به گزارش ایسنا، اختلافات میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان بعد از جنگ دوم قرهباغ همچنان بر سر یکسری از موضوعات باقی است و طرفین نتوانستهاند به یک درک مشترک برای دستیابی به صلح برسند. گرچه تلاشهایی مانند تعیین حدود مرزها صورت گرفت تا گامی در جهت رسیدن به صلح و برقراری ثبات در این منطقه باشد.
فراز و نشیب تحولات منطقه قفقاز هنوز به نقطه مشترکی برای صلح پایدار نرسیده و ایروان و باکو بهعنوان کشورهای درگیر در این مناقشات هر از گاهی اتهاماتی را علیه یکدیگر مطرح کردهاند که نمونه اخیر این موضوع اظهارات باکو درباره موارد نقضآتش بس از سوی ارمنستان است.
با توجه به موضوعات اخیر، دولت ارمنستان اوایل هفته جاری اعلام کرد که دفتر نخستوزیر این کشور به دفتر رئیسجمهور جمهوری آذربایجان پیشنهاد کرده که ایروان و باکو مکانیسمی ۲جانبه برای بررسی موارد نقض آتشبس ایجاد کنند.
دولت ارمنستان همچنین اعلام کرد: «اخیرا وزارت دفاع جمهوری آذربایجان به طور دورهای اطلاعاتی را منتشر میکند، مبنی بر اینکه یگانهای وزارت دفاع جمهوری ارمنستان آتشبس را نقض میکنند. بهرغم اینکه وزارت دفاع جمهوری ارمنستان همه این موارد را رد کرده است، آذربایجان به انتشار چنین اطلاعاتی ادامه میدهد. بنابراین، دفتر نخستوزیر ارمنستان از طریق مجاری دیپلماتیک به دفتر رئیسجمهور آذربایجان پیشنهاد کرد تا مکانیسمی ۲جانبه برای بررسی موارد نقض رژیم آتشبس ایجاد کنند.»
«محمدرضا دماوندی» کارشناس مسائل قفقاز در گفتوگو با ایسنا در تحلیل خود از پیشنهاد ایروان به باکو درباره ایجاد مکانیسمی برای بررسی موارد نقض آتشبس گفت: طی ۱۰ روز اخیر پنج بار باکو ارمنستان را به نقض آتشبس متهم کرده است، البته به نظر منطقه و خطوط مرزی نخجوان مورد توجه جمهوری آذربایجان است. به همین دلیل ارمنستان در اطلاعیهای تاکید کرد همانطور که قبلا اعلام کردهاند اتهامات جمهوری آذربایجان را رد کرده و پیشنهاد میکند کمیته یا مکانیسمی برای بررسی موارد ادعایی نقض آتش بس ایجاد شود.
وی تصریح کرد: بیانیه دولت ارمنستان در ادامه صحبتهای هفته گذشته پاشینیان در نشست حزب پیمان مدنی در قاپان است که همانجا تاکید کرده بود سازوکاری ۲ جانبه برای تحقیق در محلهایی که نقض آتشبس صورت میگیرد، ایجاد شود که بدون تشریفات اداری و با دستور رهبران ۲ کشور موضوعات بررسی و نتیجه آن اعلام شود.
این کارشناس مسائل قفقاز همچنین اظهار کرد: اما آیا واقعا ارمنستان در موقعیتی است که بخواهد در مقابل جمهوری آذربایجان نقض آتشبس انجام دهد؟ چه هدفی از این کار دارد؟ در شرایط فعلی ارمنستان در موضع ضعف قرار دارد و با توجه به مذاکراتی که با فرانسویها یا هندی داشته که باعث موضعگیری باکو درباره قرار داد تسلیحاتی شد، جمهوری آذربایجان اعلام کرد که این توافقات درباره تسلیحات موجب برهم خوردن توازن نظامی منطقه و احتمال بروز جنگ خواهد شد.
دماوندی با تاکید بر اینکه ارمنستان در موقعیتی نیست که نقض آتش بس کرده، لطمهای وارد کند یا کار عملیاتی انجام دهد، گفت: تصور میکنم این موضوعات بیشتر جنبه تبلیغاتی از سوی آذربایجان دارد زیرا موضوعات مختلف حل نشدهای مانند دالان زنگزور و ... هنوز باقی مانده علاوه بر این تفاهمنامه صلحی میان این ۲ کشور به صورت رسمی منعقد نشده و آنچه به طور ضمنی مورد توافق قرار گرفته، لازم الاجرا برای طرفین نیست.
انتهای پیام
نظرات