علی امیدی در گفتوگو با ایسنا درباره حمله هوایی رژیم صهیونیستی به کنسولگری ایران در دمشق که منجر به شهادت تعدادی از مستشاران نظامی کشورمان شد، اظهار کرد: ایران و رژیم صهیونیستی تا دیروز از تقابل مستقیم با یکدیگر خودداری میکردند و حمله به کنسولگری ایران در دمشق یک نقطه عطف در تقابل نظامی ایران با اسرائیل محسوب میشود. صهیونیستها به هیچ قانونی پایبند نیستند و جنایات این رژیم چیز جدیدی نیست و از ابتدای تشکیل نسلکشی و کشتار دست جمعی در دستور کار آنان بوده است و اکنون با وقاحت دست به جنایت در غزه میزنند.
وی افزود: اسرائیل برای تأمین امنیت خود به هیچ خط قرمزی پایبند نیست و تمام قواعد بینالمللی را نقض میکند و حمله به کنسولگری ایران نیز به همین منظور انجام شده است. در این کنسولگری فرماندهان ارشد نظامی ایران و سپاه قدس حضور داشتند و برداشت صهیونیستها این است که آنان برای از بین بردن امنیت اسرائیل در حال برنامهریزی هستند که در نتیجه به این حمله دست زد.
این استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه اصفهان، تصریح کرد: برداشت دیگر اسرائیل این است که ایران نمیتواند واکنش مؤثری از خود نشان دهد و قدرت بازدارندگی ایران در قبال اسرائیل بالا نیست به همین دلیل خود را مجاز میداند به هر کاری متوسل شود. حمایت آمریکا از اسرائیل نیز تأثیر زیادی دارد و تحلیل صهیونیستها این است که ایران از نظر نظامی به پای آنان نمیرسد. هر خطری که اسرائیل در مرزهای خود احساس کند واکنش شدید برای از بین بردن آن خطر نشان میدهد.
امیدی ادامه داد: تا دیروز صهیونیستها در حمله به اماکن دیپلماتیک ملاحظهکاری داشتند. در حقوق بینالملل راجع به اماکن دیپلماتیک نظریات مختلفی وجود دارد. دو کنوانسیون ۱۹۶۱ و ۱۹۶۳ در این باره وجود دارد که کنوانسیون ۱۹۶۱ درباره مصونیت اماکن دیپلماتیک است و کنوانسیون ۱۹۶۳ درباره مصونیت اماکن کنسولی است که در این کنوانسیونها موضوع خاک مطرح نشده است، اما چون مصونیت چنین اماکنی بالا است نظریهپردازان گذشته موضوع خاک را مطرح میکردند، ولی در دنیای امروز بیشتر مصونیت کارکردی مهم است و این اماکن باید از تعرض در امان بمانند تا بتوانند کارکرد خود را به نحو احسن انجام دهند.
وی گفت: کار کنسولگری و سفارتخانهها این است که اطلاعات کشور میزبان را به کشور متبوع خود انتقال دهند و در چارچوب این کنوانسیونها کار خود را انجام دهند و طبق دعوت رسمی دولت سوریه، حضور نظامیان ایران در این کشور قانونی است و کارکرد مستشاری دارد.
این استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه اصفهان، خاطرنشان کرد: طبق موازین حقوق بینالملل کشورها حق مقابله به مثل در برابر چنین حملاتی دارند و به احتمال زیاد ایران این مقابله به مثل را انجام میدهد. چند سال پیش که تعدادی از فرماندهان سپاه در سوریه شهید شدند ایران بلندیهای جولان را موشکباران کرد که البته سوریه در این باره ملاحظاتی دارد.
امیدی افزود: احتمال رویارویی مستقیم نظامی میان ایران و اسرائیل بعید است، چراکه هر دو کشور خواهان این رویارویی نیستند و در شرایطی قرار ندارند که جنگ تازهای را کلید بزنند. اسرائیل هیچ ملاحظهای در استفاده از سلاحهای غیرمتعارف ندارد و برای تأمین منافع خود حتی ممکن است در قبال دیگر کشورها از سلاح هستهای استفاده کند.
انتهای پیام
نظرات