پیامدها است.

کارشناس ترویج اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان فیروزه در ادامه به ظرفیت‌های مناطق بیابانی اشاره کرد و گفت: منطقـــه کویـــری روســـتای رهـــن کاریـــز با داشتن پوشـــش گیاهـــی تـــاغ در کنـــار رمل‌های ماسه‌ای، مناظـــر دیدنی از طبیعـــت کویـــری را به وجود آورده است که می‌تواند مقصد مناسبی برای گردشگران باشد.

وی با اشاره به اینکه در طـــول ســـال تورهـــای گردشـــگری کویـــر نـــوردی در ایـــن روســـتا برگـــزار می‌شود، به جلوه‌های مشارکت مردمی در مناطق بیابانی اشاره کرد و افزود: حفاظـت و نگهـداری از تاغزارهـا و کاشـت تـاغ و قـره داغ و توسـعه جنگل‌های دسـت کاشـت از جمله اثرات این مشارکت‌ها بوده است.

جلینی تصریح کرد: طی سال‌های اخیـر تعـداد قابـل توجهـی از ایـن منطقـه را تحـت عنـوان همیـار طبیعـت پوشـش داده‌اند و در زمینـه حفاظـت از تاغزارهـا بـه عنـوان مسـئولیت اجتماعـی اقـدام می‌کنند.

وی گفت: همچنین در سال‌های اخیـر و در راسـتای طـرح مردمـی کاشـت یـک میلیـارد درخـت، بـا مشـارکت مـردم محلـی و ادارات شهرسـتان فیـروزه و هلال‌احمر و بسـیج اقـدام بـه کاشـت گونه‌های بیابانـی در مناطـق بیابانـی شهرسـتان فیـروزه شـد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha