صمد نژادابرهیمی ۵ اردیبهشت در کنفرانس بینالمللی موزهها در دانشگاه محقق اردبیلی با بیان اینکه دانشگاه محقق اردبیلی دانشگاهی جوان و مورد اعتماد است و با اشاره به برگزاری کنفرانسها و همایشهای ملی و بینالمللی در سال گذشته، این دانشگاه را بسیار فعال دانست و گفت: با توجه به حامیان اولین کنفرانس بینالمللی موزهها، یعنی سه وزارتخانه علوم، تحقیقات و فناوری، کشور و میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی میتوان به اهمیت این کنفرانس و تاثیر امر موزه و موزهداری در فرهنگ و تاریخ پی برد.
وی با اشاره به اهمیت نقش موزهها در انتقال تاریخ و جعرافیا به نسل آینده، گفت: هدف موزهها صرفا بازدید از اشیاء نیست، بلکه هر عنصر حاضر در موزه دارای هویت و داستان است.
مدیرکل دفتر سیاستگذاری و برنامهریزی پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه هدف تحقیق، پژوهش و ترویج این هویت است، ادامه داد: موزه صرفا گردآوری اشیا نیست، بلکه هویت بخشی است و آموزش و ترویج و پژوهش را شامل میشود که در حال حاضر و در این کنفرانس هر سه این عناصر درگیر هستند.
وی گفت: وزارت علوم، تحقیقات و فناوری وظیفه حضور در کنار میراث فرهنگی برای نگهداری و نشر تاریخ و هویت را دارد که این هویت را به ثبت یونسکو برساند تا دیگران از هویت ما استفاده نکنند.
مدیرکل دفتر سیاستگذاری و برنامهریزی پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری خاطرنشان کرد: اگر چنانچه به دنبال تمدن اسلامی و گسترش آن هستیم باید اول خودمان را بشناسیم؛ چراکه نسل جدید ما بعد از انقلاب تکنولوژی با اجزا و عناصر غریبه و ناآشنا شده است.
وی ادامه داد: اگر فرهنگ و تاریخ و هویت خود را حفظ و ترویج نکنیم دچار مشکل خواهیم شد.
حسن محمدیادیب مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل ضمن ارائه توضیحاتی در مورد سهم تاریخی اردبیل در شکلگیری موزههای نوین و موزهداری گفت: موزه و موزهداری با تاریخی به قدمت تمدن بشری یکی از پدیدههای اجتماعی در دنیای مدرن قلمداد میشود.
وی با بیان اینکه موزه به طور اعم به مکان نمایش اشیایء نفیس و گرانقیمت گفته میشود، افزود: در مفهوم اخص نیز موزه یک موسسه غیرانتفاعی پژوهشی و آموزشی است که یکی از معیارهای سنجش توسعهیافتگی فرهنگی در نظر محققین جوامع مدنظر قرار گرفته است.
محمدیادیب با تاکید بر اینکه در تاریخ موزه و موزهداری اولین بار از دوره قاجار و بعداً پهلوی واژه موزه در کشور ما رایج و معمول شد، گفت: بررسی سابقه موزه در ایران، ما را به عصر صفوی برمیگرداند.
وی تصریح کرد: اگر بخواهیم درباره تاریخ موزه و موزهداری در ایران بدون نام بردن از قدیمیترین فضای نمایش و نگهداری از اشیای هنری در اردبیل صحبت کنیم، حق مطلب به نحو احسن بیان نشده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل اظهار امیدواری کرد: بتوانیم برای میراث عظیم مجموعه شیخ صفی که امانت نسلهای آینده در دستان ما میباشد نگهبان شایستهای باشیم و دِین خود را نسبت به تاریخ و فرهنگ و هویت ایران و ایرانی به نحو احسن ادا کنیم.
انتهای پیام
نظرات