کمال شهبازی در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: تولید ارقام متحمل به خشکی، شوری و سرما، تولید میوههای بدون هسته، افزایش ماندگاری محصولات کشاورزی، تولید گونههای پرمحصول و حفظ ذخایر ژنتیکی و افزایش سرعت تحقیقات مواردی از کاربردهای انرژی هستهای در کشاورزی است.
وی در رابطه با افزایش سرعت تحقیقات با استفاده از پرتودهی بیان کرد: برخی از تحقیقات کشاورزی برای رسیدن به نتیجه مطلوب زمان زیادی طلب میکند، در حالی که با استفاده از فناوری هستهای این زمان به نصف کاهش مییابد.
شهبازی گفت: در روش معمولی برای تولید بذر اصلاح شده گندم که مقاوم به خشکی یا شوری باشد به حداقل ۱۴ سال زمان نیاز است که در صورت استفاده از پرتودهی گاما این مدت به ۵ تا ۶ سال کاهش پیدا میکند.
رئیس مرکز تحقیقات استان اردبیل با بیان اینکه با پرتودهی بذرها میتوان آنها را در برابر آبوخاک شور و مناطق سرد مقاوم کرد، گفت: با استفاده از پرتودهی گاما صفات مقاومت به شوری یا سرما ایجاد میشود و این تحقیقات هم اکنون روی گندم، دانه روغنی کلزا و برنج در حال انجام است.
شهبازی تصریح کرد: با استفاده از روش پرتوتابی گاما به بذر مرکبات یا میوههای هستهدار میتوان با اصلاح ژنتیک میوههای با هسته کوچک یا بی هسته تولید کرد که علاوه بر خوشخوراک بودن میتواند در جذب بازارهای بینالمللی و ارتقای کیفیت محصول مرکبات و میوههای هستهدار مؤثر باشد این روش را میتوان برای انگور مشکین در استان اردبیل انجام داد.
رئیس مرکز تحقیقات استان اردبیل به افزایش ماندگاری کشاورزی با استفاده از این روش اشاره کرد و افزود: با استفاده از پرتودهی گاما و افزایش عمر ماندگاری محصولات باغی بهویژه مرکبات میتوان ضایعات میوه را کاهش داد و زمان بیشتری برای بازاریابی و صادرات این محصولات به بازارهای بینالمللی برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان فراهم کرد.
وی افزود: به تأخیر انداختن جوانه زدن سیبزمینی و پیاز در انبارها و حفظ کیفیت این محصولات از جمله طرحهای تحقیقاتی است که میتوان در استان با استفاده از پتانسیل محققان سازمان تات و سازمان انرژی اتمی مورد مطالعه و اجرا قرار داد.
شهبازی با بیان اینکه برای افزایش سلامت محصولات کشاورزی و کاهش مصرف سم و کود شیمیایی میتوان از فناوری پرتودهی هستهای برای آفتزدایی از محصولات بدون استفاده از انواع سموم و کودهای شیمیایی بهره برد، ادامه داد: در کشور ۲۰ میلیون تن انواع سم برای مبارزه با آفات مصرف میشود که با جایگزینی فناوری هستهای این میزان کاهش چشمگیری خواهد داشت.
این مقام مسئول جهاد کشاورزی استان اضافه کرد: تولید گونههایی از محصولات غذایی با حاصلخیزی بیشتر به منظور افزایش عملکرد محصول در واحد سطح و استفاده بهینه از منابع آبوخاک یکی از مهمترین کاربردهای انرژی هستهای است.
رئیس مرکز تحقیقات استان اردبیل گفت: به جای افزایش سطح زیر کشت میتوان با استفاده از پرتودهی گاما ارقام بومی کم محصول را به ارقام مقاوم پرمحصول تبدیل کرد.
شهبازی با بیان اینکه از انرژی هستهای برای جلوگیری از افتادگی ساقه ذرت و گندم در مرکز تحقیقات کشاورزی استان اردبیل نیز استفاده شده است، خاطر نشان کرد: با استفاده از پرتودهی گاما ساقه ذرت و گندم در منطقه اردبیل کوتاهتر و ضخیمتر شد و ضایعات محصول کاهش و تولید محصول در هر هکتار افزایش یافت.
انتهای پیام
نظرات