مجید حسننژاد با حضور در تحریریه ایسنا به موضوع استخراج رمزداراییها پرداخت و اظهار کرد: پدیده استخراج رمزداراییها (رمز ارزها) با وسیلهای الکتریکی به نام ماینر (استخراجگر) از سال ۱۳۹۸ توجه صنعت برق کشور را به خود جلب کرد. شاید یکی دو سال پیش از آن نیز به شکل کمرنگتر و بهعنوان یکی از تجهیزات کامپیوتری با CPU قویتر وارد کشور میشد.
وی تصریح کرد: در واقع دستگاههای کارکرده و مستعمل غیراستاندارد چینی با مصرف برق حدود ۲۰۰۰ وات، به صورت غیرقانونی و قاچاق وارد ایران میشدند.
مجری جمعآوری برقهای غیرمجاز استخراج رمزداراییها در شرکت توزیع نیروی برق مشهد افزود: مصرف برق این دستگاهها بالا و مستمر است و شبکه و ساختار تأمین برق خانگی پاسخگوی چنین مصارفی نیست، اوایل این دستگاهها عمدتا در محل کارخانجات غیرفعال و نیمه فعال به کارگرفته میشد. به یاد دارم آن زمان تعداد کشفیاتمان بیش از ۵۰ دستگاه در محل بود، در واقع افراد خاصی برروی آن سرمایهگذاری کردند.
وی درباره چگونگی مواجهه شرکت برق با این دستگاهها یادآور شد: در سال ۹۸ اولین مصوبه هیأت دولت با عنوان مقررات تامین برق مراکز استخراج رمزارزها به شرکتهای توزیع و برقهای منطقه ای ابلاغ شد. بعدها این مصوبات به روز و در قالب دو دستورالعمل "تامین برق مراکز استخراج رمزدارائیها" و " نحوه برخورد با مراکز استخراج غیرمجاز رمزدارائیها با استفاده از برق به صورت غیرمجاز" از شرکت توانیر ایران ابلاغ و طبق آن اقدام میشود. در این دستورالعملها روشهای قانونی تأمین برق افرادی که میخواهند به این صنعت وارد شوند، وجود دارد.
انواع روشهای تأمین برق ماینرها
حسننژاد به انواع روشهای قانونی تأمین برق ماینرها پرداخت و گفت: روش نخست تأمین برق از طریق اتصال به شبکه و خرید انرژی از شبکههای برق خاص استخراج رمز ارز است، روش دوم تامین برق از طریق احداث و بهرهبرداری از نیروگاههای حرارتی خارج از شبکه (خودتأمین بدون اتصال به شبکه برق) است، روش سوم تامین برق از طریق احداث و بهرهبرداری از نیروگاههای حرارتی با تامین سوخت از محل گاز همراه (فلر) و روش چهارم تأمین برق از طریق نیروگاههای تجدیدپذیر جدیدالاحداث، روش پنجم تامین برق از طریق گواهی صرفه جوئی انرژی الکتریکی و روش ششم تامین برق از طریق تابلوی سبز بورس انرژی مطابق مقررات مصوب وزارت نیرو است.
وی با اشاره به آییننامههای وزارت نیرو ضمن مقایسه نرخ برق استخراج رمزدارائیها با نرخ برق سایر صنایع بیان کرد: مانند دیگر کاربریهای انرژی برق برای این کاربری نیز تعرفه خاصی مشخص شده است. نرخ این تعرفه هر ۳ ماه به شرکتهای توزیع اعلام میشود و مرجع آن معادل قیمت متوسط ریالی صادراتی برق و براساس نرخ ارز حواله مرکز مبادله ارز و طلای ایران توسط شرکت توانیر به روزرسانی و ابلاغ میشود.
مشترک قانونی ماینر در مشهد نداریم
مجری جمعآوری برقهای غیرمجاز استخراج رمزداراییها در شرکت توزیع نیروی برق مشهد با تأکید بر اهمیت تفاوت قیمت برق مصارف خانگی با چنین مصارفی ادامه داد: در سالهای نخست مردم از انشعابات موجود خانگی برای این کار استفاده میکردند، اما در واقع ماینرها که منبع ایجاد درآمد با ارز دیجیتال هستند، به نوعی فعالیت اقتصادی تلقی میشود و به مانند دیگر فعالان اقتصادی باید هزینههای کسب درآمد را بپردازند، نه آنکه از برق خانگی یا صنعتی که با یارانه دولتی قیمت آن بسیار ارزان است، سوء استفاده کنند.
وی در پاسخ به این پرسش که چه تعداد از کاربران این عرصه تاکنون مجوز دریافت کردهاند، گفت: ما در شرکت توزیع برق مشهد مشترک و مرکز قانونی استخراج ماینر نداریم. گریز از روالهای قانونی و سوء استفاده از یارانه برق در حالی اتفاق میافتد که نرخ تمام شده تامین انرژی برق بیشتر است. در واقع علاقهمندان به این صنعت باید پس از اخذ مجوز و پروانه بهرهبرداری از سازمان صمت استان و از دستگاههای ماینر با راندمان بالا استفاده کنند، چنانکه دستگاههای با بهرهوری بالا در سایر کشورهای دنیا استفاده میشود، نه آنکه دستگاههای خارج از رده (غیراستاندارد) و مستعمل چینی مورد استفاده قرار گیرد.
رتبه نخست مشهد در برخورد با ماینرهای غیرمجاز
حسننژاد با بیان اینکه شهر مشهد در کشف و برخورد با ماینرهای غیرمجاز در کشور رتبه نخست را دارد، ابراز کرد: قطعا هر مشترکی که بدون پروانه بهرهبرداری از سازمان صمت اقدام به استخراج رمز ارز میکند، متخلف شناخته میشود، زیرا پروانه سازمان صمت مستلزم پاسخ استعلام از شرکت توزیع نیروی برق است و تأیید شرکت برق تنها در صورتی که مشترکین از مکانهای صنعتی درخواست تأمین برق دهند و شبکه شرکت توزیع در آن منطقه پاسخگو باشد، مثبت خواهد بود.
وی دامه داد: در جریان صدور پروانه بهرهبرداری شماره شناسه یکتا ماینرها در سامانه جامع تجارت ثبت و در تمامی اقدامات شامل بهرهبرداری، خرید، فروش و یا نگهداری در سامانه ثبت میشود. اگرچه در کشور شرکتهایی به تازگی با مجوز صمت، ماینرها را به نام خود ثبت میکنند، اما عمده این صنعت در اختیار کشور چین است، بنابراین هر دستگاه ماینر بدون شناسه یکتا غیرقانونی است و پس از کشف، طبق قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز ضبط میشود.
۷۰ درصد محلهای کشف ماینر در خانههاست
مجری جمعآوری برقهای غیرمجاز با بیان اینکه ۷۰ درصد آدرسهای کشف شده منازل میباشند، اظهار کرد: متاسفانه خرید و فروش ماینرهای غیرمجاز در فضای مجازی به راحتی صورت میگیرد و عدهای از افراد تحت تأثیر تبلیغات واردکنندگان غیرمجاز قرار میگیرند و زمانی که اموال کشف میشود، به اصطلاح مال باخته و به شرکت برق نیز بدهکار میشوند و متوجه ضرر و زیان خود میشوند.
مجری جمعآوری برقهای غیرمجاز استخراج رمزداراییها در شرکت توزیع نیروی برق مشهد درباره چگونگی اطلاع از وجود ماینرها اظهار کرد: کشفیات بالای مشهد به دلیل داده کاوی در تحلیل مصارف، وجود تجهیزات هوشمند و کنتورهای مرجع است. به یاد دارم اوایل اصطلاحی به کار برده میشد که مشهد را به علت عدم خاموشی شبکه برق شهر بهشت ماینرها مینامیدند، زیرا شبکه بسیار استوار و پایدار است، به این معنا که قطعی و خاموشی برق نداشتهایم. این موضوع برای دارندگان ماینر بسیار مهم بود، زیرا این دستگاهها ۲۴ ساعته روشن هستند. به همین دلیل شهر مشهد بهگونهای تبدیل به بهشت ماینرها شده بود، اما اکنون آنقدر برخوردهای ما قوی و کشفیاتمان زیاد شده که مشهد به جهنم ماینرها تبدیل شده است.
تاکنون حدود ۱۳ هزار ماینر غیرمجاز در مشهد کشف شده
حسننژاد با بیان اینکه از سال ۹۸ تاکنون ۱۰۸۳ محل را کشف کردیم، اظهار کرد: تاکنون ۱۲ هزار و ۹۵۳ دستگاه غیرمجاز کشف و توقیف شده است که برابر دستورالعمل های ابلاغی جرائم و خسارتها از مشترکین اخذ و پروندهها برای تعیین تکلیف در خصوص اعمال قانون مجازات استفادهکنندگان از برق غیرمجاز برای استخراج رمزداراییها به مراجع قضائی استان ارجاع میشود.
وی افزود: بخشی از خسارت ما مربوط به مصرف انرژی برق است که تا ماه گذشته ۱.۵ درصد هزینه انرژی را به عنوان پاداش به عاملی که گزارش تخلف داده است، پرداخت میشد و اردیبهشت سال جاری و با ابلاغ نسخه سوم دستورالعمل این عدد به ۳ درصد افزایش یافته است. پاداش عاملین تاکنون فقط براساس انرژی محاسبه شده بود، لیکن طبق دستورالعمل جدید، به محض کشف دستگاه از محل گزارش شده ، به ازای هر یک دستگاه کشف شده، یک میلیون تومان پاداش به عامل شناسایی تعلق و پرداخت میشود، سقف پرداخت این مبلغ تا ۲۵ میلیون تومان تعیین شده و در زمانی کمتر از یک هفته واریز خواهد شد. اگر محل مورد گزارش ادارات دولتی باشند، تا سقف ۵۰ میلیون تومان براساس هر دستگاه یک میلیون تومان پرداخت خواهد شد.
مجری جمعآوری برقهای غیرمجاز استخراج رمزداراییها در شرکت توزیع نیروی برق مشهد با تأکید بر محرمانگی اطلاعات عاملین گزارش یادآور شد: علاوه بر شماره تماس ۱۲۱، واحد حراست این شرکت با شماره ۳۱۷۰۳ وب سایت شرکت توانیر، همچنین اپلیکیشن برق من راههای گزارش محلهای مشکوک به استخراج غیرمجاز هستند.
وی با بیان اینکه این دستگاهها دارای صدا است، گفت: ماینرها دارای یک فن خنککننده هستند که موجب گردش هوا میان قطعات الکتریکی دستگاه میشود، اما اکنون متخلفین از جعبههای کم کننده صدا استفاده میکنند و یا اینکه دستگاهها را در اتاقهایی ایزوله میکنند، اما به هر حال مردم میتوانند از طریق نوسان برقی که در شبکه برق خود احساس میکنند و اطلاع آن به این شرکت، ما را در نزدیک شدن به متخلفان یاری کنند.
حسننژاد درباره دیگر روشهای شناسایی ماینرهای غیرمجاز یادآور شد: پایشهای سیستمی شرکت توزیع برق مشهد در وضعیت خوبی قرار دارد، شرکت توزیع نیروی برق مشهد با استفاده از پرسنل متعهد و قابلیتهای سختافزاری و نرمافزاری خود توانایی شناسایی و برخورد با این متخلفان را به خوبی دارد، اگر کسی از شبکههای برق خارج از لوازم اندازهگیری استفاده کند، با استفاده از الگوریتمهای هوشمندی که در اختیار داریم، با دادهکاوی امکان کشف داریم و بسیاری از کشفیات ما از همین طریق صورت گرفته است.
وی بیان کرد: اکنون که متخلفین متوجه این نقطهزنیهای شرکت توزیع شدهاند، از روشهای دیگری برای بهرهبرداری غیرمجاز از برق استفاده میکنند. علاوه بر این دو روش، یعنی شناسایی از طریق پایش اطلاعات کنتورهای مرجع و اطلاعاتی که شهروندان در اختیار ما قرار میدهند، نیروهای این شرکت نیز به صورت میدانی مناطق مختلف شهر را از این جهت بررسی میکنند تا در صورت مشاهده موارد تخلف با اخذ مجوز ورود از مراجع قضایی و به همراه ضابط قضایی (نیروی انتظامی) در محل، ماینرهای کشف شده ضبط و صورت جلسه خواهد شد.
مجری جمعآوری برقهای غیرمجاز توضیح داد: در هنگام ضبط ماینرها دو گزارش ثبت میشود، نخست آنکه دستگاه ماینر غیرمجاز به عنوان کالای قاچاق به اداره کل تعزیرات حکومتی ارجاع و پس از اخذ حکم، دستگاههای ماینر به انبارهای اداره کل جمع آوری و فروش اموال تملیکی منتقل و در آنجا امحای دستگاهها صورت میگیرد، کشف دستگاه غیر مجاز جرائم خاص خود را دارد. حکم دیگر استفاده غیرمجاز از برق مطابق قانون مجازات استفادهکنندگان از برقهای غیرمجاز و پس از دستور قاضی پرونده صادر میشود.
۸۸۰ دستگاه ماینر غیرمجاز به روش فنی امحا شد
وی درباره اتفاقی که برای دستگاههای غیرمجاز پس از توقیف میافتد، تصریح کرد: این دستگاهها بهعنوان کالای ضبط شده جزو اموال دولت میشود و به انبارهای اموال تملیکی منتقل میشود. خوشبختانه کارگروه استانی تخصصی مقابله با استخراج غیرقانونی رمزارز در استان داریم که مصوبات بسیار خوبی را موجب شدند و به دلیل اینکه بسیاری از این کالاها استاندارد نیستند، موافقت امحای آن گرفته شد تا به چرخه خرید و فروش برنگردد. بدین ترتیب در آخرین جلسه که دو هفته قبل بود، ۸۸۰ دستگاه ماینر غیرمجاز به روش فنی امحا شد و در این هفته نیز ۵۰۰ دستگاه دیگر امحای فنی خواهد شد که در کشور بیسابقه است.
حسننژاد ادامه داد: در صورتی که استعلامی به دست ما برسد که شبکه ما پاسخگو باشد، جز در ایام محدود زمان پیک مصارف برق مشکلی برای تأمین برق مراکز استخراج رمز ارز نداریم. بنابراین مشروط به گرفتن پروانه بهرهبرداری و استفاده از دستگاههای مجاز و پرداخت بهای برق به مانند سایر صنایع و طبق تعرفه خاص آن، افراد میتوانند این فعالیت اقتصادی را انجام دهند. ساعات محدودیت فعالیت ماینرهای مراکز مجاز در پیک تابستان امسال از ساعت ۹ صبح الی ۲ بامداد اعلام شده و مشترکین قانونی این تعرفه میتوانند در سایر ساعات از برق استفاده کنند.
انتهای پیام
نظرات