پس از پیمودن کوچه پس کوچههای بافت تاریخی اردکان به محله چرخاب و حسینیهی قدیمی آن میرسیم که حالا و هوای خاصی دارد. خیل عزاداران حسینی در اردکان در دومین روز از ماه محرم و همزمان با ورود کاروان اهل بیت(ع) به صحرای کربلا، خود را به این حسینیه میرسانند تا در آیین ۱۲۰ ساله پوشکشی یا به گویش محلی «پوش بالا کنی» شرکت کرده و با فریادهای «یا حسین، یا حسین»، خیمه عزای سالار شهیدان را برافراشته کنند.
«مصطفی سپهری» رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اردکان در حاشیه این آییین سنتی در گفتوگو با ایسنا گفت: پویش این آیین ۱۲۰ ساله که برای مسقف کردن حسینیه چرخاب اردکان استفاده میشود، از چهار تکه مربعی و یکتکه مستطیلی شکل و منقوش تشکیلشده است و مساحت آن ۳۵۰ مترمربع است که توسط استاد «محمدجعفر خیام اصفهانی» به شکل زیبایی طراحی و دوخته شده است.
وی یادآور شد: طرحهایی که روی این پوش زیبا نقش بسته، متشکل از نقوشی نمادین و ابیاتی از «محتشم کاشانی» شاعر دلسوخته سده دهم هجری است که به شکل هنرمندانهای «پتهدوزی» شده است.
این فعال میراثی افزود: از نقوشی که روی این پوش تاریخی نقش بسته است، میتوان به درخت سرو که در فرهنگ ایرانی نماد سرسبزی، پایداری و مقاومت است و در مذهب شیعه نماد حضرت عباس (علیهالسلام) است، اشاره کرد که توسط دو فرشته محافظت میشود.
سپهری با بیان این مطلب که علاوه بر نقش سرو، طرح شیر و خورشید نیز روی این پوش حکشده که نقشی اسطورهای و مقدس در فرهنگ ایران استتصریح کرد: از دیگر نمادهای استفادهشده روی پوش حسینیه چرخاب اردکان، نقش درختی است که در فرهنگ و اساطیر ایرانی به درخت زندگی معروف بوده است که توسط دو شیر و خورشید محافظت میشود که در فرهنگ شیعه، شجره طیبه و نماد اهلبیت پیامبر(ص) است.
به گزارش ایسنا، این آیین که طی مراسم خاصی و همراه با چاوشی خوانی برگزار میشود از مرحوم «مجدالعلما» از چهرههای پرآوازه اردکان به یادگار مانده است.
انتهای پیام
نظرات