• یکشنبه / ۳۱ تیر ۱۴۰۳ / ۰۷:۵۵
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1403043119551
  • خبرنگار : 50416

شهر جهانی مبلمان منبت اندر خم مشکلات

شهر جهانی مبلمان منبت اندر خم مشکلات

ایسنا/همدان ملایر با بیش از ۹۰۰۰ منبت‌کار و استادکار ماهر، بیش از ۵۰۰۰ کارگاه مبلمان منبت، وجود تنها شهرک تخصصی مبلمان منبت بنام «شهرک تخصصی مبلمان منبت حاجی آباد» و فعالیت بیش از ۲۵ هزار نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم در این هنر، بیش از ۶۰ درصد مبلمان منبت کشور را تولید می‌کند.

اما در حال حاضر افزایش چند برابری قیمت مواد اولیه و در نتیجه افزایش قیمت تمام شده یک دست مبلمان، توان خرید را از مردم گرفته و بازار فروش شهر جهانی مبلمان منبت را حسابی کساد کرده است.

بهمن‌ماه سال ۱۳۹۸ بر اساس تصمیم شورای جهانی صنایع دستی، منبت ملایر در فهرست صنایع دستی جهان به ثبت رسید، همچنین این هنر سال ۹۶ در فهرست شهرهای ملی صنایع دستی ایران قرار گرفت و به عنوان شهر ملی مبلمان منبت انتخاب شد.

رضا اسدی یکی از تولیدکنندگان مبلمان در شهرک تخصصی مبلمان حاجی‌آباد است که قیمت بالای مواد اولیه را یکی از مهم‌ترین مشکلات فعالان این هنر صنعت دانست و گفت: قیمت بالای مواد اولیه سبب می‌شود قیمت تمام شده یک دست مبلمان افزایش یابد، به‌طوری‌که مشتری توان خرید ندارد و در نتیجه بازار کساد می‌شود و فروش کاهش می‌یابد.

اسدی ادامه داد: در حال حاضر بسیاری از مواد اولیه از جمله مواد رنگ کاری در شهرستان یافت نمی‌شود  و تولیدکنندگان ناچارند این مواد را از تهران یا دیگر شهرها تامین کنند.

در صورت وجود یک تعاونی، می‌توانیم بدون واسطه مواد اولیه را تهیه کنیم

وی با بیان اینکه چوب راش با چند واسطه و با ۳۰ درصد بیشتر از قیمت واقعی به دست ما می‌رسد، افزود: در صورت وجود یک تعاونی، می‌توانیم بدون واسطه مواد اولیه را با قیمت به‌صرفه‌تر تهیه کنیم.

اسدی با اشاره به تشکیل و عضوگیری تعاونی نواندیشان منبت کار ملایر، تصریح کرد: در حال حاضر به‌دلیل عدم اعتماد برخی از تولیدکنندگان، این تعاونی آورده مورد نیاز را برای تأمین مواد اولیه ندارد و عملا فعال نیست.

به گفته وی، مسئولان دستگاه‌های ذی‌ربط باید با یک پشتوانه دولتی و مجوزات رسمی، اعتماد تولیدکنندگان را برای عضویت در این تعاونی جلب کنند تا تعاونی فعال شده و بتواند مواد اولیه مورد نیاز تولیدکنندگان را بدون واسطه تامین و با قیمت مناسب به دست آنان برساند.

 مشتریان خارجی مبل منبت ملایر انگشت شمار است

اسدی، عدم تبلیغات مناسب برای شهرک صنعتی مبلمان حاجی‌آباد را یکی دیگر از مشکلات پیش‌روی فعالان این هنر صنعت برشمرد و گفت: بسیاری از مراجعه‌کنندگان و حتی شهروندان ملایری از وجود این شهرک بی اطلاع هستند، این در حالیست که بیش از ۶۰ درصد مبلمان این شهرستان در شهرک صنعتی حاجی‌آباد تولید می‌شود.

این تولیدکننده مبلمان، ضعف در حوزه تبلیغات برای شهر جهانی مبلمان منبت را عامل اصلی کاهش فروش در سطح کشور و نیز کاهش صادرات دانست و خاطرنشان کرد: اگر اتحادیه درودگران مبل و منبت شهرستان لیستی از تولیدکنندگان بر اساس کیفیت کار تولیدی تهیه کنند و این لیست را در اختیار مشتریان خارجی قرار داده و محصولات با کیفیت‌تر را برای صادرات معرفی کنند، صادرات این محصول رونق می‌گیرد اما متاسفانه در حال حاضر تولیدکنندگان در بحث صادرات مشکل جدی دارند و ما با وجود یک کارگاه تقریبا بزرگ و فعالیت بیش از ۵۰ نفر در کارگاه، انگشت شمار مشتری خارجی داریم.

اسدی، عدم وجود یک موسسه به منظور معرفی نیروهای متخصص در حوزه مبلمان منبت به کارگاه‌های تولیدی را یکی دیگر از مشکلات عمده تولیدکنندگان دانست و افزود: باید موسسه‌ای وجود داشته باشد که تولیدکننده برای تامین نیروی کار مورد نظر خود به آنجا اعلام نیاز کرده و از بین متخصصان معرفی شده نیروی خود را تامین کند.

ملایر موفق‌ترین تجربه شهر جهانی صنایع دستی در کشور

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ملایر مبلمان منبت ملایر را اولین هنر این شهرستان در صنایع دستی از لحاظ حجم مبادلات تجاری، صادرات و تعداد هنرمندان و کسب برند خواند و گفت: به گفته کارشناسان وزارت میراث فرهنگی، ملایر موفق‌ترین تجربه شهر جهانی صنایع دستی در کشور است.

ابراهیم جلیلی در گفت و گو با ایسنا، به ۵۳۰۰ کارگاه فعال مبلمان منبت در این شهرستان اشاره و اظهار کرد:  بیش از ۱۱ هزار نفر به‌طور مستقیم و بیش از ۳۰ هزار نفر به‌طور غیرمستقیم در این هنر مشغول به‌کارند و بیش از ۶۰ درصد تولیدات مبلمان منبت کشور در ملایر تولید می‌شود.

جلیلی یکی از مشکلات عمده هنرمندان حوزه منبت و مبلمان منبت را گرانی مواد اولیه از جمله چوب، فوم و پارچه دانست و تصریح کرد: گرانی مواد اولیه به دلایل مختلفی از جمله نوسانات اقتصادی، عدم برداشت از جنگل‌های داخلی، مشکل وارادات چوب با واسطه و..... است و راهکار اصلی آن فعال شدن شرکت تعاونی تامین نیاز و افزایش اعضا و سرمایه و تهیه مواد اولیه بدون واسطه است. 

وی با اشاره به اهمیت بیمه هنرمندان (حمایتی) برای حمایت از این قشر، ادامه داد: با پیگیری نمایندگان مردم در ملایر در مجلس شورای اسلامی و اداره کل میراث فرهنگی و صنایع دستی استان، روال انجام بیمه حمایتی(معروف به قالیبافان) برای حدود ۳۴۰ هنرمند در حال انجام است، اما این بیمه پاسخگوی تعداد زیاد متقاضیان نیست.

جلیلی، بیمه کارفرمایی را یکی دیگر از انواع بیمه‌های حمایتی دانست که فعالان این هنر صنعت می‌توانند از آن استفاده کنند و گفت: هر کس متقاضی این نوع بیمه باشد، روال آن انجام خواهد شد.

وی با بیان اینکه هنرمندان این حوزه می‌توانند از بیمه روستائی و عشایری نیز استفاده کنند، افزود: تسهیلات ارزان قیمت با تضمین آسان نیز می‌تواند یک راهکار حمایتی باشد و هر ساله از محل مشاغل خانگی و به‌ویژه تبصره ۱۸ تعداد زیادی از هنرمندان برای دریافت تسهیلات به بانک‌های عامل معرفی می‌شوند.

در حال حاضر صادرات مبلمان از مبادی غیر رسمی انجام می‌شود

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ملایر با بیان اینکه در حال حاضر صادرات مبلمان از مبادی غیر رسمی انجام می‌شود، گفت: کوچک و متوسط بودن کارگاه‌های ملایر و عدم پذیرش کار سری و یک دست، مشکلات بازگشت ارز محصول صادر شده با توجه به تحریم‌ها و هزینه مالیات برای صادرکننده دلایلی است که سبب شده صادرات این محصول از گمرک به‌صورت رسمی خیلی محدود انجام شود.

به گفته جلیلی، راهکار افزایش صادرات، تشکیل کنسرسیوم صادراتی، واگذاری زمینی در شهرک صنعتی برای این کار، مساعدت‌های دولتی از جمله سازمان توسعه تجارت و شرکت شهرک‌ها برای تخفیف و اعزام بازاریاب به خارج از کشور است.

وی با بیان اینکه کنسرسیوم همان ائتلاف و پیوند چند نفر یا کارگاه مانند شرکت تعاونی است، افزود: کنسرسیوم صادراتی برای بنگاه‌های کوچک مناسب است اما باید با هم تجمیع شده و مراحلی را طی کنند که هنوز انجام نشده است.

کمبود زمین کارگاهی در ناحیه شهرک صنعتی و کوچه کارآفرینی

وی کمبود زمین کارگاهی به ویژه در ناحیه شهرک صنعتی و کوچه کارآفرینی را دو مشکل دیگر پیش‌روی فعالان این هنرصنعت دانست و خاطرنشان کرد: قرار بود ۲۰ هکتار به شهرک صنعتی حاجی‌آباد افزوده شود، ولی بنا به دلایلی از جمله نارضایتی کشاورزان هنوز عملی نشده و توسط مسئولین شهرک در حال پیگیری است.

جلیلی تاکید کرد: هنر منبت و مبلمان منبت تحت پوشش دستگاه دولتی صنایع دستی است و هنرمندان دارای پروانه می‌توانند از مزیت‌هایی مانند اخذ تسهیلات، معافیت مالیاتی، کاهش هزینه‌ها یا تعرفه‌های خدماتی، بیمه حمایتی و....  برخوردار شوند و هیچ متولی خصوصی ندارند و مستثنی از صنوف هستند.

با میزان آورده اعضا شرکت تعاونی، تهیه چوب ممکن نیست

دبیر شرکت تأمین نیاز استان همدان (نواندیشان منبت کار ملایر)  نیز به ایسنا گفت: عملیات احداث شـهرک صنعتـی مبلمـان ملایر در ابتـدای دهـه ۸۰  توسـط شـرکت شـهرک‌های صنعتی آغاز شد و  در حـال حاضـر واحدهـای تولیـدی انـواع مبلمـان منبـت و چوبـی، مبلمـان راحتـی و تولیـد سـازهای سـنتی و... در ایـن شـهرک صنعتـی به‌صـورت تخصصـی مشـغول بـه فعالیـت هسـتند.

مهدی زهره‌وند ادامه داد: با توجه بـه گسـتردگی کار شـهرک صنعتـی مبلمـان در ملایر نیاز تشـکیل یــک تعاونــی قدرتمنــد در ایــن مجموعــه عظیــم احســاس می‌شــد، بنابراین دســت‌اندرکاران و مسئولان ایــن شــهرک اقــدام بــه تشــکیل شـرکت تعاونـی بـا عنـوان ‌ «شـرکت تعاونـی نواندیشـان مبـل و منبـت ملایر» کردند و ایـن شـرکت تعاونـی در سـال ۱۳۸۷ به‌عنوان تنهـا تعاونـی تأمیـن نیـاز صنعـت مبلمـان در اسـتان همـدان تأسیس شد.

وی ادامه داد: در ســال ۱۳۹۸ بــا توجــه بــه نوســانات بــازار ارز و شــیوع بیمــاری کرونــا و افزایــش قیمــت چــوب و مــواد اولیــه، اعضــا تعاونــی بــه ایــن نتیجــه رســیدند کــه بــا فعالیــت بیشــتر تعاونــی می‌تــوان چــوب و مــواد اولیــه صنعــت مبلمــان شهرســتان و اســتان را بــا کیفیــت بــالا  و قیمــت مناســب تهیــه و بــه تولیدکننــدگان عرضــه کــرد تــا شــاهد رکــود در ایــن هنرصنعــت نباشــیم.

زهره‌وند مهم‌تریــن و اولیــن برنامــه تعاونــی را تأمیــن چــوب مناســب و سـایر مـواد اولیـه بـرای تولیدکننـدگان بـه قیمـت تعاونـی خواند تــا تولیدکننــده بتوانــد بــا قیمــت پاییــن‌تــر از بــازار یــک مبلمــان باکیفیــت و خــوب تهیــه و در اختیــار خریــداران قــرار دهــد.

وی صادرات را اولویــت دوم این شرکت تعاونی دانست و گفت: اگــر نتوانیـم محصولات تولیدی خود را بـه خـارج از اسـتان و همچنیـن خـارج از کشـور و بازارهـای منطقـه ای صادر کنیم، در آینـده‌ای نـه چنـدان دور از بازارهـای هـدف فاصلـه می‌گیریـم.

عدم همکاری اداره کار ملایر با تعاونی

به گفته زهره‌وند، یکـی از برنامه‌هـای آینده تعاونــی تأمیــن نیــاز صنعــت مبلمــان اســتان، صــادرات انــواع مبلمــان منبــت تولیدکننــدگان شهرســتان بــه خــارج از کشــور و اجـرای عدالـت در حـوزه صـادرات اسـت به‌گونه‌ای کــه صــادرات مختــص بــه کارگاه‌هـای بـزرگ و سرشـناس نباشـد، بلکـه همـه فعـالان ایـن صنعـت حتـی کوچکتریـن کارگاه تولیـدی بتوانـند وارد عرصـه صـادرات شـوند.

زهره‌وند با بیان اینکه ایـن تعاونـی در سـال ۱۴۰۱ بـا افزایـش تعـداد اعضـا و عضوگیـری جدیـد روبـرو شـد، افزود: پرونـده اعضـای جدیـد در دسـت بررسـی اسـت و در صـورت احـراز شـرایط نتایـج آن متعاقبـاً اعـلام  می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: معـاون وزیر تعـاون، کار و رفـاه اجتماعـی نسـبت بـه پرداخـت تسـهیلات طـرح کهکشـان تعـاون بـا بهـره مناسـب برای تأمیـن مـواد اولیـه صنعـت مبلمـان بـه ایـن تعاونـی قول مساعدت داد به شرط اینکه ابتدا عضوگیری انجام شود اما متاسفانه هیچ اقدام موثری صورت نگرفت و اداره تعاون و رفاه اجتماعی شهرستان ملایر نیز به‌صورت جدی همکاری‌های لازم را با تعاونی نداشتند.

به گفته زهره‌وند، عضوگیری جدید به درخواست اداره تعاون کار و رفاه اجتماعی شهرستان و فرماندار ویژه ملایر انجام شد و اعضا با پرداخت مبلغ چهار میلیون تومان و برخی با مبلغ ۵۰۰ هزارتومان ثبت نام کردند، اما تکمیل وجه نکردند؛ اعضا با این مبلغ تقاضای چوب از تعاونی دارند، این در حالیست که چوب راش متری ۳۷ میلیون تومان است و با این میزان آورده اعضا، تهیه چوب ممکن نیست.

نوسانات قیمت ارز و افزایش چند برابری قیمت مواد اولیه از جمله مشکلات فعالان صنعت مبلمان

رئیس اتحادیه درودگران مبل و منبت ملایر نیز نوسانات قیمت ارز و افزایش چند برابری قیمت مواد اولیه را یکی از مهم‌ترین مشکلات پیش روی این هنر صنعت دانست و گفت: با وجود ظرفیت‌های بسیار خوب موجود در شهرستان، بازار مبل ضعیف و کم رونق شده و این محصول کم‌کم از سبد خرید خانوارهای متوسط حذف شده است.

یدالله کریمی با تاکید بر اینکه افزایش قیمت مواد اولیه سبب افزایش قیمت تمام شده یک دست مبلمان می‌شود، به ایسنا گفت: امیدواریم دولت چهاردهم با اعطای تسهیلات به تولیدکنندگان و تبلیغات قوی بازار فروش فعالان این هنر صنعت را رونق بخشد.

کریمی به اهمیت صادرات و جذب بازارهای جهانی مبلمان اشاره و تصریح کرد: با توجه به افزایش قیمت تمام شده این محصول و عدم قدرت خرید مردم، برای پویایی این صنعت، صادرات تنها راهکاری است که می‌تواند حامی فعالان این حوزه باشد.

به گفته وی، بیش از ۶۵ درصد مبلمان منبت کشور در ملایر تولید می‌شود و برای جذب بازارهای بیشتر، باید این تولیدات با برند ملایر به فروش برسد.

پنجمین جشنواره مبلمان منبت شهریور ماه برگزار می‌شود

کریمی، شهرک تخصصی مبلمان حاجی‌آباد را نخستین شهرک تخصصی کشور در حوزه مبلمان منبت دانست که ۲۰ هکتار دیگر در قالب فاز دوم، به این شهرک اضافه شده که هنوز تملک نشده و در صورت واگذاری، تمامی فرآیند تولید مبلمان منبت حتی تولید پارچه، رنگ و رویه‌کوبی نیز در این شهرک انجام خواهد شد.

وی از برگزاری پنجمین جشنواره مبلمان منبت در شهریور ماه سال‌جاری خبر داد و گفت: این جشنواره از ۲۰ تا ۲۷ شهریور ماه و پس از ماه صفر در ملایر برگزار خواهد شد.

کریمی با بیان اینکه تلاش می‌کنیم از تیزرهای تبلیغات تلویزیونی مناسبی برای جشنواره استفاده کنیم، تصریح کرد: در جشنواره سال گذشته به دلایلی از جمله مناسب نبودن زمان برگزاری جشنواره، نمایشگاه‌های مبلمان فروش خوبی نداشتند که امسال سعی می‌کنیم این ضعف‌ها رفع شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha