در بسیاری از کشورها از جمله ایران به دلیل وجود متغیرهای مختلف، عملکرد سطح زیر کشت محصولات کشاورزی مانند برنج، دستخوش تغییر و ناهمسانی است. از این رو بهرهوری مطلوب از ظرفیتهای اکولوژیکی شالیزارها و حفظ زیست بوم آنها بسیار مهم و حیاتی است. اهمیت اساسی محصول برنج به عنوان غذای اصلی مردم ایران از یکسو و مصرف بیرویه نهادههای شیمیایی از سوی دیگر نگرانیهای مختلفی از قبیل افزایش هزینه تولید، از بین رفتن دشمنان طبیعی، کاهش تنوع زیستی و خطرات زیست محیطی را در جامعه ایجاد کرده است که پاسخ به این نگرانیها، رویکرد اکولوژیکی به مدیریت عوامل خسارتزای زنده و غیرزنده در زیست بوم شالیزار را در اولویت قرار داده است.
توسعه اجرایی برنامه راهبردی مدیریت تلفیقی
محصول برنج، فرصتی ارزشمند برای پاسخ به چالشهای موجود و توسعه کشاورزی پایدار در زیست بوم شالیزار است.
امسال و براساس توسعه اجرایی برنامه راهبردی مدیریت تلفیقی برنج، برخی از سطوح زیر کشت این محصول در شهرستانهای سوادکوه و سوادکوه شمالی بعنوان هدف انتخاب و این طرح در آنها اجرا شد.
رییس جهاد کشاورزی سوادکوه شمالی در این زمینه به خبرنگار ایسنا، گفت: ۱۰هکتار از اراضی شالیزاری شهرستان سوادکوه شمالی تحت مدیریت تلفیقی برنج قرار گرفت.
علی نوری نژاد مدیر جهاد کشاورزی شهرستان سوادکوه شمالی افزود: شهرستان سوادکوه شمالی دارای ۱۶۳۰ هکتار اراضی شالیزاری است که در سال زراعی جاری برای اولین بار طرح مدیریت تلفیقی محصول در تولید برنج (ICM) در شهرستان سوادکوه شمالی در سطح ۱۰ هکتار از اراضی شالیزاری روستای کتی لته به عنوان روستای هدف در حال اجرا است.
نوری نژاد افزود: این طرح با هدف کاهش مصرف آفتکشهای شیمیایی، ارتقاء سلامت محصول و دسترسی آسان مردم به محصول سالم و با همکاری مرکز تحقیقات، کارشناسان تولیدات گیاهی ( زراعت و حفظ نباتات) و ترویج و آموزش کشاورزی در سال زراعی جاری توسط کشاورزان پیشرو در روستای هدف انجام میشود.
رییس جهاد کشاورزی سوادکوه شمالی اظهار کرد: در این روش محصول برنج با استفاده از روشهای طبیعی، فیزیکی، مکانیکی، فرمونی بدون استفاده از روشهای شیمیایی و آفتکشها تولید میشود و نهادههایی شامل قارچکش کانگمی، کود سیلیکات پتاسیم، فرمون ساقه خوار برنج، تلههای دلتا، کارت زرد و تله فرولایت در اختیار کشاورزان مشمول طرح قرار میگیرد.
رییس جهاد کشاورزی سوادکوه نیز با بیان اینکه ۸۰ درصد محصولات کشاورزی و باغی سوادکوه ارگانیک است، به ایسنا توضیح داد: سطح زیر کشت محصولات کشاورزی در شهرستان کم است؛ به دلیل پایین بودن متراژ مرازع و سطوح زیر کشت، از سموم کشاورزی ناچیزی در شهرستان استفاده میشود به همین دلیل بخش اعظمی از تولیدات کشاورزی و باغی سوادکوه گندم، جو، سبزی، سیفی و حبوبات ارگانیک است.
محمد علی سلیمانی گفت: ۶۸۰هکتار شالیزار در سوادکوه به تولید برنج اختصاص دارد که از این مقدار ۳۵ درصد بصورت مکانیزه و ۶۵ درصد هم به شکل سنتی نشاء شدهاند .
وی اشاره کرد: طارم هاشمی بیشترین رقم کشت شده در شالیزار های سوادکوه محسوب میشود.
رییس جهاد کشاورزی سوادکوه اظهار کرد: رودخانهها تنها سیستم آبرسانی به شالیزار هستند و در شهرستان آببندان و چاه برای آبرسانی به شالیزارها نداریم.
وی به اجرای طرحهای مدیریت تلفیقی محصول برنج در سوادکوه اشاره کرد و گفت: تله دلتا، تله فانوسی و کارت زرد در پنج هکتار از شالیزارهای روستاهای کردآباد و طالع شهرستان سوادکوه بصورت رایگان انجام شد که جذب پروانه کرم ساقه خوار از مزایای آن است تا هیچ سمی در این خصوص استفاده نشود.
سلیمانی بیان کرد: به منظور آموزش و آگاهی کشاورزان، کلاسهای ترویجی یکشنبهها بصورت مستمر در مزارع برگزار میشود و مواردی مانند مبارزه بیولوژیک، استفاده بهینه از کود، مبارزه با آفات و علفهای هرز، کاشت، داشت و برداشت اطلاع رسانی میشود.
لازم به ذکر است امسال سه هزار هکتار از شالیزارهای استان در طرح مدیریت تلفیقی تولید برنج شرکت کردهاند.
انتهای پیام
نظرات