به گزارش ایسنا، وضعیت اوکراین در میدان نبرد لحظه به لحظه بدتر میشود و نه تنها مقامات این کشور بلکه مقامات برجسته غربی هم نسبت به این وضعیت دشوار اذعان میکنند. اگرچه ایالات متحده در تلاش است تا محمولههای تسلیحاتی بیشتری را به کییف ارسال کند، اما کمبود نیرو مساله بغرنج دیگری است که ارتش اوکراین با آن دستوپنجه نرم میکند.
«ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو در گفتوگو با نشریه اکونومیست بیان کرد: «زمان آن فرا رسیده که متحدان، لغو برخی از محدودیتهایی را که نسبت به تسلیحات اهدا شده به اوکراین اعمال کردهاند، بررسی کنند؛ به خصوص اکنون که نبرد سنگینی در خارکیف، نزدیکی مرز جریان دارد.»
او در ادامه تاکید کرد: «رد احتمال استفاده از این تسلیحات علیه اهداف نظامی مشروع در قلمرو روسیه، کار دفاع را برای اوکراین بسیار سخت میکند.»
دبیرکل ناتو با اشاره به برخی از کشورهای این بلوک که پیش از این برخی از محدودیتهای مربوطه را لغو کردهاند، گفت: «فکر میکنم آنچه را شاهدش هستیم، بیانگر نیاز این است که لغو محدودیتها را مجددا بررسی کنیم زیرا جنگ در امتداد مرز روسیه و اوکراین ادامه دارد.»
دبیرکل ناتو با اشاره به دستاوردهای روسیه در میدان نبرد اذعان کرد: «آنها (نیروهای روسیه) همچنان به کنترل تعداد اندکی قلمرو ادامه میدهند و البته بابت این مساله بهای بسیار سنگینی پرداخت خواهند کرد.»
استولتنبرگ با انتقاد از اعضای اروپایی ناتو بیان کرد: «متحدان اروپایی وعده یک میلیون گلوله را دادند اما ما همچنان چیزی نزدیک به آن مشاهده نکردهایم.»
او در ادامه این گفتوگو با اشاره به پیشنهاد جنجال برانگیز «امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه مبنی بر اعزام نیروهای ناتو به اوکراین گفت: «برنامه این نیست. ما هیچ قصدی برای اعزام نیروهای زمینی ناتو به اوکراین نداریم زیرا هدف ما دوجانبه است؛ هم اینکه از اوکراین حمایت کنیم و هم اینکه مطمئن شویم که این درگیری به یک جنگ تمامعیار تبدیل نمیشود.»
ینس استولتنبرگ همچنین به عضویت اوکراین در ناتو پرداخت و گفت: «هنگامی که جنگ به اتمام برسد، آن وقت اوکراین به لحاظ فنی آماده عضویت در ناتو خواهد شد. اکنون باید نسبت به دفاع و امنیت اوکراین اطمینان حاصل کنیم. هنگامی که شرایط برقرار شد، آن وقت اوکراین میتواند بسیار سریع عضو ناتو شود.»
این اظهارات درحالی مطرح میشوند که «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه چنین لفاظیهایی را درخصوص لغو محدودیت استفاده از تسلیحات آمریکایی علیه روسیه «غلط» میخواند و معتقد است که آنها با چنین درخواستهایی میخواهند نشان دهند که بخشی از جنگ اوکراین نیستند اما وزیر خارجه روسیه تاکید میکند که تسلیحات آمریکایی از جمله موشکهای «اتکمز» پیش از این در خاک روسیه و علیه اهداف غیرنظامی استفاده شدهاند.
از زمان انتقال اولین محمولههای تسلیحات پیشرفته آمریکایی به اوکراین، «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا هیچ یک از محدودیتها را در رابطه با استفاده از آنها لغو نکرده است. «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین نیز باید موافقت میکرد که هرگز از آنها برای حمله به خاک روسیه استفاده نکند.
روزنامه نیویورک تایمز چند روز پیش در گزارشی نوشت: آنتونی بلینکن، وزیر امورخارجه آمریکا پس از سفر اخیر خود به کییف از دولت کشورش خواسته است تا محدودیتها را در ارتباط با نحوه استفاده اوکراین از تسلیحات آمریکایی لغو کند.»
به نوشته این روزنامه آمریکایی، اکنون با توجه به پیشنهاد مطرح شده از سوی آنتونی بلینکن، دولت آمریکا در حال انجام گفتوگوهای جدی پیرامون تضعیف چنین ممنوعیتی است تا به نیروهای مسلح اوکراین اجازه دهد که در آن سوی مرز با روسیه حملاتی را با استفاده از تسلیحات آمریکایی انجام دهند.
ارتش واحد اروپایی
دبیرکل ناتو همچنین گفته است که از ایده تشکیل ارتش واحد اروپایی استقبال نمیکند، زیرا این امر «تکرار» کارهایی است که این ائتلاف انجام میدهد.
استولتنبرگ به اکونومیست گفت: «از تلاشهای اتحادیه اروپا در زمینه دفاع و افزایش هزینههای دفاعی استقبال میکنم... اما اتحادیه اروپا نمیتواند جایگزین ناتو شود. این بلوک تنها ۲۰ درصد از کل هزینههای ناتو را تشکیل میدهد. اگر کشورهای عضو ناتو ساختارهای فرماندهی جایگزین ایجاد کنند، به احتمال زیاد عملکردهای ائتلاف را "تکرار" خواهند کرد.»
در اواخر ماه مارس جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت غیرواقعی است که ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا ارتش خود را منحل کرده و یک ارتش مشترک ایجاد کنند. در ۵ مارس، کمیسیون اروپا یک پیشنهاد قانونی برای استراتژی جدید صنعت دفاعی اتحادیه اروپا ارائه کرد که شامل تقویت تولید تسلیحات و همکاری نزدیکتر بین کشورهای عضو است.
انتهای پیام
نظرات