به گزارش ایسنا، در گزارشی که در یک رسانه انگلیسی منتشر شده، مطرح شد که کشورهای عربی با تلاش در راستای طرح برنامه پساجنگ برای غزه، ایده تشکیل نیروی نظامی حافظ صلح چند ملیتی برای غزه و کرانه باختری اشغالی را بررسی میکنند.
در گزارش در روزنامه فایننشال تایمز آمده است: پیشنویس پیشنهادات ارائهشده در این زمینه که به آمریکا نیز منتقل شده، یکی از چند گزینهای است که توسط کشورهای عربی و غربی که از روی استیصال خواستار پایان یافتن درگیری هستند و تلاش میکنند مسیری برای ثبات منطقهای و تشکیل کشوری فلسطینی ایجاد کنند، مورد بحث است.
مقامات عربی پیشتر، گفته بودند که از ورود نیروی نظامی بینالمللی یا منطقهای به غزه حمایت نخواهند کرد، چرا که به باور آنها، این منطقه باید توسط فلسطینیها اداره شود. بسیاری از پایتختها نگران متهم شدن به ظاهر شدن پشت تانکهای رژیم صهیونیستی و کشانده شدن به شورش بودند.
اما یک دیپلمات عرب گفت که احتیاطها در برخی از این پایتختها در هفتههای اخیر کمرنگتر شده و احتمال مداخله عربی را در حالی بالا برده است که کشورها به دنبال نشان دادن تعهدشان نسبت به روند صلح هستند. به گفته این دیپلمات، «ما میدانیم که اسراییل (درباره تشکیل کشور فلسطین) نگرانیهای امنیتی دارد، بنابراین، این به ما میگوید که ما آماده کمک هستیم.»
یک دیپلمات عرب دیگر نیز گفت که هر نیرویی باید به تایید شورای امنیت سازمان ملل برسد و به طور موقت اعزام شود تا مقامات فلسطینی فرصتی برای تشکیل نیروی امنیتی «کارآمد» خود را بیابند.
در ادامه این مطلب آمده است: با وجود رغبتی که نسبت به این اقدام وجود دارد، هنوز دقیقا معلوم نیست که کدام کشورها مشارکت خواهند کرد. یک مقام عرب دیگر نیز گفت که این ایده ابتکار مصر بوده است و دیگر قدرتهای منطقه، از جمله عربستان سعودی، اردن و قطر مخالف اعزام صلحبانان عرب هستند.
یک مقام رسمی دیگر نیز گفت که درباره ضرورت ارائه جایگزینی برای باقی ماندن نظامیان رژیم صهیونیستی در نوار غزه، اتفاقنظر وجود دارد. اما این مقامات میگویند، مسئله اصلی این است که «کدام نیروی نظامی؟»
این ایده در سفر «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا به قاهره در مارس، با او مطرح شد. کشورهای عربی، ماهها، در تلاش بودهاند «چشماندازی» گسترده برای رسیدگی به بحران ایجاد شده در پی جنگ غزه تعیین کنند.
خواسته اصلی آنها از غرب و رژیم صهیونیستی انجام دادن اقداماتی «بیبازگشت» در زمینه به کار بستن راهکار «دو دولتی» برای حلوفصل درگیری طولانیمدت رژیم صهیونیستی-فلسطین است.
اما تردیدها درباره مقاصد رژیم صهیونیستی، از جمله آن که نظامیان آن تا چه زمانی در نوار غزه خواهند بود، چه کسی به عنوان ادارهکننده آن پذیرفته خواهد شد و این حملات تا چه زمانی ادامه خواهند داشت، موجب کارشکنی در برنامهریزی برای غزه پساجنگ میشود.
حتی اگر توافق آتشبس انجام شود، رژیم صهیونیستی پافشاری کرده است که کنترل امنیت کلی نوار غزه را عهدهدار خواهد شد. «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژی صهیونیستی همچنین ایده نقش داشتن تشکیلات خودگردان فلسطین را که حماس آن را در سال ۲۰۰۷ از غزه بیرون راند، در هرگونه اقدام برای تشکیل کشوری فلسطینی رد کرده است.
برخی از مقامات رژیم صهیونیستی، از جمله «یوآو گالانت» وزیر دفاع این رژیم از حضور هیاتی بینالمللی در غزه پس از جنگ حمایتهایی کردهاند اما دولت راستگرای افراطی نتانیاهو، احتمالا با هر گونه اقدامی از این دست در کرانه باختری مخالفت خواهد کرد که هزاران شهرکنشین صهیونیست در آن سکونت دارند.
«مایکل وحید هانا» تحلیلگری در «گروه بحران» گفت که رژیم صهیونیستی «فعالانه در حال طراحی سناریوی هرجومرج در غزه است و مطلقا هیچ کاری برای پر کردن این خلاء انجام نمیدهد.»
او در ادامه گفت: «بنابراین، همه گیر افتادهاند و ایدههای متعددی را مطرح میکنند، تلاطم و درماندگی زیادی وجود دارد. تصور این که پایان جنگ چگونه ممکن است باشد، دشوار است، بنابراین، این ایدهها به نظر دور از ذهن میآیند.»
در بخش پایانی این گزارش آمده است: وزرای امور خارجه کشورهای عربی، این هفته در کنفرانسی در ریاض پاسخهای مبهمی به سوالاتی درباره ماموریت صلحبانان دادند.
«فیصل بن فرحان» وزیر امور خارجه عربستان گفت که پرداختن به این مسئله «بدون شفافسازی دیگر عوامل، بسیار سخت است». «ایمن صفدی» همتای اردنی او نیز هشدار داد که هرگونه نیروی صلحبانی «با خطر در نظر گرفته شدن به عنوان عامل تثبیتکننده رنج و مصیبت بهبارآمده در نتیجه این جنگ مواجه است.»
«سامح شکری» وزیر امور خارجه مصر نیز گفت که قاهره آماده «ایفای نقش کامل ما» با در نظر گرفتن «خطرات و مزایا» و «سنجیدن کلی نتیجه نهایی است.»
تمرکز اصلی دولت بایدن تلاش برای انجام شدن توافقی میان عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی به منظور عادیسازی روابط بوده است تا به واسطه آن، تلآویو امتیازاتی به یک کشور فلسطینی بدهد. واشنگتن پیش از ۷ اکتبر به دنبال انجام شدن توافقی در این زمینه بود که به موجب آن، آمریکا با عربستان سعودی توافقی دفاعی انجام میداد و از بلندپروازیهای هستهای آن حمایت میکرد.
گفتوگوهای ریاض و واشنگتن درباره توافق ادامه داشته است. بن فرحان، این هفته گفت که به توافق «بسیار نزدیک» بودهاند. اما تصریح کرد که باید «راهی معتبر و بیبازگشت برای تشکیل کشوری فلسطینی» وجود داشته باشد.
تحلیلگر گروه بحران در این باره میگوید، «هیچ کس برنامه مشخصی ندارد. هیچ تفکر واقعبینانهای پشت لفاظیها درباره چگونگی رسیدگی به مسئله فلسطین وجود ندارد.»
انتهای پیام
نظرات