• چهارشنبه / ۲۷ تیر ۱۴۰۳ / ۰۹:۵۴
  • دسته‌بندی: پژوهش
  • کد خبر: 1403042717517
  • خبرنگار : 30163

راه‌حلی برای چالش‌های امنیت غذایی

تأثیر کاهش ضایعات محصولات کشاورزی بر امنیت غذایی در ایران

تأثیر کاهش ضایعات محصولات کشاورزی بر امنیت غذایی در ایران

محققان کشور در یک مطالعه پژوهشی، راهکاری برای کاهش ضایعات محصولات کشاورزی و بهبود امنیت غذایی ارائه کرده‌اند که می‌تواند پیامدهای مثبتی برای جامعه داشته باشد.

به گزارش ایسنا، امنیت غذایی در دهه‌های اخیر به یکی از مهم‌ترین مسائل جوامع بشری تبدیل شده است. رشد جمعیت و هدررفت مواد غذایی در مراحل مختلف زنجیره عرضه، از جمله عواملی هستند که موجب شده‌اند باوجود صنعتی‌شدن بیشتر جوامع و بهبود شرایط تولید محصولات کشاورزی، ناامنی غذایی و سوء تغذیه در بخش‌های مختلف جهان و به‌ویژه در کشورهای در حال توسعه مشاهده شود. این وضعیت نشان می‌دهد که به‌رغم پیشرفت‌های صنعتی، هنوز هم چالش‌های مهمی در حوزه امنیت غذایی وجود دارد که نیازمند توجه ویژه‌ای هستند.

بر اساس گزارش‌های موجود، شمار افراد دچار سوء تغذیه در سطح جهان به ۶۱۸ میلیون نفر در سال ۲۰۱۹ رسیده است که حدود ۹ درصد جمعیت کره زمین را شامل می‌شود. این ارقام نشان‌دهنده‌ی ضرورت یافتن راه‌حل‌هایی برای کاهش سوء تغذیه و بهبود امنیت غذایی است. در ایران نیز گسترش سوء تغذیه از ۴.۸ درصد در سال ۲۰۰۱ به ۵.۵ درصد در سال ۲۰۱۹ رسیده است و حدود ۵ میلیون نفر از جمعیت ایران دچار سوء تغذیه هستند. بنابراین، مسئله امنیت غذایی در کشور ما نیز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

سید حبیب‌الله موسوی، دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، به همراه سه همکار خود تحقیقی را در این زمینه انجام داده‌اند. این پژوهش به بررسی کاهش ضایعات محصولات کشاورزی و اثرات آن بر امنیت غذایی پرداخته است. این تیم تحقیقاتی تلاش کرده‌اند تا با ارائه راهبردهای مدیریتی مناسب، به بهبود امنیت غذایی خانوارهای کشاورز کمک کنند.

در این مطالعه که با تمرکز بر خانوارهای کشاورز در دشت همدان-بهار طرح‌ریزی شده است، محققان با استفاده از روش‌های علمی و میدانی، داده‌های مربوط به برداشت، تولید و قیمت محصولات کشاورزی را در یک دوره ۲۰ ساله مورد بررسی قرار داده و بر این اساس سعی کرده اند به ارائه راهکارهای عملی برای کاهش ضایعات و بهبود امنیت غذایی بپردازند.

نتایج این تحقیق نشان می دهند که با در نظر گرفتن رویکردی میانه در پیش‌بینی تغییرات اقلیمی منطقه، همگام با افزایش برداشت از منابع آب زیرزمینی به میزان ۲۵ درصد، افزایش میانگین قیمت محصولات کشاورزی به میزان ۳۹ درصد و کاهش ۱۳ درصدی تولیدات کشاورزی در دوره برنامه‌ریزی ۲۰ ساله نسبت به سال پایه ۱۳۹۶-۱۳۹۷، ارزش حال درآمد خالص تولیدکنندگان در بخش کشاورزی منطقه به میزان ۲۲ درصد کاهش خواهد یافت. همچنین شاخص سوء تغذیه به میزان ۴۷ درصد افزایش خواهد داشت.

اتخاذ راهبرد مدیریتی کاهش ضایعات محصولات کشاورزی می‌تواند به بهبود شرایط ناامنی غذایی در منطقه فوق و مناطق مشابه به میزان ۲۵ درصد کمک کند. این یافته‌ها نشان می‌دهند که با مدیریت بهتر و کاهش ضایعات، می‌توان امنیت غذایی را بهبود بخشید و از پیامدهای منفی تغییرات اقلیمی کاست.

بر مبنای نتایج به‌دست‌آمده، تغییرات شرایط اقلیمی در سال‌های پیش‌رو اثرگذاری‌های شایان توجهی بر بخش کشاورزی منطقه خواهد داشت.

بر این اساس، کاهش دسترسی به منابع آب زیرزمینی و کاهش عملکرد محصولات کشاورزی از جمله پیامدهای این تغییرات است. این شرایط می‌تواند منجر به کاهش تولید و افزایش قیمت مواد غذایی شود که به نوبه خود پیامدهای نامطلوبی بر درآمد خالص کشاورزان و امنیت غذایی خانوارها خواهد داشت.

لازم به ذکر است که این یافته های علمی پژوهشی در فصلنامه «اقتصاد کشاورزی» وابسته به انجمن اقتصاد کشاورزی ایران منتشر شده اند. این نشریه معتبر به انتشار تحقیقات و مطالعات مختلف در زمینه اقتصاد کشاورزی می‌پردازد و به عنوان یکی از منابع اصلی در این حوزه شناخته می‌شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha