به گزارش ایسنا، مصطفی زارعی، رئیس کمیته صدور مجوز حرفهای امروز (دوشنبه) پس از برگزاری جلسه با مدیران عامل باشگاهها در نشست خبری با اصحاب رسانه اظهار کرد: مجوز حرفهای از ابتدای هزاره جدید در یوفا راه اندازی شد و هدف آن استاندردسازی فوتبال بود. مانند باقی مسائل فوتبالی که آسیا از اروپا عقبتر است، در آسیا ۱۰ سال دیرتر شروع شد. در سال ۲۰۱۰ فدراسیون فوتبال ایران به بحث حرفهایسازی پیوست. هر سال که گذشت الزامات سختتر شد و ما نتوانستیم خودمان را تطابق دهیم. اولین ترکش سال ۲۰۱۷ بود که فدراسیون هشدار دریافت کرد. در سال ۲۰۱۸ هشدار و جریمه و ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ هم به همین شکل پیش رفت تا اینکه در سال ۲۰۲۱ به خاطر تخلفاتی که داشتیم، AFC رکن صدور مجوز حرفهای را تعلیق و سه باشگاه استقلال و پرسپولیس و گلگهر را از رقابتهای آسیایی حذف کرد. همین موضوع باعث شد که سپاهان و فولاد در آسیا بتوانند حضور پیدا کنند و سهمیه سوممان بسوزد.
او افزود: زمانی که من به فدراسیون آمدم با یک رکن تعلیق شده مواجه شدم. همان الزاماتی که برای باشگاهها وجود داشت برای فدراسیون هم وجود داشت. ما بخش بزرگی از الزامات را انجام دادیم. همه اتفاقاتی که در بحث اطلاع رسانی جلسات ما رخ داد به خاطر الزامات AFC است. با وجود همه تلاشها باز هم تعلیق رکن صدور مجوز وجود داشت تا اینکه آقای تاج انتخاب شد و با مذاکرات او با AFC تعلیق ما در هیات اجرایی برداشته شد.
زارعی ادامه داد: در سال گذشته هدف ما این بود که بتوانیم به اندازه سهمیهمان به باشگاهها مجوز حرفهای بدهیم. امسال معیارهای سختتر و مشکلات بیشتری داشتیم اما زمان خوبی در اختیار داشتیم. ما از مهر، پروسه را شروع کردیم و امروز گزارش مفصلی از عملکرد امسال دادیم. ما در سال ۲۰۲۲ تعلیق بودیم و به نحوی کار کردیم که در عرض یک سال AFC از ما تقدیر کرد. نه تنها الزامات را برآورده کردیم بلکه فراتر هم رفتار کردیم. فدراسیون فوتبال ایران جزو فدراسیونهایی بود که در لیگ یک هم مجوز داشتیم. از ۱۷ باشگاهی که پارسال مجوز بانوان گرفتند، دو باشگاه مربوط به ایران بود که به خاطر عزم ویژه فدراسیون بود.
او همچنین گفت: دیگر بحث مجوز، دغدغه ما نیست و همه چیز به خوبی در حال پیش رفتن است. ما برای دومین سال متوالی جریمه نشدیم و تمام تصمیماتمان مورد تایید AFC قرار گرفت. این فرآیند از فردا برای فصل بعد شروع میشود.
"مهدی تاج در اردیبهشت امسال عنوان کرد که باشگاهها فقط باید در بخش فوتبال حضور داشته باشند و اگر بخواهند در رشته دیگری فعالیت کنند، باید شرکتی مجزا تاسیس کنند." زارعی در پاسخ به این سوال ایسنا مبنی بر این که این موضوع به عنوان معیار A که مانع از کسب مجوز حرفهای میشود، تبدیل شده است، گفت: در معیارهای حقوقی بیان شده که متقاضیان مجوز باید شخصیت مجزای فوتبالی داشته باشند. این پایه و اساس فیرپلی مالی است. اینکه ما میگوییم یک باشگاه چه درآمدهایی دارد، برایمان مهم است که درآمدهایش از فوتبال چقدر است. اینکه یک باشگاه در چند رشته باشد، درآمدهایش قابل تفکیک نیست. ما آییننامه را که دریافت کردیم، یکسری موانع داشتیم و در مذاکره با AFC امسال را فرجه گرفتیم ولی از سال آینده باید یک شرکت مجزا برای فوتبال داشته باشند.
رئیس کمیته صدور مجوز حرفهای در پاسخ به سوال دیگری از سوی ایسنا مبنی بر این که الزام تیمداری باشگاهها در بخش بانوان به عنوان معیار A است یا B؟ توضیح داد: معیار بانوان جزو معیارهای اختیاری است اما با توجه به اینکه ورزش زنان برای ورزش ایران مهم است به همین دلیل سال گذشته ما این مورد را جزو معیارهای B در نظر گرفتیم و امسال قرار است معیار A باشد. در نتیجه هر باشگاهی که تیم بانوان نداشته باشد، نمیتواند مجوز حرفهای بگیرد بلکه فقط میتواند مجوز ملی بگیرد. این تصمیم در راستای توسعه فوتبال بانوان گرفته شده است.
رئیس کمیته صدور مجوز حرفهای درباره شاخص رقابتپذیری در صدور مجوزها گفت: شاخصی اعلام شده که میخواهد بیان کند که یک صنعت و گروه چطور قابل ارزیابی از جهت رقابتپذیری هستند. AFC این شاخص را براساس دادههای گرفته شده از فدراسیونها تعریف کرده است. فوتبال ما وضعیت خوبی ندارد و در میانهها است. رقابتپذیری در فوتبال ژاپن و اندونزی بالاترین است. اگر نگاه کنید در ۱۰ سال گذشته ۳ باشگاه قهرمان لیگ برتر شدهاند که در ردههای بعدی هم به همین شکل است. یکی از مواردی که باعث بروز چنین اتفاقی شده، درآمدها و هزینههای باشگاههاست. به همین دلیل است که بحث فیرپلی مالی مطرح شده است.
زارعی در پاسخ به این سوال که آیا مشکلاتی که در مسیر نهایی شدن واگذاری باشگاه پرسپولیس به وجود آمده، مشکلی هم برای مجوز حرفهای این باشگاه ایجاد خواهد شد، تصریح کرد: مشکلی برای باشگاه پرسپولیس به وجود نمیآید چرا که بانک شهر به عنوان نماینده کنسرسیوم در حال اداره باشگاه است.
او درباره مهمترین مشکلات باشگاهها در صدور مجوز حرفهای گفت: ما در معیارهای ورزشی رشد خوبی داشتیم. برای مثال یکی از معیارهایی که ما مشکل داشتیم برنامه توسعه جوانان بود. AFC پارسال این موضوع را الزام کرد که امسال ۱۴ باشگاه این برنامه توسعه را به ما اعلام کردند. چالش بعدی ورزشگاهها هستند. ما در حال حاضر ۶ ورزشگاه داریم که حداقل معیارهای برگزاری بازی را دارند. برای حل آن نیاز است که وزارت ورزش بیاید و اقدامی اساسی در این زمینه انجام دهد. مهمترین یکی از پاشنه آشیلها در آینده برای ما ورزشگاهها هستند.
رئیس کمیته صدور مجوز حرفهای درباره اهمیت فیرپلی مالی در این مبحث بیان کرد: تمام سعی کنفدراسیون فوتبال آسیا این است که باشگاهها دوام داشته باشند. امروزه خوشبختانه باشگاههای ما به یک ثبات رسیدهاند. ۱۶ باشگاه ما صورتهای مالی دارند که حسابرس، بازرس و خبرگان ما تایید کردهاند اما از سمت دیگر وقتی نگاه میکنید، با وجود یک سامان مالی، مشخص است که مباحث مالی چالش برانگیز شده است. به طور میانگین ۵.۵ میلیون یورو است این عدد برای عربستان ۱۴۰ میلیون یورو است. وقتی به هزینه باشگاهها نگاه میکنیم، میبینیم که باشگاههای ما هزینه زیادی دارند. وقتی میبینیم هزینهها کجا شده است مشخص میشود که ۷۷ درصد از پول باشگاهها به تیم اول یعنی ۲۵ نفر بازیکن و کادر فنی تعلق گرفته است. اگر به همین شکل ادامه پیدا کند، فوتبال ما دوام نخواهد آورد. به همین دلیل بحث سقف بودجه مطرح شده است.
او ادامه داد: لیگ برتر ما زیانده است. هشت باشگاه ما حقوق مالکانه منفی دارند. به طور میانگین عدد زیادی بدهکار هستیم. نسبت جاری باشگاههای لیگ برتری ما ۶۵ درصد است به این معنا که اگر همین الان باشگاهها تصمیم به عدم تیمداری کنند، تنها ۶۵ درصد از طلبهایشان را میتوانند بدهند. متاسفانه بعضی باشگاههای ما زیان روی زیان میگذارد. یکی از راهکارها سقف بودجه است. من از این دستورالعمل حمایت نمیکنم اما از باشگاهها میپرسم چطور میخواهند بالاتر از این سقف هزینه کنند؟ بالاترین سقفی که ما در نظر گرفتیم، معادل بالاترین درآمد ثبت شده در لیگ برتر است. پس چطور میخواهید بیشتر از این هزینه کنید؟ مبنای سقف بودجه همین است. سال گذشته من گفتم و امسال هم عرض میکنم، متاسفانه فرآیندی پیش آمده که باشگاهها فقط به تیم یکشان فکر میکنند. باشگاههایی مثل سپاهان و فولاد پول پایههایشان را به تیم یک دادهاند. همین میشود که میانگین سنی ما بالای ۲۹ سال است. ما پارسال قانونی پیشنهاد کردیم که مربوط به بازیکنان رشد یافته آکادمی است. ما میخواستیم یک سهمیه به آنها بدهیم که در هر بازی حضور داشته باشند. امسال در لیگ نخبگان و لیگ قهرمانان دو بازیکنش ۱۵ تا ۲۲ سال سن داشته باشد. این عدد دو در سال ۲۸-۲۰۲۷ به هشت میرسد. آقایان مدیران باشگاهها اگر جلوی پایتان را نگاه کنید متوجه این معضل میشوید. وظیفه ما شناسایی این تهدیدهاست.
زارعی در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا بر عملکرد باشگاهها در بخش پایه نظارت دارند، اظهار کرد: قطعا یکی از معیارها آکادمی است. ما به طور ممتد نظارت میکنیم. باشگاه استقلال آکادمیاش به اندازهای که نیاز است رشد نکرده است اما از سمت دیگر اتفاقات بزرگی در باشگاه پرسپولیس رخ داده است و در تیم اصلی هستند. حتی دروازهبان دومش که به جای بیرانوند بازی کرد از آکادمی آمد. قرار است ۱۰ درصد از بودجه باشگاهها به آکادمیها تخصص یابد. ۱۴ باشگاه ما در برنامه توسعه جوانانشان همه برنامههایشان را نوشته اند و امسال ما روی اجرای این موضوع نظارت جدی میکنیم.
او درباره درآمدزایی لیگها از نامشان و سپردن یک لیگ به اسپانسرها بیان کرد: بسیاری از کشورهای آسیایی یک اسپانسر مجزا دارند که به نام لیگشان هم ثبت شده است. ما هم نام مقدسی برای لیگمان داریم ولی میتوانیم مانند دیگر کشورها هم عمل کنیم. محل درآمدهای فوتبالی کاملا مشخص است. یک مسابقه فوتبال وقتی برگزار میشود، یک تیم میتواند از اسپانسر، تبلیغات پیراهن، تبلیغات محیطی، حق پخش، ترانسفر، بلیتفروشی و مسائلی از این دست درآمد داشته باشد. درآمدها باید یک توزیع متقارن داشته باشد که اگر منبعی حذف شد، منابع دیگر جبران کند. فوتبال ایران مانند یک انسان است که دستان دراز و سر کوچکی دارد. ۸۵ درصد از پولهایی که به باشگاهها میآیند از طریق اسپانسرهاست یعنی فوتبال خودش درآمدی ندارد. تنها دو درصد از باشگاههای از روز مسابقه درآمد دارند. این موضوع در برخی کشورها به ۳۰ درصد میرسد. بنابراین درآمد متقارنی نداریم. پس باید به سراغ دیگر منابع برویم تا متوازن شود.
"سال گذشته باشگاهها نامهای برای حل مشکل حق پخش به امضا رساندند و زارعی در حمایت از آن گفته بود که حق پخش به یکی از معیارهای AFC تبدیل خواهد شد." زارعی در پاسخ به سوال ایسنا مبنی بر این که چه زمانی حق پخش برای صدور مجوز حرفهای باشگاهها مشکلسازی میشود؟ گفت: تصور من این است که ظرف دو سه سال آینده، این که باشگاهها از چه منبعی درآمد خواهند داشت، برای حق پخش چالش ایجاد کند. ما همین الان در بحث حق پخش دچار مشکل هستیم. الان نقطهای است که میتوانیم راجع به حق پخش صحبت کنیم. برای اولین بار رئیس صدا و سیما حق پخش را به رسمیت شناخته است. وزارت ورزش قول پیگیری داده است. فدراسیون فوتبال تلاشش را میکند اما تمام ارگانهای دیگر باید کمک کنند. در برخی کشورهای آسیایی تا ۶۰ درصد از حق پخش درآمد خواهد داشت.
او در پاسخ به این سوال که آیا با پروتکلی که صداوسیما برای تخصیص حق پخش در نظر گرفته موافق است؟ گفت: مدیران فدراسیون باید تصمیم بگیرند و قطعا آنها منافع فوتبال را در نظر میگیرند.
رئیس کمیته صدور مجوز حرفهای درباره معضل دیگر فوتبال ایران که کم بودن مربیان با مدرک پرولایسنس است، توضیح داد: یکی از معیارهای مهم ما این است که سرمربی باید پرولایسنس داشته باشد و مربی باید A لایسنس داشته باشند. در لیگ برتر تعداد کمی از مربیان پرولایسنس دارند که به یکی از چالشهای ما تبدیل شده است. ما پیگیر این هستیم که کلاس برگزار کنیم و این مشکل را حل کنیم.
زارعی در واکنش به سوالی درباره پرداختیها از سوی هواداران متمول باشگاهها بیان کرد: فکر میکنم که این سوال به مجوز حرفهای ربطی ندارد.
او در پایان گفت: من در انتها از همه شما دوستان تشکر میکنم. یک اتفاق میمون در فوتبال ما رخ داد که خصوصیسازی استقلال و پرسپولیس بود. این خصوصیسازی اتفاق نمیافتد اگر رسانهها حساسیت نشان نمیدادند. در بحث مجوز هم شما خیلی کمک کردید. از دوستان و همکاران خودم در فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ هم تشکر میکنم. کار ما به شکلی بوده که با همه کار داشتیم که همهشان تشکر کردند. اگر میبینید که الان در وضعیت خوبی هستیم، حاصل تلاش و همکاری همه دوستان است.
انتهای پیام
نظرات