به گزارش ایسنا، محققان دانشگاه اولو(Oulu) در فنلاند با موفقیت رفتار مشارکتی زنبورهای خارج از کندو را ثبت کردند. این تحقیق همچنین تکامل هوش اجتماعی را در سایر گونههای جانوری نشان میدهد.
به نقل از آیای، زنبورها سختکوشترین موجوداتی هستند که میشناسیم. ما همچنین داستانهایی در مورد نحوه عملکرد آنها در جهت ایجاد کلنی شنیدهایم و به عنوان گرده افشان نیز برای اکوسیستمها مهم هستند. با این حال، ما همیشه بر این باور بودهایم که زنبورها به طور طبیعی برنامهریزی شدهاند تا اقداماتی را انجام دهند که به نفع کلنی باشد.
یک مطالعه تحقیقاتی جدید تحت هدایت اولی لوکولا(Olli Loukola)، اکولوژیست رفتاری و دانشیار دانشگاه اولو، اکنون نشان داده است که زنبورها فقط از دستورات پیروی نمیکنند، بلکه میتوانند با موقعیتها سازگار شوند و حتی با همسالان خود برای حل یک مشکل خاص همکاری کنند.
آیا زنبورها میتوانند وظایف هوشمندانه را انجام دهند؟
برای سالها، ما فرض میکردیم که کار مشترک، پدیدهای پیچیده است که نیاز به تفکر سطح بالا دارد و پستاندارانی مانند انسان و شامپانزه به دلیل اندازه بزرگ مغزشان میتوانند آن را انجام بدهند.
لوکولا و گروهش این ایده را به چالش کشیدند و روی آموزش زنبورها برای همکاری کار کردند. محققان دو آزمایش طراحی کردند، در یکی از آنها زنبورها مجبور بودند یک بلوک لگو را هُل دهند تا به شهد زیر آن دست پیدا کنند.
کار دوم پیچیدهتر بود. برای دریافت پاداش، زنبورها باید با هم کار میکردند و همزمان دری را در انتهای یک تونل شفاف فشار میدادند.
محققان همچنین یک گروه کنترل داشتند که در آن زنبورها به تنهایی این وظایف را بدون وجود شریک انجام میدادند.
زنبورها چگونه عمل کردند؟
محققان دریافتند که رفتار زنبورهایی که با یک شریک تمرین کرده بودند تحت تأثیر حضور، غیاب و جهت حرکت شریک قرار گرفته بود.
در اولین کار، اگر شریک کارش با تأخیر مواجه میشد، زنبورها زمان بیشتری را برای شروع عمل هُل دادن صرف میکردند. مهمتر از آن، زنبورها تنها زمانی هُل را شروع میکردند که شریک آنها، بلوک لگو را هُل میداد.
اما اگر شریک در تونل شفاف تأخیر میکرد، زنبورها قبل از رسیدن به در میچرخیدند. در راه بازگشت، اگر شریکشان را میدیدند که در جهت درست حرکت میکند، دوباره بر میگشتند و به سمت در میرفتند.
رفتار چرخشی زنبورها نشانه روشنی است که آنها با هم کار میکنند تا کار را کامل کنند. لوکولا در یک بیانیه مطبوعاتی هشدار داد: اینکه زنبورها واقعا نقش شریک خود را درک میکنند یا خیر، نیاز به تحقیقات بیشتر با نظارت دقیقتر بر رفتار آنها در طول همکاری دارد.
او افزود: یافتههای ما برای اولین بار نشان میدهد که زنبورهای عسل میتوانند حل وظایف جدید با همکاری در خارج از کندو را بیاموزند.
محققان به دنبال درک بهتر رفتار مشارکتی در انسان هستند و مطالعاتی از این قبیل میتواند به ما در درک رفتار حیوانات و تکامل آنها کمک کند.
انتهای پیام
نظرات