• دوشنبه / ۲۷ فروردین ۱۴۰۳ / ۰۹:۴۲
  • دسته‌بندی: قم
  • کد خبر: 1403012714565
  • خبرنگار : 50455

پرهیز از نقض مرزهای شخصی در دورهمی‌های خانوادگی

پرهیز از نقض مرزهای شخصی در دورهمی‌های خانوادگی

ایسنا/قم یک روان‌شناس بالینی بابیان اینکه نقض مرزهای شخصی توسط دیگران که اغلب هم به صورت ناخودآگاه اتفاق می‌افتد در جمع‌های ما عادی شده است، اظهار کرد: افراد باید سعی داشته باشند در مدت زمان کوتاهی که در کنار یکدیگر هستند با رعایت این مرزهای شخصی استرس را به دیگران منتقل نکنند.

مرضیه عزیزی معین روان‌شناس بالینی و مدرس دانشگاه در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: تعامل با افراد خانواده و حضور در جمع‌های دوستانه و خانوادگی می‌تواند تأثیرات مثبتی را بر روحیه افراد داشته باشد؛ اما متأسفانه برخی افراد علاقه‌ای به حضور در این دورهمی‌ها ندارند، لذا باید دید چه مسائلی منجر به این عدم رغبت شرکت در جمع‌های خانوادگی و کاهش کیفیت تأثیرات مثبت آن می‌شود.

وی با بیان اینکه معمولا در دورهمی‌های خانوادگی `k[ مورد از منابع استرس زا وجود دارد که منجر به کاهش کیفیت تأثیرات مثبت آن می‌شود، ادامه داد: اولین عامل عدم رعایت حریم شخصی افراد است؛ بیان جملاتی مانند، «چقدر چاق یا لاغر شدی؟ چرا به خودت نمی رسی؟ چی شد از همسرت جدا شدی؟ بهتره زودتر بچه دار بشید؟...» نمونه سوالاتی است که باعث ناراحتی و ایجاد زمینه استرس فرد برای حضور در جمع‌های خانوادگی می‌شود.

عزیزی معین اضافه کرد: نقض مرزهای شخصی توسط دیگران که اغلب هم به صورت ناخودآگاه اتفاق می‌افتد در جمع‌های ما عادی شده در حالی که همه باید به حریم شخصی یکدیگر احترام بگذاریم؛ بنابراین افراد باید سعی داشته باشند در مدت زمان کوتاهی که در کنار یکدیگر هستند با رعایت این مرزهای شخصی استرس‌ها را به دیگران منتقل نکنند.

این روانشناس بالینی بیان کرد: مسئله دیگر که منجر به پرهیز فرد از حضور در جمع‌های خانوادگی می‌شود احساس مورد قضاوت واقع شدن توسط دیگران است؛ بنابراین یک نگاه جانبدارانه و ناپسند، یک نصیحت می‌تواند این احساس را در فرد ایجاد کند که تصمیمات او برای زندگی اش مورد قضاوت و حتی تمسخر دیگران قرار گرفته است.

این مدرس دانشگاه تصریح کرد: منبع استرس‌زای دیگر این است که گاهی در دورهمی‌های خانوادگی این تصور برای فرد ایجاد می‌شود که نتوانسته انتظارات و توقعات دیگران را برآورده کند؛ اینکه فرد مدام با انتقاداتی از طرف دیگران مواجه شود که چرا نتوانسته خواسته‌های آن‌ها را برآورده کند بدون اینکه سطح توانایی و امکانات او در نظر گرفته شود، احساس ناکافی بودن را به فرد منتقل خواهد کرد.

عزیزی معین اظهار کرد: خرید هدیه می‌تواند به منبعی استرسی برای حضور فرد در دورهمی‌ها تبدیل شود؛ چگونگی انتخاب هدیه مناسب، مورد پسند قرار گرفتن هدیه توسط شخص مقابل، مقایسه هدیه فرد با دیگران از افکاری است که می‌تواند برای هر فردی استرس ایجاد کند.  

وی تاکید کرد: گاهی اوقات ما مجبوریم در برخی موقعیت‌های زمانی با افراد خاصی وقت بگذرانیم؛ یعنی در واقع ممکن است حضور در جمع برای ما نه به عنوان فضایی برای لذت بردن بلکه بیشتر شبیه به یک تعهد یا الزام باشد.

عزیزی معین عنوان کرد: حضور در جمع خانواده و دوستان زمانی می‌تواند برای ما لذت بخش باشد که بتوانیم راهکارهای برقراری ارتباط سازنده با دیگران را رعایت کنیم؛ به همین جهت می‌بینیم که برخی افراد حس محبت و دلگرمی را به ما منتقل می‌کنند اما در مقابل برخی منجر به معذب شدن و ناراحتی ما می‌شوند.

این مدرس دانشگاه تاکید کرد: ما باید این نکته را مدنظر داشته باشیم که پرسیدن سوالاتی که حریم شخصی افراد را نقض می‌کند چه تأثیری بر روند زندگی ما خواهد داشت؛ لذا همه ما در تعامل با یکدیگر موظف هستیم حد و مرزهای طرف مقابل را رعایت کنیم.

وی گفت: تقویت مهارت برقراری ارتباط موثر با دیگران، پرهیز از کنجکاوی در مسائل شخصی افراد، عدم استفاده از کلماتی که بار منفی دارند، عدم تجملگرایی و فخر فروشی، مدیریت کودکان توسط والدین، پرهیز از چشم و هم‌چشمی از جمله مسائلی است که لذت حضور در دورهمی‌های خانوادگی را برای ما دوچندان می‌کند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha