• سه‌شنبه / ۱۹ تیر ۱۴۰۳ / ۱۳:۵۴
  • دسته‌بندی: یزد
  • کد خبر: 1403041913320
  • خبرنگار : 50214

مدیر کل گردشگری داخلی، میراث فرهنگی و صنایع دستی کشور:

۹۰ درصد تاریخ یزد در زیر خاک این استان مدفون است

۹۰ درصد تاریخ یزد در زیر خاک این استان مدفون است

ایسنا/یزد مدیر کل گردشگری داخلی وزارت گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی کشور با اشاره به درهم تبنیده شدن تاریخ با افسانه‌ها، عمده تاریخ شناخته شده یزد را مربوط به دوران پس از اسلام خواند و گفت: ۹۰ درصد تاریخ یزد در زیر خاک این استان مدفون است.

«سید مصطفی فاطمی» امروز سه شنبه نوزدهم تیرماه در نشست هفتم تاریخ یزد با موضوع «آیین‌های عزاداری سنتی در یزد - ثبت جهانی یزد» به همت سازمان اسناد و کتابخانه ملی استان در محل سازمان فرهنگی، اجتماعی، ورزشی شهرداری یزد برگزار شد، اظهار کرد: خوباوری یزدی‌ها مهمترین عامل شکل گیری و ثبت جهانی این شهر بوده است.

وی به اهمیت اهلیت داشتن در مدیریت برخی دستگاه‎ها و ادارات اشاره کرد و گفت: لازمه داشتن اهلیت برخورداری از دانش است و این در حالیست که هر چه امروز از تاریخ یزد می‌دانیم به دلیل فقر شدید در باستان شناسی‌ها، مربوط به پس از اسلام است.

فاطمی به تمدن قوی مربوط به قوم ساگارتی‌ها که در فلات مرکزی ایران سکونت یافته‌اند، گفت: ۹۰ درصد از تاریخ ما در زیر استان یزد مدفون است که نیاز به مطالعات باستان شناسی‌ در این استان دارد که اکنون در حال انجام است.

وی با اشاره به نزدیک بودن و در هم تنیده شدن تاریخ با افسانه‌ها در کشورمان و یزد، گفت: گاهاً تاریخ به افسانه یا افسانه‌ها به تاریخ بدل می‌شوند که در این راستا باید تلاش کنیم تا افسانه یا تاریخ بودن آن را با مطالعات تاریخی و باستان شناسی مشخص کنیم.

«سید رضا بهادری» مشاور کمیسیون گردشگری شورای شهر یزد و استاد دانشگاه هم با اشاره به هفتمین سالگرد ثبت جهانی بافت تاریخی یزد و اقداماتی که در حوزه گردشگری معنوی و مذهبی، اظهار کرد: عامل حفظ بافت تاریخی یزد، امام حسین(ع)‌ است.  

وی در این مورد تصریح کرد: یکی از دلایل ثبت جهانی بافت تاریخی یزد، وجود حسینیه‌های متعدد آن است به طوری که از حدود ۳۶۰ حسینیه موجود در شهر یزد، تعداد ۷۰ مورد آنها در بافت تاریخی این شهر دارد و وجود همین حسینیه‌ها از عوامل مهم در حفظ یات بافت تاریخی است.

بهادری به هویت غنی یزدی‌ها، گفت: ملات ساخت شهر خشتی یزد، آب و خاک و عشق مردمان سختکوش کویر و با هویت برای  آبادانی وطن‌شان بوده است.

وی یکی دیگر از معبارهای ثبت جهانی یزد زندگی مسالمت آمیزی ادیان در کنار یکدیگر خواند و گفت: پیروان اسلام، زرتشتی، یهیودیان و در بازه‌ای مسیحیان زندگی مسالمت آمیزی در کنار یکدیگر داشتند.

این استاد دانشگاه به معماری جذاب و دیدنی ادوار گذشته یزد که امروز شاید از طریق هوش مصنوعی امکان طراحی آن است، اشاره و عنوان کرد: یزد عنوان پایتخت شهرهای پایدار جهان به دلیل بهره برداری از سه انرژی پاک آب، خاک و آفتاب در طی سالیان سال، از دیگر افتخارات جهانی یزد است.

دکتر «محمود الهام بخش» استاد دانشگاه و پژوهشگر حوزه ادبیات فارسی نیز طی سخنانی در این نشست به برخی از ظرفیت‌های غنی آیین‌های عزاداری استان پرداخت و بر لزوم حفظ آیین‌های اصیل عزداری استان تاکید کرد.

وی همچنین توضیحاتی در مورد برخی اشکالات و بدعت‌های ایجاد شده در اشعار و قالب‌های ادبی و حتی موسیقی مداحی‌ها نیز اشاراتی کرد و گفت: باید تمام ارکان عزاداری از اشعار و موسیقی تا رعایت شان مداحی از سوی نوحه‎خوانان رعایت شود.

الهام بخش به حواشی  عزاداری‌های استان اشاره کرد و گفت: بخشی از عزاداری هیات‌ها در قالب نمایش‌های خیابانی با حرکت اسب و کُتل، علم، شدّه، ایجاد برخی تمثال‌ها، نواختن طبل و سنج و غیره برگزار می‌شود که به عنوان نمادهای عاشورایی دارای وجه تشبیه‌های متفاوتی از دیدگاه کارشناسان هستند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha