طبق آخرین آمار رسمی با وجود کاهش ۸ درصدی آمار طلاق در استان خراسان رضوی، همچنان اولویت طلاق در آسیبهای اجتماعی استان نیاز به رسیدگی ویژه دارد. در این شرایط، باید هنر به عنوان اصلیترین عامل اثرگذاری بر فرهنگ وارد میدان شود و نویسندگان با قلمفرسایی خود به مصاف این پدیده ضداجتماعی بروند. بر همین اساس، نشست هماندیشی تألیف آثار ادبی با رویکرد آسیبشناسی طلاق در محل استانداری خراسان رضوی برگزار شد تا با حمایت از صاحبان اندیشه و قلم، راهکارهای فرهنگسازی در عرصه طلاق بررسی شود.
کتاب؛ مقدمه فرهنگسازی درباره طلاق
حجتالاسلام والمسلمین حجت گنابادینژاد، معاون فرهنگی، اجتماعی و زیارت استانداری خراسان رضوی در این نشست اظهار کرد: حدود یک دهه از اجرای نخستین برنامههای عملیاتی پیرامون موضوع طلاق میگذرد و در این عرصه، پرداختن به ریشههای این موضوع بیش از پیش اهمیت دارد.
وی افزود: برخی ریشه طلاق را در فقر اقتصادی میدانند، در حالیکه امروزه آمار طلاق در اقشار مرفه بیشتر است. بعضیها نیز در ریشهیابی طلاق به فقر فرهنگی اشاره میکنند، در حالیکه مصادیق متعددی از این پدیده ضداجتماعی در اقشار تحصیلکرده و دانشگاهی یافت میشود. در این شرایط، ریشه اصلی را باید در مسائلی جستوجو کرد که زمینهساز قبحزدایی از طلاق شده و شرایطی را رقم زده که طلاق در همه اقشار مصداق عینی و نمود علنی پیدا کرده است.
معاون فرهنگی استانداری خراسان رضوی ادامه داد: تألیف کتاب و استفاده از هنر و ادبیات میتواند مقدمهای برای فرهنگسازی درباره طلاق باشد تا بتوان این پدیده را به عنوان یک نقطه تباهی اجتماعی در جامعه نهادینه کرد.
گنابادینژاد اضافه کرد: البته که کتاب، ریشه و پایه کار فرهنگی است، اما نباید به این محدود ماند. باید جلسات خوانش و رونمایی به همراه مسابقات کتابخوانی برپا شود و از مراکز مشاوره تا دادگاههای خانواده، پیوست فرهنگی خود را به شیوهای عملیاتی تدوین کنند تا کتاب به محتوای قابل اجرا در عرصه اجتماع تبدیل شود.
وی عنوان کرد: در سالهای اخیر به برکت بهرهگیری از همکاری مشاورین و الزام به مراجعه متقاضیان طلاق به مراکز مشاوره، متوسط نرخ سازش در زوجهای متقاضی طلاق استان از ۸ به حدود ۲۸ درصد رسیده و مراکز موفق مشاوره خانواده در شهرستانها فعال شدهاند. هماکنون مراکز مشاورهای داریم که بیش از ۴۰ درصد نرخ سازش دارند و جا دارد این موفقیتها تکثیر و فراگیر شوند.
قلمهای خوب در خدمت فرهنگ
همچنین مریم عرفانیان، عضو انجمن نویسندگان قلم در این نشست بیان کرد: باید قلمهای خوب در عرصه آسیبهای اجتماعی پای کار بیایند و بر همین اساس، انجمن نویسندگان قلم در پاسخ به دعوت معاونت فرهنگی، اجتماعی و زیارت استانداری خراسان رضوی از نویسندگان تراز و صاحبنام خود همچون «خدیجه حسینی» دعوت به همکاری و نگارش کرده است.
به گزارش روابط عمومی استانداری خراسان رضوی، وی با اشاره به برخی از آثار شناختهشده این نویسنده افزود: خاطرات بارانی، اینجا کسی منتظرم نیست، زنی تنها زیر باران، بیراههای در شب و عروسک کوکی، پنج اثر ویژه خدیجه حسینی با محوریت طلاق و پیامدهای آن است که در ۱۰ سال اخیر منتشر شده و سه مورد نخست از آن با استقبال مخاطب به چاپ دوم رسیده است.
این عضو انجمن نویسندگان اضافه کرد: اثر جدید این نویسنده تا شهریور امسال و به همت انتشارات «بهنشر» آماده خواهد شد. به علاوه، این کتاب جدید حدود ۲۵۰ صفحه است و نویسنده در اثنای روایت آن تلاش خواهد کرد تا با پرهیز از روایت دانای کل، مخاطب را با راوی همراه کند.
تمرکز بر تولید محتوای فرهنگی
در ادامه حجتالاسلام والمسلمین عماد دخانی، مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری خراسان رضوی نیز با بیان اینکه علیرغم موفقیت طرحهای فرهنگی در کاهش آمار طلاق، این موضوع همچنان مهمترین چالش اجتماعی استان است، گفت: هدفگذاری اصلی ما متمرکز بر تولید محصولات ادبی و رسانهای است تا روند قبحزدایی از پدیدههای ضداجتماعی همچون جشن طلاق یا مصادیق دیگر متوقف شود.
وی بیان کرد: بر همین اساس مقرر شده که در سه محور تولیدات فرهنگی هدفمند صورت گیرد؛ تألیف داستان و رمان با موضوع آثار و عوارض طلاق، خاطرهنگاری از سوژههای دارای تجربه در قالب داستانهای مینیمال و گردآوری داستانکهای مخاطبپسند در رابطه با فرهنگ عفاف و حجاب که خروجیهای ملموس هر کدام از این محورها بهزودی منتشر خواهد شد.
انتهای پیام
نظرات