جهش تولید، اقتصاد مقاومتی، تولید داخلی، حمایت از تولید، رونق اقتصادی و مشارکت مردم، همه کلمات ذکر شده واژههایی هستند که طی سالیان اخیر مورد تاکید مقام معظم رهبری در نامگذاری سالها قرار گرفته است، کلید واژههایی استراتژیک و عمیق که توجه به هر یک از آنها میتواند نسخه شفابخش اقتصاد کشور باشد.
در یک دهه اخیر و در حوزه اقتصادی، تولید به عنوان یکی از کلید واژههای اصلی مقام معظم رهبری در نامگذاری سالها بوده است که این موضوع حکایت از آن دارد که راه پیشرفت اقتصاد کشور از مسیر تولید میگذرد، زیرا تولید به عنوان یکی از مولفههای مهم رشد اقتصادی درونزا، باعث ایجاد ارزشافزوده فراوان شده و برخلاف خامفروشی درآمد زیادی را نصیب کشور میکند و هیچ فرآیندی همچون تولید نمیتواند منجر به ایجاد اشتغال و توانمندسازی اجتماعی شود.
مشارکت مردم نسخه شفابخش اقتصاد کشور
در نامگذاری سال ۱۴۰۳ علاوه بر موضوع جهش تولید که مورد اشاره مقام معظم رهبری قرار گرفته است، موضوع مشارکت مردم نیز از موضوعاتی است که در این شعار با ظرافت تمام به آن اشاره شده که این امر نشان از تاکید ایشان به نقشآفرینی مردم در حوزه اقتصاد کشور است، چرا که این حضور و مشارکت در همه ابعاد سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی گرهگشا، خطشکن و پیشران تحول و پیشرفت ایران اسلامی است.
در حوزه اقتصادی، هر چه نقش مردم در اقتصاد کشوری پررنگتر باشد زمینه رونق و شکوفایی اقتصاد آن کشور فراهمتر است و هر چه اقتصاد کشوری تنها وابسته به دولت باشد قطعا آن اقتصاد همواره دچار تنش بوده و ناخوش احوال است که این موضوع مد نظر مقام معظم رهبری نیز قرار گرفته است تا جایی که ایشان تاکید دارند اگر با برنامهریزی و تلاش مسئولان، نوعی بسیج مردمیبرای حضور در امر اقتصاد صورت گیرد، تحقق شعار بسیار مهم «جهش تولید» ممکن خواهد شد.
تعاونیها یکی از الگوهای مطلوب رشد تولید با مشارکت مردم
برای نقشآفرینی مردم در حوزه اقتصاد مباحث و راهکارهای متعددی توسط صاحب نظران و اقتصاددانان مطرح شده است که یکی از مصادیق مشارکت مردم در اقتصاد تعاونیهای تولید و کارآفرینانی هستند که در این تعاونیها که اغلب سرمایه آنان توسط خود مردم تامین میشود، است.
بدون شک تعاونیها یکی از الگوهای مطلوب رشد تولید با مشارکت مردم هستند. با ایجاد هماهنگی در فرایندهای تولید و توزیع، تعاونیها میتوانند به بهرهوری بیشتری در استفاده از منابع و کاهش هزینهها کمک کنند. رهبر انقلاب معتقدند تعاونیها پدیده بسیار مطلوبی برای اقتصاد ایران هستند؛ سرمایههای خرد را جمع میکنند، تکتک افراد را توانمند میکنند، اشتغال فراوان ایجاد میکنند؛ بعد اگر بشود این تعاونیها را شبکهسازی کرد، در یک شبکهای جمع کرد، یک مجموعههای عظیمی به وجود میآید.
کارآفرینی در دل دورافتادهترین نقطه زنجان
با توجه به نقش تعاونیها در اقتصاد کشور در حال حاضر تعاونیهای متعددی در سطح کشور و استان زنجان در حال فعالیت هستند که برای آشنایی بیشتر به سراغ مدیر عامل یکی از تعاونیهای برتر استان در زمینه تولید زنبور عسل آن هم در دل یکی از دورافتادهترین و محرومترین روستاهای زنجان یعنی روستای یاستیقلعه ماهنشان رفتیم روستایی که از کل امکانات تنها یک مدرسه ابتدایی، آب، برق، گاز و راه آسفالته دارد.
محمدرضا نجفی، کارآفرین زنجانی و مدیرعامل این شرکت تعاونی در پاسخ به پرسش خبرنگار ایسنا مبنی بر اینکه چطور شد مسیر تولید عسل را در پیش گرفتید، گفت: قبل از اینکه دنبال شغل زنبورداری بروم در چند شرکت مختلف مشغول کار بودم؛ پس از مدتی کار کردن در شرکتهای مختلف کمی تفکر و تامل کردم به این نتیجه رسیدم که زادگاهم یعنی روستای یاستیقلعه به واسطه طبیعت زیبا و دستنخوردهاش از ظرفیت بالایی برای زنبورداری برخوردار است که همین امر موجب خوردن جرقه آغاز کار در ذهنم شد.
وی با بیان اینکه سالها قبل مادربزرگم زنبورداری میکرد؛ البته آن موقع جعبههای زنبورداری مرسوم نبود و زنبورها را در سبد مخصوص نگهداری میکردند، متذکر شد: علاوه بر موارد بیان شده به علت علاقهای که به واسطه مادربزرگم به این رشته کسب کرده بودم تصمیم گرفتم برای ادامه مسیر زندگی خود به زنبورداری روی بیاورم.
نجفی با بیان اینکه برای رسیدن کارم به نتیجه سختیها و مرارتهای فراوانی تحمل کردم اما هیچگاه خسته نشدم، عنوان کرد: برای ادامه کارم پسانداز آن چنانی نداشتم به همیت علت از بسیج سازندگی ماهنشان ۳۰ میلیون تومان تسهیلات دریافت کرده و همه آن را صرف خرید و گسترش زنبورداری کردم قبل از اعطای تسهیلات خودم تنها ۱۰ کندو داشتم، اما این تسهیلات موجب رونق کارم شد.
همتی که هر روز مستحکمتر میشود
این کارآفرین زنجانی با اشاره به اینکه خوشبختانه در حال حاضر حداقل ۷ نفر به صورت مستقیم و ۸ نفر نیز به صورت غیرمستقیم در شرکت تعاونی که در دل کوههای بلقیس انگوران قرار دارد مشغول فعالیت هستند، اظهار کرد: در مجموع اگر فروشندهها را نیز حساب کنیم شاید این عدد به ۳۰ نفر هم برسد.
وی با توضیح اینکه در سایه تلاشی که داشتیم هم اکنون ۱۴۰۰ کندوی عسل داریم، اظهار کرد: در واقع ما ۴ برادر هستیم که هر چهار برادر از این راه امرار معاش میکنیم و سعی میکنیم نقشی پررنگ در سفره خانواده ایرانیها داشته باشیم.
این کارآفرین برتر استان زنجان با یادآوری اینکه برای پیشرفت در کارم سال ۹۶ شرکت تعاونی به ثبت رساندم تا بتوانم کارهای بزرگتری انجام دهم و به ایدههای خود دست یابم، اضافه کرد: خوشبختانه این موضوع نیز محقق شده و امروز در سایه همتی که برای نقشآفرینی در حوزه اقتصاد کشور داشتیم تعاون ما جزو تعاونیها برتر استان زنجان است.
عسلهای تقلبی و نحوه تغذیه زنبورهای عسل دو دعدغه مهم زنبورداران
وی با بیان اینکه در سال ۹۷ مجوز بستهبندی عسل در روستای خودمان را از صنعت و معدن اخذ کردم، گفت: اخذ این مجوز یک موفقیت بزرگ برای کار من بود در حال حاضر نیز مجوز سیب سلامت بستهبندی را گرفتم تا عسل تولیدی خود را با برند و بستهبندی خودمان بفروشم که این امر علاوه بر جلوگیری از خامفروشی سبب ایجاد اشتغال برای ۵ نفر مستقیم و ۵ نفر نیز غیر مستقیم میشود.
وی با اشاره به مشکلاتی که گریبانگیر این صنعت است، اظهار کرد: ما تولیدکنندگان عسل امروز با دو مسئله مهم و اساسی روبرو هستیم که مسئله اول که درگیر آن هستیم تغذیه زنبور عسل است، زیرا برای ما نوع عسل تولیدی و محصولی که دست مصرفکننده میرسد مهم است و مسئله اساسی دوم که اهمیت زیادی نیز دارد تولید عسلهای تقلبی است که حتی روی زنبور را هم نمیبینند، هرچند متاسفانه تشخیص عسل اصل از تقلبی این روزها سخت است و حتماً باید از طریق آزمایشگاه انجام شود که در همین رابطه توصیه من به خریداران عسل این است که اگر بخواهند خرید مطمئنی انجام دهند حتما موقع خرید عسل از موقعیت و محل نگهداری زنبورها غاطلاع داشته باشند نتیجه این اقدامها در اثر تولید شده مهم است.
نجفی یادآور شد: از گذشته دور تاکنون از عسل در درمان بسیاری از بیماریها استفاده شده است. مهمترین خاصیت عسل ضدمیکروب بودن آن است، در حالی که عسل یک ماده کاملا خوراکی است و بایستی محیط خوبی برای پرورش میکروبها باشد ولیکن میکروبها در معرض عسل نابوده شده و اجساد آنها نیز به مرور از بین میرود، زیرا عسل حاوی آنتیبیوتیک و آنزیم دیاستاز است که در گذشته از این خاصیت عسل برای از بین بردن پینههای دست و پا سود میجستند.
وی با بیان اینکه عسل طبیعی از ۲۵۰۰ سال پیش توسط انسانها در اقصی نقاط جهان مورد استفاده قرار گرفته است، تصریح کرد: کیفیت عسل ایران در جهان زبانزد است که این مسئله ناشی از اقلیم خوب آن است، لذا هرچه قدر همت برای گسترش این صنعت در کشور وجود داشته باشد شاهد رشد و شکوفایی تولید و افزایش صادرات خواهیم بود.
انتهای پیام
نظرات