• یکشنبه / ۵ فروردین ۱۴۰۳ / ۱۱:۰۲
  • دسته‌بندی: گلستان
  • کد خبر: 1403010501779
  • خبرنگار : 50604

سفری به دل تاریخ در بازدید از موزه‌های گلستان

سفری به دل تاریخ در بازدید از موزه‌های گلستان

ایسنا/گلستان گردشگران ومسافران نوروزی می‌توانند با بازدید از موزه‌های استان گلستان با پیشینه تاریخی و فرهنگی این سرزمین آشنا شوند.

استان گلستان علاوه بر جاذبه‌های زیبای طبیعی، جنگل‌ها، آبشارها و سواحل زیبای خزر با بیش از ۹ موزه در بخش‌های مختلف میراث فرهنگی، طبیعی و مردم‌شناسی در نوروز امسال با پذیرش مسافران و گردشگران داخلی و خارجی پنجره‌ای رو به تمدن نگارستان ایران باز کرده تا بازدیدکنندگان با این استان کهن بیشتر و بهتر آشنا شوند.

هر کدام از این موزه‌ها با حکایت‌های فراوانی به‌انتظار نشسته‌اند تا کشف شوند. مهمترین موزه‌های استان گلستان را به طور مختصر معری می‌کنیم.

کاخ موزه گرگان

کاخ موزه گرگان در میان تمام موزه‌های گرگان جایگاه ویژه‌ای دارد. این موزه اولین موزه شمال ایران است که در دوره پهلوی اول و به دستور رضاخان تأسیس شد. کاخ موزه گرگان به کاخ اختصاصی گرگان یا کاخ سلطنتی گرگان نیز مشهور است. اما چرا به آن کاخ می‌گویند؟ واقعیت این است که این بنا از همان ابتدا به‌عنوان موزه کاربرد نداشت.

رضا خان این کاخ و ۱۱ کاخ دیگر را در سرتاسر کشور برای خود و خانواده‌اش ساخت تا محلی برای اقامتش در شهرهای مختلف داشته باشد. این بنا به سبک اروپایی و در دو طبقه ساخته شده است. از سال ۱۳۶۱ و بعد از تمام‌شدن مرمت، از کاخ به‌عنوان موزه استفاده شد.

در طبقه اول آن، ۳۰ تن از مشاهیر گرگان با تندیس معرفی شده و در طبقه دوم موزه نیز اشیایی قدیمی و متعلق به خاندان پهلوی به نمایش گذاشته شده‌اند.

آدرس:  گرگان، پارک شهر.؛ شماره تماس: ۰۱۷۳۲۶۲۷۲۰۰

سفری به دل تاریخ در بازدید از موزه‌های گلستان

موزه باستان‌شناسی

یکی از مکان‌های دیدنی گرگان، موزه باستان‌شناسی آن است که این موزه در سال ۱۳۵۵ افتتاح شد. در ابتدا این موزه به نمایش سنگ قبرهای قدیمی اختصاص داشت، بعد از دو دهه در سال ۱۳۷۶ چندین شیء گران‌ب‌ها و باستانی به موزه اضافه شد. حالا این مکان به موزه باستان‌شناسی گرگان و یکی از مهم‌ترین موزه‌های گرگان تبدیل شده است. با رفتن به این موزه می‌توانید با فرهنگ چندهزارساله مردم گرگان آشنا شوید.

آدرس:  گرگان، خیابان ولیعصر (عج)، نبش عدالت ۳۳، مجتمع قیاسی، طبقه دوم.
شماره تماس:  ۰۹۱۱۳۷۵۱۹۷۳
ساعت بازدید:  همه‌روزه به‌جز روزهای تعطیل از ساعت ۸ تا ۱۳ و از ساعت ۱۶ تا ۲۰.

سفری به دل تاریخ در بازدید از موزه‌های گلستان

موزه زمین‌شناسی

موزه زمین‌شناسی گرگان برای کسانی که عاشق کندوکاو در ادوار باستانی زمین هستند، بهترین مکان است. در این موزه از بیش از ۱۵۰ سنگ و کانی قیمتی و قدیمی نگهداری می‌شود. یکی از جالب‌ترین آثار موزه، شهاب‌سنگی است که به میلیاردها سال پیش تعلق دارد. از فسیل‌های مربوط به دوران ژوراسیک گرفته تا سنگ‌های قیمتی که از کشورهای دیگر به این موزه رسیده‌اند، همگی در موزه زمین‌شناسی گرگان در انتظار شما هستند. این مکان در سال ۱۳۸۹ به عنوان مجموعه سنگ و گوهر آمتیست گرگان افتتاح شد. هدف این مجموعه، فعالیت تخصصی در حوزه زمین‌شناسی و پیشرفت در این زمینه بود. در سال ۱۳۹۵ این مجموعه به موزه زمین‌شناسی گرگان تغییر نام داد. بعد از آن، فعالیت رسمی موزه زیر نظر اداره کل میراث فرهنگی کشور آغاز شد. این موزه در نزدیکی پایانه مسافربری گرگان قرار دارد؛ بنابراین اگر با خرید بلیط اتوبوس گرگان، راهی این شهر می‌شوید به‌راحتی می‌توانید از این موزه دیدن کنید.

آدرس:  گرگان، خیابان ولیعصر (عج)، نبش عدالت ۳۳، مجتمع قیاسی، طبقه دوم.
شماره تماس:  ۰۹۱۱۳۷۵۱۹۷۳
ساعت بازدید:  همه‌روزه به‌جز روزهای تعطیل از ساعت ۸ تا ۱۳ و از ساعت ۱۶ تا ۲۰.

سفری به دل تاریخ در بازدید از موزه‌های گلستان

موزه صنایع دستی‌امیر لطیفی گرگان

این همه که از تاریخ پربار گرگان گفتیم، باید از هنر دست مردم آن و فرهنگ غنی شهر نیز صحبت کنیم.  خانه‌امیر لطیفی دقیقاً همان جایی است که با قدم‌زدن در آن می‌توانید با فرهنگ و هنر مردم گرگان آشنا شوید. خانه‌امیر لطیفی، خانه‌ای متعلق به دوران قاجار است. در این خانه آخرین حاکم قاجاری گرگان زندگی می‌کرد و حالا به محلی برای نمایش صنایع دستی تبدیل شده است. مساحت خانه هزار متر مربع بوده و خود خانه در دو طبقه ساخته شده است. حال‌وهوای این موزه با سایر موزه‌های گرگان متفاوت است. وقتی از در چوبی عمارت عبور کنید، از ورودی باریکی عبور می‌کنید و به حیاط می‌رسید. در حیاط حوضی با کاشی‌های فیروزه‌ای و باغچه‌های باطراوات در انتظار شما نشسته‌اند.

به سبک‌وسیاق همیشگی خانه‌های قاجاری، پنجره‌های این خانه نیز از شیشه‌های رنگی است. در طبقه اول عمارت، مردم محلی هنر دست روستاهای مختلف را به نمایش گذاشته‌اند. رفتن به خانه لطیفی و خریدکردن از مردم، روش خوبی برای حمایت از کالاهای سنتی است. در طبقه دوم نیز هنرهای فراموش‌شده اما اصیل گرگان معرفی شده‌اند. هنرهایی مانند مسگری، آهنگری، نمدمالی، جاجیم‌بافی، قالی‌بافی، پنبه‌زنی، نخ‌ریسی، حصیربافی و درودگری، چیزهایی هستند که در این موزه پیدا خواهید کرد.

آدرس:  گرگان، خیابان امام خمینی، کوچه لاله ۱۱.
شماره تماس:  ۰۱۷۳۲۲۲۶۹۵۰

سفری به دل تاریخ در بازدید از موزه‌های گلستان
موزه گمیشان

موزه مردم‌شناسی گمیشان در ساختمانی تاریخی معروف به گوکلانی مربوط به دوره پهلوی اول و در میان بافت سنتی و زیبای شهر گمیشان نگاه هر بیننده‌ای را به خود جلب می‌نماید. اغلب مردم ساکن در شهرستان گمیشان ترکمن می‌باشند و دارای هنرهای سنتی و صنایع دستی و آداب و رسوم و آیین‌ها و مشاغل بومی خاص خود هستند. از بخش‌های مختلف موزه می‌توان به بخش معرفی یک خانواده ترکمن، بخش بافندگی همچون قالی بافی، نمد مالی و گلیم بافی، بخش سوزندوزی، ساخت زیورآلات سنتی و حصیر بافی و بخش معرفی مشاغل بومی و آیین‌های سنتی اشاره کرد. بخش دیگر موزه، کارگاه‌های آموزشی است که با هدف حفظ و احیای صنایع دستی مردم ترکمن فعال است.

ساعات بازدید: شش ماهه اول سال از ساعت ۱۶: ۳۰- ۸ و شش ماهه دوم سال از ساعت ۱۸ - ۸

نشانی: گمیشان، خیابان امام خمینی، خیابان عبدی جان آخوند.

تلفن: ۴۶۲۵۱۵۸ – ۰۱۷۳

موزه مردم‌شناسی علی آباد کتول

این موزه با هدف معرفی یکی از اقوام مهم ساکن در استان گلستان معروف به کتول که بخش اعظمی از آن‌ها در شهرستان علی آباد کتول ساکن هستند، راه‌اندازی شده است. مردم این منطقه دارای فرهنگ، آداب و رسوم، اعتقادات، باورها و گویش‌های متنوع و مخصوص به خود هستند. از بخش‌ها مهم موزه می‌توان به بخش عاروس یاری، بخش دوخت پوشاک محلی، بخش نمد مالی و بخش موسیقی کتولی اشاره نمود که در معرض بازدید عموم مردم قرار دارد.

ساعات بازدید: شش ماهه اول سال از ساعت ۱۶: ۳۰- ۸ و شش ماهه دوم سال از ساعت ۱۸ - ۸

نشانی: علی آباد کتول، بلوار امام رضا، روبروی هتل کانیار

تلفن: ۶۲۳۲۳۵۳ – ۰۱۷۳

سفری به دل تاریخ در بازدید از موزه‌های گلستان

موزه تاریخ طبیعی علی آباد کتول

این موزه در گروه موزه‌های تاریخ طبیعی است که در ساختمانی مربوط به دوره معاصر و در میان جنگلی انبوه از درختان واقع شده است. تنوع جغرافیایی استان گلستان از دشت و صحرا گرفته تا نقاط جنگلی و کوهستانی، سبب شده است تا بتوان به کمک این موزه، گوشه‌ای هرچند کوچک از ظرفیت‌های میراث طبیعی استان را به نمایش درآورد. معرفی زیستگاه‌های آبی، خشکی، تالابی، کوهستانی و استپی و غرفه‌های تاکسیدرمی شده پستانداران، حشرات، صدف‌ها، کانی‌ها و فسیل‌ها از موضوعاتی هستند که در این موزه در معرض بازدید علاقه‌مندان قرار گرفته‌اند.

ساعات بازدید: شش ماهه اول سال از ساعت ۱۶: ۳۰- ۸ و شش ماهه دوم سال از ساعت ۱۸ - ۸

نشانی: علی آباد کتول، چهار کیلومتری جنوب شهر، جنگل کبودوال.

تلفن: ۶۲۳۲۳۵۳ – ۰۱۷۳

موزه مینودشت

اولین موزه شهرستان مینودشت در بنایی تاریخی مربوط به دوره پهلوی اول و در محیطی پوشیده از درختان عظیم و سر به فلک کشیده و سرسبز، نگاه هر بیننده‌ای را به خود جلب می‌کند. شهرستان مینودشت آکنده است از جاذبه‌های عظیم تاریخی و طبیعی و مردمی با فرهنگ کهن که شاهد این مدعا وجود محوطه‌های تاریخی همچون تپه بازگیر، دشت حلقه و هنرهای سنتی و صنایع دستی متنوع همچون گلیم بافی، نمد بافی، چادرشب بافی و ابریشم بافی است. این موزه در حال حاضر به معرفی تپه تاریخی بازگیر و یافته‌های آن و هنرهای سنتی مردم منطقه به ویژه ابریشم بافی و مراحل مختلف بافت آن می‌پردازد. نمایش نوع و شکل پوشاک زنان و مردان قزلباش از دیگر بخش‌های موزه می‌باشد.

ساعات بازدید: شش ماهه اول سال از ساعت ۱۶: ۳۰- ۸ و شش ماهه دوم سال از ساعت ۱۸ - ۸

نشانی: مینودشت، خیابان پاسداران، محوطه پارک شهر.

تلفن: ۵۲۲۰۷۲۷ – ۰۱۷۴
سفری به دل تاریخ در بازدید از موزه‌های گلستان
موزه فرهنگ روستایی

موزه فرهنگ روستایی که به موزه قرق نیز مشهور است، با دیگر موزه‌های گرگان تفاوتی اساسی دارد. این موزه در دل پارک جنگلی قرار دارد. موزه قرق بعد از موزه سراوان در گلستان، دومین موزه فرهنگ روستایی در کشور است. این موزه به معرفی تمام نمادهای طبیعی و آداب و رسوم مردم روستا می‌پردازد. با رفتن به این موزه خودتان را در میان انبوه درخت‌ها و جنگلی زیبا خواهید یافت. هم‌زمان با لذت‌بردن از طبیعت می‌توانید با سیاق زندگی مردم روستا نیز آشنا شوید.

آدرس:  استان گلستان، ۲۳ کیلومتری شرق گرگان، پارک جنگلی قرق.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha