• چهارشنبه / ۸ فروردین ۱۴۰۳ / ۰۹:۱۱
  • دسته‌بندی: قم
  • کد خبر: 1403010803306
  • خبرنگار : 50455

سیمای گردشگری قم/۱۱/

جریان آب‌های آرام در بستر کویر

جریان آب‌های آرام در بستر کویر

ایسنا/قم در یازدهمین شماره از پرونده خبری سیمای گردشگری قم، به معرفی دریاچه‌های قم و دو آبشار فردو و نوقاهان می‌پردازیم.

زیبایی طبیعت همیشه در سرسبزی آن نیست، گاهی باید از دل کوهستان، جنگل و دریا بگذریم تا زیبایی‌های طبیعت را در کویر ببینیم. دریاچه‌های قم از جاذبه‌های گردشگری است که در کویرهای این شهر جاری است.

دریاچه نمک

این دریاچه آب شور عظیم در حد واصل سه استان قم اصفهان و سمنان قرار داشته و دارای وسعت بسیار زیادی است. این دریاچه به طور متوسط دارای فاصله‌ای مستقیم در حدود ٦٠ کیلومتر از شهر قم در جناح شرقی است. پهنه سفید رنگ عظیمی که از ۲۰ کیلومتری شهر قم قابل رویت است به دریاچه نمک اختصاص دارد. در جنوب این دریاچه کویر و کاروانسراهای مرنجاب و سفید آب و در شرق آن کاروانسرای شاه عباسی، قصر بهرام و سیاه کوه قرار گرفته‌اند که جاده‌های خاکی و پردست اندازی از سمت آران به بیدگل آن‌ها را به یکدیگر پیوند می‌دهد.

دریاچه حوض سلطان

دریاچه یا به قولی نمک زار یا تالاب حوض سلطان در شمال شهر قم و به فاصله نزدیکی از آن قرار دارد. این دریاچه عمدتاً از بقایای رودخانه‌های فصلی کم عمقی که از سمت شمال و غرب به آن می‌ریزد تغذیه می‌شود. آب این دریاچه کاملاً شور بوده و وسعت بسیار زیادی را در میان بیابان‌های شمالی قم اشغال کرده است.

در اطراف این دریاچه، اهالی به دامداری در آغل‌های زیرزمینی، کشاورزی و استحصال نمک اشتغال دارند. بهترین زمان پر آبی این دریاچه در اواسط بهار است و هم اکنون برای دسترسی به این دریاچه می‌توان از طریق چند جاده کوتاه آسفالته که آن را به اتوبان تهران قم متصل می‌سازند، استفاده کرد.

دریاچه حوض سلطان در برخی سال‌های پر آب از وسعت بیشتری برخوردار بوده و بعضاً دیده شده که به نزدیکی دریاچه آب شور دیگری به نام حوض مره که در شرق آن واقع شده نیز می‌رسد. در اطراف این دریاچه بوته‌های درمنه و درختچه‌های تاغ دیده شده و حالتی با تلاقی کرانه‌های جنوبی و شرقی آن را پوشش می‌دهد. این دریاچه مأمن و ماوای پرندگانی است که در فصول مختلف سال از راه های دور و نزدیک به آن می‌آیند.

دریاچه حوض مره

این دریاچه آب شور در مجاورت دریاچه حوض سلطان و در شرق آن با فاصله نزدیکی قرار دارد و در بیشتر ماه های گرم سال کاملاً خشک است و به شوره زار تبدیل می‌شود. در جنوب این دریاچه، دریاچه بزرگتر دیگری در مواقع پر آبی تشکیل می‌شود که به نوبه خود دیدنی است.

بهترین مسیر برای دسترسی به این دریاچه‌ها از طریق جاده خاکی جیپ رویی است که از حوزه مسیله و کاج به دیر گچین کشیده شده‌اند و از میانه‌های آن می‌توان با طی کردن مسیری ۲۰ کیلومتری رو به شمال به کرانه‌های این دریاچه‌ها رسید. جاده‌های دسترسی ماشین رو در این ناحیه بسیار ناهموار و با تلاقی و پرگل ولای است و صرفاً ماشین‌های کمک دار می‌توانند به نزدیکی دریاچه برسند. بهترین زمان برای انجام این بازدید، اوایل بهار هر سال است.

دریاچه سد نیزار

این دریاچه در جنوب استان قم و البته در حوزه استحفاظی استان مرکزی قرار دارد. این سد به منظور استفاده از آب‌های جاری لب شور موسوم به قمرود و به منظور تامین آب شرب شهر قم در حوالی بخش نیزار شهرستان دلیجان احداث شده که احداث آن باعث به وجود آمدن دریاچه بسیار بزرگی در پشت سد شده است.

دریاچه نیزار از پهنه آبی گسترده‌ای برخوردار است که به فاصله ۱ کیلومتری جاده قم به دلیجان قرار داشته و در آن ماهی فراوان یافت می‌شود و باعث جذب عده کثیری از علاقه‌مندان به ورزش ماهیگیری در کرانه‌های آن شده است. بهترین زمان برای انجام این دیدار در بهار و پاییز هر سال است.

آبشار فردو

نام روستای فردو از کلمه فردوس به معنای بهشت گرفته شده و در ۵۰ کیلومتری جنوب شهر قم و ١٥ کیلومتری جنوب شرقی کهک (نوفل لوشاتو) واقع است. آبشار زیبای این روستا که در دامنه‌های کوه برف انبار قرار دارد، از جلوه‌های زیبای طبیعت ناشناخته استان قم است. این روستا از جنوب غربی به کوه چال، از جنوب شرقی به کوه عبدالوهاب و از شرق به کوه سلطان سعید شاه محدود می‌شود. کوه برف انبار در فاصله ۱۲ کیلومتری روستا با چشم اندازهای بسیار زیبا، گردشگران طبیعت دوست را به سوی خود جذب می‌کند.

سطوح کوه در فصل زمستان از برف یکپارچه سفید پوش شده و جلوه‌ای تماشایی می‌یابد. اقلیم مناسب و  رودخانه پر آب آن زیستگاه مناسبی برای پرندگان و جانوران گوناگون است. سواحل رودخانه در فصول بهار و تابستان بسیار سرسبز بوده و محلی مناسب برای گشت و گذار و تفرج گردشگران به شمار می‌رود.

آبشار نوقاهان

این آبشار در نزدیکی روستای قاهان از توابع بخش خلجستان (دستجرد) شهرستان قم قرار دارد. این آبشار از کوهستان‌های اطراف روستا سرچشمه می‌گیرد. آرامش این منطقه و زلالی آب ایــن آبشار فرصت مناسبی برای لذت بردن از طبیعت زیبای کوهستان است. جریان آب روی دیواره‌های صخره‌ای، در فصول بهار و تابستان مناظر زیبا و جذابی را در این منطقه پدید می‌آورد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha