• چهارشنبه / ۱۶ خرداد ۱۴۰۳ / ۰۸:۰۲
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403031610145
  • خبرنگار : 50355

یک مسئول در جهاددانشگاهی خراسان رضوی:

قارچ‌های بومی اهمیت محیط‌ زیستی فراوانی دارند 

قارچ‌های بومی اهمیت محیط‌ زیستی فراوانی دارند 

ایسنا/خراسان رضوی مدیر گروه پژوهشی زیست‌فناوری قارچ‌های صنعتی جهاددانشگاهی خراسان رضوی گفت: هضم آنزیمی ضایعات کشاورزی و پالایش محیط زیست از جمله فواید قارچ‌های بومی هستند.

حمیدرضا پوریانفر در گفت‌وگو با ایسنا ضمن گرامیداشت روز جهانی محیط زیست، اظهار کرد: قارچ‌های کلاهک‌دار بومی که به صورت خودرو در مناطق مستعد جغرافیایی ایران می‌رویند، به لحاظ محیط ‌زیستی بسیار حائز اهمیت هستند. از آنجا که قارچ‌های بومی قدرت هضم آنزیمی بسیار بالایی دارند و برای استفاده از انواع چوب درختان، مواد گیاهی و حتی پوساندن درختان جنگلی مورد مصرف قرار می‌گیرند، می توانند در کاهش ضایعات کشاورزی و صنعتی پتانسیل تحقیقات داشته باشند.

وی با بیان اینکه در ایران حداقل ۳۰ درصد ضایعات کشاورزی وجود دارد، افزود: برخی از این ضایعات نظیر باگاس نیشکر، کاه و کلش غلات و برگ‌های خشبی درختانی نظیر نخل می‌تواند توسط قارچ‌های وحشی هضم آنزیمی شود. در نتیجه علاوه بر تولید اندام میوه‌دهی قارچ، این ضایعات بهتر به طبیعت برگردانده می‌شود.

مدیر گروه پژوهشی زیست‌فناوری قارچ‌های صنعتی جهاددانشگاهی خراسان رضوی ادامه داد: همچنین قارچ‌های وحشی می‌توانند از طریق شبکه میسلیومی خود عناصر سنگین و سمی را از محیط زیست اطراف (آب یا خاک آلوده) جذب کنند که این کار به پالایش محیط زیست کمک بسیاری می‌کند. در نتیجه از این پتانسیل قارچ‌های بومی نیز می‌توان در پالایش محیط زیست بهره برد. 

پوریانفر با بیان اینکه بنا بر دلایل محیط‌ زیستی و منابع طبیعی، باید قارچ‌های بومی را حفظ کرد، گفت: استفاده از توان محیط زیستی قارچ‌های بومی باید از منطبق بر تحقیقات باشد، نه به صورت چیدن بی‌رویه و منفعت‌طلبانه قارچ‌های بومی خودرو در طبیعت، چراکه چیدن بی‌رویه و برای مقاصد تجاری قارچ‌های وحشی از مناطق طبیعی، ممکن است به شبکه میسلیوم قارچی آسیب جدی وارد کرده و در درازمدت حتی به بقای آن گونه در منطقه لطمات جبران‌ناپذیری وارد شود. 

وی ادامه داد: علاوه بر آن چیدن بی‌رویه قارچ‌ها، به ارتباط پیچیده بین میسلیوم و اندام میوه‌دهی این قارچ‌ها و محیط زیست اطراف آن از جمله گیاهان، حشرات و حتی جانوران در اکوسیستم مربوطه لطمات جبران‌ناپذیری وارد می‌کند. همچنین ممکن است زنجیره‌های غذایی را که این قارچ‌ها در آن نقش دارند، دچار اختلال کند. 

مدیر گروه پژوهشی زیست فناوری قارچ‌های صنعتی جهاددانشگاهی خراسان رضوی داشتن سیستم دفاعی را از دیگر شگفتی‌های قارچ‌های وحشی برشمرد و اظهار کرد: این سیستم برای مبارزه با آفات و بیماری‌ها در همان اکوسیستمی که قارچ‌ها به طور طبیعی می رویند، تعبیه شده است.

پوریانفر تاکید کرد: وادار کردن این قارچ‌ها به تولید اندام میوه‌دهی در محیط مصنوعی (بستر کشتی که به عنوان تولید قارچ از آن استفاده می‌شود)، باعث کاهش یا حتی از بین رفتن برخی از خواص دارویی و به‌ خصوص ویژگی‌های ضدآفت و ضدبیماری این قارچ‌ها می‌شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha