• یکشنبه / ۳۱ تیر ۱۴۰۳ / ۱۲:۰۶
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1403043119818
  • خبرنگار : 50037

مرثیه آتش به جان عرصه‌های ملی همدان

مرثیه آتش به جان عرصه‌های ملی همدان

ایسنا/همدان با توجه به بارش‌های خوب امسال میزان پوشش گیاهان بویژه گیاهان یکساله در سطح اراضی ملی بسیار بالا بوده و در این رابطه با توجه به فصل گرما و احتمال هرگونه حریق، مراقبت دو چندان و اندیشیدن تمهیدات لازم برای پیشگیری از موارد حریق احتمالی ضروری است.

در سال‌جاری با آغاز فصل گرما متاسفانه شاهد حوادث آتش‌سوزی بی‌شماری در سطح اراضی ملی و مراتع و نیز اراضی کشاورزی بوده‌ایم، که این حریق و آتش‌سوزی‌های مخرب می‌تواند زنگ خطری برای از بین رفتن برخی از گونه‌های گیاهی و جانوری باشد.

 از ابتدای سال‌جاری تاکنون به گفته فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری همدان بیش از ۳۴۰ هکتار از مراتع استان همدان دچار حریق شده است که متاسفانه عامل انسانی دلیل عمده این آتش‌سوزی‌ها بوده‌اند.

در حال حاضر ۶۰ درصد منابع طبیعی استان را مناطق بحرانی و ۴۰ درصد نیمه بحرانی از لحاظ بروز حریق تشکیل داده است.

افزایش صد در صدی حریق مراتع و عرصه‌های ملی در اسدآباد 

در همین رابطه مدیر منابع طبیعی و آبخیزداری اسدآباد از افزایش صد درصدی حریق و آتش‌سوزی مراتع و عرصه‌های ملی این شهرستان در تیرماه امسال به نسبت مشابه سال گذشته خبر داد و اظهار کرد: با شروع فصل گرما طی یکماه گذشته دارای هشت فقره آتش‌سوزی به مساحت ۲۰۰ هکتار در مراتع سطح شهرستان بوده‌ایم.

بهزاد شاهمرادی در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه ۶۰ مورد نیز آتش‌سوزی‌های لکه‌ای و جزئی و کمتر از یک هکتار طی مدت فوق در مراتع این شهرستان اتفاق افتاده است، افزود: ۱۰۰ درصد علت این حریق و آتش‌سوزی‌ها عوامل انسانی بوده که ۷۰ درصد آن سهوی و ۳۰ درصد آن عمدی و به خاطر برخی اختلافات قومی و قبیله‌ای بوده است.

شاهمرادی تصریح کرد: از مهمترین دلایل آمار بالای آتش‌سوزی مراتع و عرصه‌های ملی این شهرستان در سال‌جاری پوشش گیاهی بالا بوده ضمن امسال عشایر و دامداران دام کمتری معادل یک چهارم دام سال را به نسبت سال گذشته وارد مراتع کردند و مراتع به نحو مطلوبی چرانده نشد.

 وی مراتع حسین آباد، ویرایی، بهمن دره، خنداب را از جمله عرصه‌های ملی دچار حریق در این شهرستان در تیرماه امسال برشمرد، یادآور شد: در سال‌جاری ۲۳ کیلومتر آتش بر توسط منابع طبیعی با کمک همیاران طبیعت در عرصه ملی سیاه گله، ملاولی، چشمه علی و گردنه اسدآباد در این شهرستان احداث شده است ضمن اینکه برگزاری مانور، برگزاری کلاس‌های آموزشی نیز از جمله مواردی بوده که در این شهرستان برای فرهنگ سازی اقدام شد.

تاکنون آتش‌سوزی در عرصه ملی و مراتع شهرستان رزن نداشته‌ایم

مدیر اداره منابع طبیعی شهرستان رزن هم در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: خوشبختانه از شروع فصل گرمای امسال تاکنون موردی از آتش‌سوزی در مراتع نداشته‌ایم و موارد حریق در عرصه منابع ملی صفر بوده است ضمن اینکه سال گذشته نیز در این رابطه جز مناطق سبز بودیم.

ناصر محققی تصریح کرد: برای پیشگیری از هرگونه آتش‌سوزی احتمالی در مرتع سطح شهرستان در سال‌جاری با مشارکت مردم نسبت به احداث ۱۸۰ کیلومتر آتش بر در مراتع گرمک، ماهنیان، حاشیه جاده‌ها و گونلو و در نقاط جنگل‌کاری شده اقدام شد که این امر از نقش موثری در پیشگیری از هرگونه آتش‌سوزی احتمالی برخوردار خواهد بود.

وی همچنین تصریح کرد: برگزاری دوره‌های آموزشی برای کشاورزان،اطلاع‌رسانی به دهیاران روستا، ارسال پیامک و فرهنگ‌سازی را نیز می‌توان از دلایل دیگر صفر بودن آتش‌سوزی مرتع این شهرستان دانست.

مدیرمنابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان کبودراهنگ هم از احداث بیش از ۲۰ کیلومتر آتش‌بُر در عرصه ملی این شهرستان خبر داد و اظهار کرد: این میزان آتش‌بر در سه نقطه عرصه ملی سطح شهرستان شامل شیرین‌سو، ویان و قلی‌آباد احداث شده است.

ابوالقاسم علی ویردی با اشاره پوشش گیاهی خوب و چشمگیر امسال عرصه منابع طبیعی سطح شهرستان بواسطه بارش‌های مطلوب سال‌جاری، تصریح کرد: با توجه به پوشش گیاهان مطلوب عرصه منابع طبیعی و قرار گرفتن در فصل گرما، مراقبت از عرصه ملی و رعایت موارد و جوانب احتیاط توسط عشایر و روستائیان و نیز گردشگران برای جلوگیری و پیشگیری از هرگونه آتش‌سوزی احتمالی عرصه منابع طبیعی از ضرورت دو چندانی برخوردار است.

علی‌ویردی با بیان اینکه خوشبختانه تاکنون موردی از آتش‌سوزی در عرصه‌های ملی در شهرستان کبودراهنگ نداشته‌ایم، یادآور شد: برگزاری مانور، کلاس‌های آموزشی، فرهنگ‌سازی و اقدامات پیشگیرانه، نقش موثری در حفاظت و جلوگیری از هر گونه آتش‌سوزی احتمالی مراتع این شهرستان دارد.

وجود ۱۴ نقطه بحرانی حریق در اراضی ملی بهار

مدیر منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بهار هم از وجود ۱۴ نقطه و منطقه بحرانی حریق در اراضی ملی این شهرستان خبر داد، اظهار کرد: خوشبختانه با توجه به بارش‌های خوب امسال میزان پوشش گیاهان بویژه گیاهان یکساله در سطح اراضی ملی بسیار بالا بوده و در این رابطه با توجه به فصل گرما و احتمال هرگونه حریق، مراقبت دو چندان و اندیشیدن تمهیدات لازم برای پیشگیری از موارد حریق احتمالی ضروری است.

 مهدی محمدی افزود: در سال گذشته با اقدامات انجام شده تنها یک مورد به میزان ۱۰۵ هکتار آتش‌سوزی در مراتع  این شهرستان رخ داد که به نسبت سال ماقبل از کاهش چشمگیری در رابطه با آتش‌سوزی مراتع برخوردار بودیم.

وی افزود: در تیر ماه امسال در عرصه منابع طبیعی این شهرستان تاکنون چهار فقره آتش‌سوزی به میزان ۲۱.۶ هکتار اتفاق افتاده که به محض گزارش بلافاصله نسبت به اطفای آن اقدام و از جلوگیری گسترش آتش‌سوزی جلوگیری شد.

محمدی اضافه کرد: در سال جاری در عرصه ملی این شهرستان با مشارکت مردم ۷۸ کیلومتر احداث شده است.

فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری همدان هم گفت: از ابتدای سال تاکنون بیش ۳۴۰ هکتار از مراتع استان همدان دچار حریق شده است.

مهدی نوری با بیان اینکه وقوع آتش در مراتع و جنگل‌ها مخرب‌ترین حوادثی است که باعث از بین رفتن گونه‌های گیاهی و حیوانی شده که دیگر به چرخه طبیعت بازنمی‌گردند، اظهار کرد: متاسفانه عامل انسانی دلیل عمده آتش‌سوزی مراتع استان است.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر ۶۰ درصد منابع طبیعی استان را مناطق بحرانی و ۴۰ درصد نیمه بحرانی از لحاظ بروز حریق تشکیل داده است، گفت: امسال شاهد بیش از ۳۰فقره آتش‌سوزی‌ در مراتع استان بودیم که متاسفانه ۲۴۰ هکتار از مراتع دچار حریق شد.

فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری همدان با بیان اینکه اگر کسی عمدی باعث آتش‌سوزی مراتع شود به ۳ تا ۱۰سال حبس محکوم خواهند شد که جرایم مالی نیز در نظر گرفته شده است‌، تصریح کرد: مردم در صورت مشاهده آتش‌سوزی عمدی مراتع می‌توانند با شماره ۱۵۰۴ یگان حفاظت مراتع یا ۱۵۴۰ اداره محیط زیست تماس گرفته و ما را در جریان بگذارند تا در اسرع وقت رسیدگی شود.

وی بیان کرد: در حال حاضر ۶۶۰هزار مرتع تحت حفاظت در استان وجود دارد.

به گزارش ایسنا، در ماده ۴۵ قانون حفاظت و بهره‌برداری جنگل‌ها و مراتع به صراحت اشاره شده آتش‌زدن نباتات در مزارع و باغات داخلی و مجاورت جنگل‌ها بدون اجازه و نظارت ماموران جنگل‌بانی ممنوع است و در صورتی‌ که در نتیجه بی‌مبالاتی در جنگل حریق ایجاد شود، مرتکب مورد نظر به دو ماه تا یکسال حبس محکوم خواهد شد.

 همچنین در ماده ۴۷ قانون حفاظت و بهره‌برداری جنگل‌ها و مراتع، اشاره شده هر کس در جنگل به طور عمد آتش‌سوزی ایجاد کند، به حبس از سه تا ۱۰ سال محکوم می‌شود و اگر در صورتی‌ که مرتکب مامور جنگل‌بانی باشد به حداکثر مجازات محکوم خواهد شد.

اطلاع‌رسانی هر چه بیشتر، فرهنگ سازی، مشارکت مردم، آشنایی مردم با قوانین و موارد آتش‌سوزی هر یک به خودی خود می‌تواند از نقش موثری در جلوگیری از این حادثه مخرب باشد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha