• یکشنبه / ۲۴ تیر ۱۴۰۳ / ۰۷:۵۹
  • دسته‌بندی: کردستان
  • کد خبر: 1403042416051
  • خبرنگار : 50294

کردستان در سوگ تاسوعا و عاشورای حسینی

کردستان در سوگ تاسوعا و عاشورای حسینی

ایسنا/کردستان محرم ناگزیر بە سوی مقصد تاسوعا و عاشورا گام برمی‌دارد، دستە عزاداران سینەزنان همچون سیلی از غم در هر کوی و برزن جریان می‌یابند و هرشهر کربلایی می‌شود کە در سوگ حسین می‌گرید.

محرم، داغی است بر دل کە تمامی ندارد! از پس هزاران سال هنوز هم نام حسین کە می‌آید دل‌ها بە یادش خون می‌شود و دیدە از فراقش خون می‌گرید.

شیعه و سنی نمی‌شناسد، محرم که می‌آید همه شهر رخت ماتم به تن می‌کند و هر شهر کربلایی و هر روز تاسوعایی می‌شود که به یاد شهیدان دشت کربلا فغان سرمی‌دهند.

بە بلندای این تاریخ ماتم‌زدە در فراق حسین مردم کردستان دوشادوش شیعیان عزاداری کردەاند، بر سینەها زدە‌اند و بر طبل‌ها کوبیدەاند و از اعماق جان فریاد یا حسین یا حسین سردادەاند.

عشق و علاقه به خاندان اهل بیت و سید الشهدا، تنها به شیعیان تعلق ندارد، این مهر در بین بسیاری از اهل سنت جهان اسلام فراگیر است و در کتب اهل سنت و ادبیات و فرهنگ عمومی مسلمانان سنی مذهب روایات متعددی آمده کە گواه بر این موضوع است و اهل سنت نیز در این عشق و علاقه پیشتازند و اهل بیت و محرم در بین آنان جایگاه ویژه‌ای دارد.

مهمترین واقعه در این ماه که در بین مسلمانان بسیار مهم بوده، واقعه روزهای تاسوعا و عاشورای محرم هست، در این روز امام حسین با ۷۲ تن از یاران خود وارد دشت کربلا می‌شوند و با لشکریان سعد روبه‌رو می‌شوند، پس از جنگ سرانجام امام حسین به همراه تمام یارانشان به شهادت می‌رسند.

مراسم عزاداری روز نهم و دهم محرم در بین اهل سنت

در بین اهل سنت، مراسم روز عاشورا از صبح زود شروع می‌شود، زنجیرزنی و سینەزنی در روضەها و مرکز شهر بە اوج خود می‌رسد و دستە عزاداران همچون موجی از غم در خیابان‌ها بە حرکت در می‌آیند.

بعدازظهر همان روز روضە خوانی و نوحەگری تا شـب با شور و حالی وصف ناشدنی ادامە می‌یابد، شب کە از راە می‌رسد مراسم شام غریبان را انجام می‌دهند.

زن‌های کردستانی در عصر روز تاسوعا نذری میپزند و در بین همسایەها و آشنایان نذری خود را تقسیم می‌کنند.

تعطیلی کسب و کارها در کردستان

روز عاشورا در بین کردستانی‌ها بە روز قتل مشهور است و کسب و کار را در آن روز حرام می‌دانند، بە همین دلیل در روز عاشورا و تاسوعا مردم کردستان از کسب و کار خود دست کشیدە و بە دستە عزاداران حسینی ملحق می‌شوند.

این روز یکی از روزهای مهم در مذهب تسنن می‌باشد، در این روز مردم اهل تسنن با خیرات و انفاق به ایتام ارادت خود را به امام حسین و یارانش نشان می‌دهند؛ از برگزاری مراسم جشن و شادی خودداری می‌کنند، به تلاوت قرآن می‌پردازند، و در مسجدها و خطبه‌ها حضور پیدا می‌کنند.

آیین گل‌گیران در عاشورای حسینی

اهالی بیجار در استان کردستان، مثل بیشتر غرب نشینان کشور مراسم عزاداری‌شان را با گل اندود کردن برگزار می‌کنند، مراسمی که تقریبا تمام اهالی شهر با وجود تفاوت‌های مذهبی شیعه و سنی در آن مشارکت دارند.

بیجاری‌ها از دو هفته قبل از عاشورا، به دشت‌های اطراف می‌روند و خاک رس مورد نیاز برای مراسم را جمع کرده، بعد از الک کردن در حسینیه‌ها ذخیره می‌کنند تا در شب عاشورا گل مخصوص مراسم را تهیه کنند، این مراسم که به گِل گیران معروف است از صبح روز عاشورا شروع می‌شود و مردم و دسته‌های عزاداری در خیابان‌های اصلی شهر جمع شده و با گل اندود کردن سر تا پای خود، به نوحه خوانی، سینه زنی و عزاداری می پردازند.

مراسم شام غریبان

یکی از رسم و رسومات کردستانی‌ها در روز عاشورا برگزاری مراسم شام غریبان سید و سالار شهیدان حضرت سیدالشهدا(ع) و دیگر شهدای دشت کربلا و اسیران واقعه عاشورا است.

حرکت گهواره حضرت علی اصغر در میان عزاداران

در روز شهادت حضرت علی اصغر(ع) و روز عاشورا، به یاد طفل شهید دشت کربلا گهواره‌ایی بین عزاداران به گردش در می‌آید و مادران برای شفای کودکان مریض خود نذر می‌کنند و صدقات خود را در این گهواره‌ها می‌اندازند.

در روزی که منقش به نام حضرت علی اصغر(ع) کوچکترین سرباز امام حسین(ع) در صحرای کربلا است، مادران با گریه‌هایی که برای مظلومیت امام حسین(ع) و یاران باوفای آن حضرت از گونه‌هایشان جاری می‌شود با زمزمه «یا حضرت علی اصغر» در گوش شیرخواران و کودکان خود آن‌ها را نذر یاری رسان صاحب‌الزمان(عج) می‌کنند.

پخش نذورات نیز که بیشتر به صورت پذیرایی با غذای گرم در هیئت‌ها انجام می‌شود، از شب هفتم ماه محرم آغاز شده و حاجت‌مندان و نیازمندان درگاه اهل بیت (ع) به قصد تبرک به این مجالس می‌روند.

آئین حلیم پزی در روز تاسوعا

پخت حلیم در شب تاسوعا توسط زنان برخی از مناطق استان از جمله شهر سریش‌آباد و بیجار از جمله رسوم دیگری است که در این استان در ایام محرم اجرا می‌شود.

در شب تاسوعا بانوانی که نذر دارند به ماتم قافله سالار دشت کربلا در خانه فردی که نذر دارد جمع می‌شوند و آن شب تا صبح هیچ کس نمی‌خوابد و به قرائت قرآن و دعا می پردازند.

در این مراسم، زنان پس از پاک کردن گندم‌ها و شستن و تمیز کردن، آنها را در ظرف‌های بزرگی نگه می دارند و صبح زود قبل از اذان صبح حلیم در دیگ‌های بزرگ در حیاط فردی که نذر دارد بار گذاشته می‌شود و با این حلیم در صبح غم‌انگیز عاشورا از عزاداران پذیرایی می‌شود.

پس از سپری شدن زمانی از حرکت دسته‌های عزاداری در روز عاشورا به یاد واپسین تکبیرهای کاروانیان کربلا و ندای «هل من ناصر ینصرنی» قافله‌سالار دشت کربلا مؤذنان اذان می‌گویند و به طرف میادین شهرها می‌روند.

حرکت علَم‌ها و بیرق‌های عزاداری که بزرگ‌ترین آن علَم بلندی منسوب به قمر بنی‌هاشم حضرت ابالفضل (ع) است که نشان دهنده در زمین نماندن علَم آن امام همام بوده، در شهرهایی همچون بیجار، سنندج، سریش‌آباد و قروه انجام می‌شود.

مردم درس‌های ‌عاشورا را در زندگی خود به کار گیرند

نماینده ولی‌فقیه در استان کردستان با اشاره به پایداری و شهامت بی‌نظیر امام حسین (ع) در واقعه کربلا گفت: مردم با حضور در مراسم‌های ماه محرم، از فیض معنوی این ایام بهره‌مند شوند و درس‌های عاشورا را در زندگی خود به کار ببندند.

حجت‌الاسلام عبدالرضا پورذهبی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: روحیه حماسی و جهادی امام حسین (ع) برای همه افراد الگو است که هیچ‌گاه زیر بار ذلت نرفتند.

وی با بیان اینکه امام حسین (ع) مظهر دلسوزی، شفقت و خیرخواهی بودند، افزود: آن حضرت حتی در برابر دشمنان خود نیز از این صفات والا استفاده می‌کردند و درس گذشت و بخشش را به ما آموختند.

نماینده ولی فقیه در استان کردستان با اشاره به پایداری و شهامت بی‌نظیر امام حسین (ع) در واقعه کربلا، خاطرنشان کرد: ایشان با نثار جان خود از دین و ارزش‌های اسلامی دفاع کردند و این درس بزرگی برای همه ما است.

حجت‌الاسلام پورذهبی با تأکید بر جایگاه والای شهدای کربلا، گفت: شهدای این واقعه، افضل شهدای عالم هستند و رشادت‌ها و فداکاری‌های آن‌ها باید همواره مورد تجلیل و تکریم قرار گیرد.

وی در ادامه با اشاره به جوانمردی و معرفت امام حسین (ع)، تاکید کرد: تبیین و ترویج این صفات والای آن حضرت، نقشی اساسی در ارتقای سطح اخلاقی و معنوی جامعه دارد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha