• یکشنبه / ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ / ۰۹:۵۰
  • دسته‌بندی: اردبیل
  • کد خبر: 1403023021695
  • خبرنگار : 50659

مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه محقق اردبیلی:

تاکید امام رضا(ع) در ارزیابی‌ها بر محور تقوا و پاکی افراد بود

تاکید امام رضا(ع) در ارزیابی‌ها بر محور تقوا و پاکی افراد بود

ایسنا/اردبیل مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه محقق اردبیلی گفت: حضرت امام رضا(ع) سخت تأکید داشتند که افراد بر محور تقوا ارزیابی شوند، نه منسب و امثال آن. این نشان می‌دهد که حضرت تلاش داشتند ثابت کنند که افراد باید بر محور تقوا و پاکی ارزیابی شوند.

حجت الاسلام والمسلمین محمدرضا مصلح‌نیا در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به ویژگیهای اخلاقی و کاربردی در سیرۀ امام رضا(ع)، گفت: آراستگی به اخلاق نیک و داشتن اخلاق عالی و ممتاز در دوستی عام و خاص از نمونه آنهاست و تقوای امام رضا(ع) طوری بود که نه تنها مردم، بلکه دشمنان نیز به آن اعتراف می کردند؛ چرا که تمام فکر و اندیشه حضرت، حفظ دین خدا و اجرای وظایف الهی بود و نجات خود و مردم را در تقوا، پرهیزکاری و عبادت می‌دانستند.

وی افزود: سنگ زیرین همۀ فضایل عالی انسانی و معنوی، تقوا و پاکی و دوری از معصیت است.

حجت الاسلام مصلح نیا ادامه داد: حضرت امام رضا(ع) سخت تأکید داشتند که افراد بر محور تقوا ارزیابی شوند، نه منسب و امثال آن. این نشان می دهد که حضرت تلاش داشتند ثابت کنند که افراد باید بر محور تقوا و پاکی ارزیابی شوند.

وی بیان کرد: این سخنان، برای عصر حاضر صدق می کند و برای جامعه ما خط دهنده است؛ هر کسی که بر محور اصول و ارزش های دینی حرکت و خدا را اطاعت کند و محبت و ولایت اهل بیت را حفظ کند، مورد تکریم و احترام است، از هر طایفه و قوم و حزب و خطی که باشد امّا آنهایی که ارزش ها و اصول را زیر پا می گذارند و خدا و رسول او را نافرمانی می کنند و از مکتب اهل بیت(ع) فاصله می گیرند و بر ولایت آن ها پا می گذارند، هیچ گونه ارزشی ندارند؛ از هر قوم و حزب و جناحی که باشند. سخنان معصومان نیز، همچون قرآن در تمام زمان ها و مکان ها جاری و ساری است و به زمان و مکان خاصی منحصر نمی شود.

انفاق از بهترین‌ها

مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه محقق اردبیلی گفت: امام رضا(ع) پیوسته هنگام غذا، سینی (یا ظرف بزرگی) را می آورد و کنار سفره می گذاشت (قبل از خوردن) از بهترین غذاهایی که برای او آورده بودند، برمی گرفت، داخل آن سینی می گذاشت و دستور می داد که آن را به نیازمندان بدهند.

صبر و مقاومت امام رضا(ع)

وی ادامه داد: صبر و مقاومت از خصوصیات بارز امام رضا ع بود، ایشان الگوی بزرگ صبر و قهرمان مقاومت و بردباری بودند. امام رضا(ع) اهل صبر و شکیبایی بود. افرادی بودند که نسبت به ایشان بی احترامی می کردند اما این بزرگوار در برابر آن ها خاموشی را انتخاب می کردند.

آن حضرت در دوران زندگی خویش و زندانی بودن پدر بزرگوارشان، مکرر سعه صدر از خود نشان می دادند و مراقب اهل و عیال پدر ارجمندشان بودند و در برابر دهن کجی های دیگران سعی می کردند سکوت کنند.

عزّت نفس امام رضا(ع)

حجت الاسلام مصلح نیا افزود: از برجسته ترین صفات اخلاقی امام رضا(ع)، عزّت نفس بود. یکی از اهداف شوم مأمون از مسئله ولایتعهدی امام رضا(ع) این بود که آن حضرت را با نزدیک ساختن به دستگاه پرزرق وبرق و برخوردار کردن از لذائذ و نعمت های مادی، به دنیاپرستی و جاه طلبی متهم کند و عزّت او را زیر سؤال ببرد ولی مناعت طبع و عزت نفس پیشوای هشتم(ع) نقشۀ مأمون را نقش بر آب کرد. در هر حال حضرت تصمیم منطقی و عاقلانه و سخنان مستدل و منطقی و عزّت خویش را رها نکرد.

امام رضا(ع) پس از پذیرش ولایتعهدی نیز با بی اعتنایی تمام به تشکیلات سلطنتی مأمون، به زندگی ساده و عزتمند دوران پیش از ولایتعهدی خود ادامه داد.

اخلاق پسندیده با خانواده و زیردستان

مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه محقق اردبیلی اظهار کرد: امام رضا(ع) در نبود پدر بزرگوارشان مسئول نگهداری خانواده بودند، ایشان در این مدت طوری از خانواده شان مراقبت کردند که اجازه ندادند کسی به آنها بی احترامی کند، نهایت احترام را به آن ها می گذاشتند و خطرات دشمنان را از آنان دور می کردند. رفتار آن حضرت، آنقدر محبت آمیز و توأم با احترام بود که ایشان را به نام صدا نمی زدند بلکه بیشتر با کنیه مورد خطاب قرار می دادند. همین طور با بردگان و کنیزان، خدمه و زیردستان، هرگز بدرفتاری و بداخلاقی نکرد و با بهترین وجه ممکن با آن. ها رفتار می‌کرد.

اخلاق نیکو با مردم

حجت الاسلام مصلح نیا با اشاره به اخلاق نیکوی امام رضا با مردم، گفت: امام رضا(ع)  با مردم نشست و برخاست داشتند و در تعاملات اجتماعی به نیکوترین صورت با آنان برخورد می کردند. این سیره چنان نیکو بود که با الگو قرار دادن آنان ما نیز می توانیم روش صحیح برخورد اسلامی با افراد گوناگون را بیاموزیم.

۱. با گفتارش دل کسی را هرگز نرنجاند و به کسی اهانت نکرد

۲. هرگز به کسی ناسزا نگفت و به اَحدی دشنام نداد

۳.هرگز سخن کسی را قطع نمی کرد و اجازه می داد که شخص سخنانش را تمام کند و به آخر رساند

۴. پای خود را هنگام نشستن در حضور دیگران که مقابل و یا اطراف حضرت نشسته بودند، دراز نمی کرد

۵. در حضور دیگران به دیوار تکیه نمی زد و این را خلاف ادب و احترام حضّار می دانست

۶. هرگز دیده نشد که آب دهان خود را بیرون اندازد

۷. با صدای بلند نمی خندید؛ بلکه خنده اش تبسّم و لبخند ملیح بود

۸. میهمان را گرامی می داشت و او را به کار وادار نمی داشت

برخوردهای تربیتی و سازنده

مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه محقق اردبیلی بیان کرد: در چشم امام رضا(ع) همۀ افراد مقام و ارزش داشتند و به آنان حرمت می گذاشت و برابری انسان ها را در حقوق ملاحظه می کرد، از تحقیر انسان ها و پست شمردن آنان و توهین و استهزاء، سخت جلوگیری می کرد ولی از برخوردهای تربیتی و سازنده دریغ نداشت و هرگز آبروی شخصی را نبردند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha