• سه‌شنبه / ۱۹ تیر ۱۴۰۳ / ۰۷:۵۵
  • دسته‌بندی: یزد
  • کد خبر: 1403041912854
  • خبرنگار : 50220

آیین ۱۲۰ ساله پوش‌کشی حسینیه چرخاب اردکان

آیین ۱۲۰ ساله پوش‌کشی حسینیه چرخاب اردکان

ایسنا/یزد مردم اردکان در مراسمی آیینی، پوش حسینیه تاریخی چرخاب را روز گذشته همزمان با روز دوم ماه محرم‌الحرام نصب کردند.

پس از پیمودن کوچه پس کوچه‌های بافت تاریخی اردکان به محله چرخاب و حسینیه‌ی قدیمی آن می‌رسیم که حالا و هوای خاصی دارد. خیل عزاداران حسینی در اردکان در دومین روز از ماه محرم و هم‌زمان با ورود کاروان اهل ‌بیت(ع) به صحرای کربلا، خود را به این حسینیه می‌رسانند تا در آیین ۱۲۰ ساله پوش‌کشی یا به گویش محلی «پوش بالا کنی» شرکت کرده و با فریادهای «یا حسین، یا حسین»، خیمه عزای سالار شهیدان را برافراشته کنند.

«مصطفی سپهری» رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اردکان در حاشیه این آییین سنتی در گفت‌وگو با ایسنا گفت: پویش این آیین ۱۲۰ ساله که برای مسقف کردن حسینیه چرخاب اردکان استفاده می‌شود، از چهار تکه مربعی و یک‌تکه مستطیلی شکل و منقوش تشکیل‌شده است و مساحت آن ۳۵۰ مترمربع است که توسط استاد «محمدجعفر خیام اصفهانی» به شکل زیبایی طراحی و دوخته ‌شده است.

وی یادآور شد: طرح‌هایی که روی این پوش زیبا نقش بسته، متشکل از نقوشی نمادین و ابیاتی از «محتشم کاشانی» شاعر دل‌سوخته سده دهم هجری است که به شکل هنرمندانه‌ای «پته‌دوزی» شده است.

این فعال میراثی افزود: از نقوشی که روی این پوش تاریخی نقش بسته است، می‌‏‌توان به درخت سرو که در فرهنگ ایرانی نماد سرسبزی، پایداری و مقاومت است و در مذهب شیعه نماد حضرت عباس (علیه‌السلام) است، اشاره کرد که توسط دو فرشته محافظت می‌شود.

سپهری با بیان این مطلب که علاوه بر نقش سرو، طرح شیر و خورشید نیز روی این پوش حک‌شده که نقشی اسطوره‌ای و مقدس در فرهنگ ایران استتصریح کرد: از دیگر نمادهای استفاده‌شده روی پوش حسینیه چرخاب اردکان، نقش درختی است که در فرهنگ و اساطیر ایرانی به درخت زندگی معروف بوده است که توسط دو شیر و خورشید محافظت می‌شود که در فرهنگ شیعه، شجره طیبه و نماد اهل‌بیت پیامبر(ص) است.

به گزارش ایسنا، این آیین که طی مراسم خاصی و همراه با چاوشی ‎ خوانی برگزار می‌شود از مرحوم «مجدالعلما» از چهره‌های پرآوازه اردکان به یادگار مانده است.

آیین ۱۲۰ ساله پوش‌کشی حسینیه چرخاب اردکان

آیین ۱۲۰ ساله پوش‌کشی حسینیه چرخاب اردکان

آیین ۱۲۰ ساله پوش‌کشی حسینیه چرخاب اردکان

آیین ۱۲۰ ساله پوش‌کشی حسینیه چرخاب اردکان

آیین ۱۲۰ ساله پوش‌کشی حسینیه چرخاب اردکان

آیین ۱۲۰ ساله پوش‌کشی حسینیه چرخاب اردکان

آیین ۱۲۰ ساله پوش‌کشی حسینیه چرخاب اردکان

آیین ۱۲۰ ساله پوش‌کشی حسینیه چرخاب اردکان

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha