نیشابور شهری تاریخی است که آثاری از دورههای ساسانیان تا حمله مغول طی پژوهشهای باستانشناسی در خرابههایی در محدوده شهر کهنه آن بهجامانده است. در این شهرستان بیش از ۱۰۰ اثر تاریخی و فرهنگی ثبت شده در فهرست آثار ملی اعم از آرامگاه خیام و عطار، کمالالملک، امامزاده محمد محروق و ... وجود دارد که نشان دهنده شکوه تمدن ایران زمین است.
رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی نیشابور در گفتگو با ایسنا، گفت: نیشابور با دارا بودن بزرگترین عرصه تاریخی کشور و بیش از ۱۰۰ اثر تاریخی و فرهنگی که در فهرست آثار ملی ثبت شده همچنین وجود اماکن و جاذبههای شاخص نظیر مجموعههای فرهنگی، تاریخی و زیارتی خیام، عطار، کمالالملک، فضل بن شاذان، امامزاده محمد محروق، مسجد جامع، مسجد چوبین، مدرسه علمیه گلشن، بازار سرپوشیده، آب انبار بازار، گنبدهای بزرگ و کوچک مهرآباد، باغ و عمارت امین الاسلامی، باغ و عمارت قوامی، عمارت مجتهدی و ... به عنوان ابر شهر و شکوه تمدن ایران زمین همه ساله پذیرای خیل عظیمی از گردشگران و زائران و علاقهمندان داخلی و خارجی است.
کمال خانی افزود: طبیعت زیبا و جذاب روستاهای هدف گردشگری ظرفیتهای اقامتی بسیار خوب هتل، بوتیک هتل، بومگردی و خانه مسافر در نیشابور میزبان مسافران و مهمانان است.
وی با اشاره به وجود جاذبههای طبیعی، گفت: آثار تاریخی و فرهنگی بسیار پذیرای مسافران و گردشگران داخلی و خارجی در تمام ایام سال است.
خانی افزود: دیدنیهای نیشابور، رنگ و بوی تاریخی و فرهنگی دارد و علاوه بر جاذبههای طبیعی و سرمایههای طبیعی ارزشمندی همچون معادن فیروزه، این شهر، گنجینههای ادبی و فرهنگی همچون خیام و عطار و هنرمندانی همچون کمالالملک را در خود جایداده است.
نیشابور با دیدنیهای پرشمار
رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی نیشابور با بیان اینکه از جاهای دیدنی نیشابور میتوان به آرامگاه عطار نیشابوری شاعر خالق منطقالطیر و تذکره اولیا اشاره کرد که ساخت آرامگاه او به قرن هفتم هجری برمیگردد؛ گفت: در کنار آرامگاه عطار، آرامگاه کمالالملک، نقاش بزرگ ایرانی هم واقع شده است.
وی اظهار کرد: آرامگاه خیام در شهر نیشابور، یکی از پر بازدیدترین جاذبههای این شهر به شمار میرود. حکیم عمر خیام نیشابوری علاوه بر سرمایهای در شعر و ادبیات فارسی، «ریاضیدان» و «ستارهشناس» هم هست. آرامگاه خیام نیشابوری درواقع گنجینهای ادبی در باغی خوشرنگ و لعاب قرار دارد.
خانی افزود: در این آرامگاه داخل باغی خوشرنگ و بو، مقبره امامزاده محروق قرار دارد. کتابخانه، موزه و مهمانخانه در این باغ دیدنی پذیرای میهمانان، مسافران و گردشگران است.
وی با بیان اینکه آسمان نمای خیام، صحنه نمایش ستارگان در نیشابور، نزدیک آرامگاه خیام قرار دارد و ساختمان وسیع و گنبدی شکل آن، جایی برای لذت بردن از پدیدههای آسمان شب است.
روستاهای هدف گردشگری نیشابور پذیرای مسافران و گردشگران
رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی نیشابور با اشاره به اینکه در شهرستان نیشابور، شاهد وجود روستاهای هدف گردشگری هستیم که این روستاها دارای طبیعت بکر و جاذبههای طبیعی هستند؛ گفت: روستای بوژان روستایی افسانهای و پلکانی در دامنههای کوه بینالود، در نزدیکی شهر نیشابور است.
وی افزود: روستای دیزباد، به دلیل بافت پلکانیاش، ماسوله خراسان است؛ روستایی که معماری پلکانی دارد و یکی از زیباترین جاهای دیدنی نیشابور بهحساب میآید، روستای ییلاقی آبشار بار هم یکی از زیباترین روستاهای ییلاقی و جاهای دیدنی این شهر است و آبشاری خروشان در این روستا وجود دارد که طبیعت روستای ییلاقی آبشار بار، برای دوستداران طبیعت، بسیار جذاب است.
خانی افزود: روستای گرینه هم دارای جاذبههای طبیعی است و آبشار گرینه هم چون آبشار بار پرجاذبه است و در چهل کیلومتری شمال شرق نیشابور و شش کیلومتری روستای گرینه، قرار دارد و برای گردشگران طبیعی دارای جاذبه است.
وی روستای خرو علیا را یکی از روستاهای دیدنی و ییلاقی نیشابور عنوان کرد و گفت: در این روستا که در درهای خرم و باصفا قرار دارد، آبشاری خروشان از ارتفاعات این روستا به سمت پایین میریزد که جذابیت روستا را بیشتر کرده است.
جاذبههای طبیعی نیشابور
رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی نیشابور با اشاره به اینکه در نیشابور جاذبههای تاریخی و طبیعی فروانی وجود دارد که این شهر را به مقصد گردشگران داخلی و خارجی تبدیل کرده است، اظهار کرد: دره هفت غار نیشابور از ییلاقهای پرطرفداری است که دارای صخرههای سرخرنگ است.
وی گفت: باغ قدمگاه، در ۲۴ کیلومتری شهر نیشابور یکی از جاذبههای این شهر است که در دامنههای جنوبی کوه بینالود سنگ رد پایی دیده میشود که به امام رضا(ع) نسبت داده شده و مردم معتقدند زمانی که ایشان از مدینه به سمت مرو حرکت میکردند، این مکان، توقفگاه ایشان بوده است.
خانی افزود: باغرود منطقهای زیبا و سرسبز یکی از مهمترین تفرجگاههای نیشابور در شمال شرقی این شهر است که در طول مسیر آن، رستورانها و سفرهخانههای متعددی وجود دارد که یک دریاچه زیبا با نام دریاچه باغرود، یک سایت پاراگلایدر هم رو به روی کمپ رجایی باغرود وجود دارد.
وی با اشاره به تنوع در جاذبههای طبیعی نیشابور اذعان کرد: دره هفت غار، غار سرنی، معادن فیروزه در اطراف نیشابور، از دیگر جاذبههای این شهر به شمار میروند.
آثار تاریخی و دیدنی نیشابور
رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی نیشابور کاروانسرای شاهعباسی نیشابور با معماری سنتی و باشکوه متعلق به دوره صفویه را از دیدنیهای نیشابور عنوان کرد و گفت: این کاروانسرا امروزه به موزه تبدیلشده، هرچند در دورههای قاجار و پهلوی به عنوان نوانخانه و شهربانی مورد استفاده قرار میگرفته است.
وی اظهار کرد: یکی از قدیمیترین بناهای قدمی و تاریخی نیشابور را مسجد جامع این شهر است که از آجر ساخته شده و ظاهری کم زرق و برق و ساده دارد و با بیش از چهار هزار مترمربع وسعت، جزء بزرگترین مساجد نیشابور است و با استناد به کتیبه موجود در آن، مسجد جامع نیشابور در سال ۸۹۹ هجری قمری به دست پهلوان علی بن بایزید کرخی ساخته شده است.
خانی دهکده و مسجد چوبی، باغ و امارت امین الاسلامی را از دیگر دیدنیهای نیشابور معرفی کرد و گفت: بازار سرپوش نیشابور متعلق به دوران صفویه، تنها بازار سنتی در خراسان رضوی است که بسیاری از مردم محلی، این بازار را به نام سوق القدیم یا بازار سرپوش و برخی آن را بازار سنتی سرپوشیده میشناسند.
وی گفت: معماری این بازار، برگرفته از سبک ایرانی اسلامی است و سقفهای منحنی گنبدی شکل آن با بافتی آجری، نشاندهنده اصالت ایرانیاش است.
رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی نیشابور، گرمابه مرمر را یکی دیگر از جاهای تاریخی نیشابور عنوان کرد و گفت: این حمام در بخش بازار تاریخی سرپوش قرار دارد که بر اساس اسناد تاریخی، قدمت این حمام به دوران صفویه بازمیگردد و در دوران قاجار و پهلوی نیز از این حمام استفاده میشده و روی دیوارهای این حمام نقاشیهای بسیاری به چشم میخورد که جزو دیدنیهای گرمابه بهحساب میآید.
وی افزود: همچنین آبانبار بازار نور، روبهرو درب ورودی شمالی بازار معروف سرپوش و ابتدای بازار نو قرار دارد. این آبانبار متعلق به دوران قاجار است و یکی از آثار ملی ایران به شمار میرود.
رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی نیشابور عنوان کرد: کاروانسرای معروف فرخآباد هم یکی از جاهای دیدنی نیشابور است که در راسته بازار قرار دارد و بخشهای بسیاری از آن نابودشده؛ اما هنوز هم امکان بازدید از آن هست.
خانی ادامه داد: آرامگاه بیبی شطیطه و زیارتگاه بانو پسنده ازجمله جاهای دیدنی نیشابور هستند، بیبی شطیطه یکی از زنان فاضل نیشابوری است که بین قرن دوم و سوم هجری قمری در این منطقه زندگی میکرد و امام موسی کاظم، عنایت خاصی به این بانو داشتهاند که برخی از ابنیه موجود در این آرامگاه، قدمت ۲۰۰ تا ۳۰۰ ساله دارد. همچنین، پیکر بانو پسنده، یکی دیگر از زنان پاکدامن نیشابوری نیز در همین آرامگاه به خاک سپردهشده است.
شهری به بلندای تاریخ
رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی نیشابور با تأکید بر اینکه نیشابور، شهری به بلندای تاریخ است، گفت: شاد یاخ، شادی کاخ یا شادی یاخ، یکی از قدیمیترین و زیباترین جاهای دیدنی نیشابور به شمار میرود که مربوط به اوایل سده سوم هجری قمری در سال ۶۹۹ هجری قمری است که زمینلرزهای بزرگ، این منطقه را زیرخاک برده است اما باستان شناسان، شهر شادیاخ را در سال ۱۳۷۹ بهصورت کامل کشف کردند و در کاوشهای انجامشده متوجه شدند؛ این شهر دارای قسمتهای مختلفی همانند آهنگری، شیشهگری، اندرونی، تالار عام و اماکن مختلف دیگری بوده است و شادیاخ جزء آثار تاریخی ملی ایران است.
وی اظهار کرد: گنبدهای آجری شه میر، یکی از مهمترین نمادهای معماری ایرانی – باستانی است که در ۱۰ کیلومتری جنوب نیشابور و در مسیری منتهی به شهر کاشمر، دو گنبد آجری زیبا وجود دارد که آنها را مهرآباد و شادمهر مینامند که بر اساس نظر باستان شناسان، قدمت این گنبدهای آجری به دوران سلجوقی بازمیگردد.
خانی اعلام کرد: نیشابور با طبیعت زیبایش و وجود جاذبههای تاریخی میتواند، سفری خاطره انگیز برای هر مسافر و گردشگری رقم بزند.
انتهای پیام
نظرات