• شنبه / ۲۶ اسفند ۱۴۰۲ / ۰۷:۵۳
  • دسته‌بندی: سیستان و بلوچستان
  • کد خبر: 1402122617887
  • منبع : نمایندگی سیستان و بلوچستان

عضو هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان تشریح کرد

بحران سیل سیستان و بلوچستان و فرصت‌ها

بحران سیل سیستان و بلوچستان و فرصت‌ها

ایسنا/سیستان و بلوچستان عضو هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان گفت: کشور ایران به علت وسعت، موقعیت طبیعی و تنوع اقلیمی رتبه ششم کشورهای بلاخیز دنیا را داراست.

دکتر سیروس قنبری در گفت وگو با ایسنا- افزود: از ۴۰ نوع بلایای طبیعی شناخته شده،۳۴ نوع آن در ایران اتفاق می افتد. پس ما نیاز جدی به مدیریت بحران داریم. مدیریت بحران به مجموعه اقداماتی گفته می شود که پیش از وقوع، هنگام وقوع و پس از وقوع حادثه برای کاهش هرچه بیشتر آثار و عوارض آن انجام می گیرد.

 قنبری بیان کرد: با این تعریف نوع اقدامات و الگوهای اتخاذ شده از سوی مدیران بحران به منظور مقابله با وضعیت بحرانی به «نوع نگرش» آنان به بحران بر می گردد.

عضو هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان در ادامه گفت: در نگرش اول دیدگاه سنتی مطرح است که در این دیدگاه بحران را اساسا یک پدیده منفی و مخرب می دانند.

وی اظهار کرد: در نگرش دوم دیدگاه قانون طبیعی مطرح است که در این دیدگاه بحران را جزیی از طبیعت زندگی بشر می دانند که نگرش منفی نسبت به بحران داشته و نسبت به آن موضعی کاملا منطقی بر می گزینند.

قنبری در همین رابطه افزود: در نگرش سوم دیدگاه تعاملی مورد بحث است و نگرش این دیدگاه نسبت به بحران مثبت و در مواقعی نیز به استقبال آن می روند. بر اساس این راهبرد فوق فعال، هر بحرانی ممکن است فرصت هایی را با خود به همراه داشته باشد.

وی خاطرنشان کرد: استان سیستان و بلوچستان از نظر آب آشامیدنی و کشاورزی بسیار در مضیقه است. در این راستا طرح های گوناگونی برای حل مشکل آب این استان خصوصا قسمت شمالی آن صورت گرفته است. طرح انتقال آب دریای عمان در این استان ۱.۵ میلیارد یورو هزینه دارد تا بتوانیم چیزی در حدود ۱۰۰ میلیون متر مکعب را به مردم استان برسانیم.

عضو هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: نزدیک به ۲ میلیارد متر مکعب آب در بارش های اخیر جنوب استان سیستان و بلوچستان به دریا سرازیر شده و هدر رفته است.

قنبری گفت: با این مقدار آب می توان ۲۰ سال آب آشامیدنی منطقه سیستان با ۵ شهرستان و ۷۹۶ روستا و شهرستان زاهدان را تامین کرد.

وی بیان کرد: با این میزان آب می توان ۲ بار چاه نیمه های منطقه سیستان را پر آب کرد در حالی که بیشتر از چند سال است که حق آبه این منطقه که از افغانستان باید دریافت کنیم را نگرفته ایم. همه این میزان آب در کمتر از ۱ هفته بارندگی در منطقه جنوبی استان صورت پذیرفته است. این یک نعمت الهی است که در اختیار ما قرار می گیرد که از آن استفاده بهینه نگردیده و به فرصت تبدیل نشده است.

قنبری ادامه داد: شناسایی نقاط سیل خیز استان، شناخت مسیرهای حرکت روان آبها، شناسایی روستاهای در مسیر سیلاب و تعداد جمعیت آنها، جابجایی روستاها با حفظ محدوده های مرز سیاسی شهرستانها، برآورد میزان بارش در کانون‌های سیل خیز می تواند بخشی از مدیریت حوادث غیرمترقبه استان باشد.

وی گفت: ایجاد عملیات آبخیزداری در کانون های سیل خیز، احداث بندها و سدهای خاکی با ارتفاع مناسب، ایجاد گور آبها درمسیر سیلاب، حفر ترانشه برای هدایت آب به مناطق غیرمسکونی، ایجاد دریاچه های مصنوعی با عمق کافی و ذخیره سازی روان آبها نیز از اقدامات عملیاتی قبل از وقوع سیل است.

عضو هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: هلال احمر، استان‌های معین، ارتش و سپاه و بسیج، کمک‌های مردمی، کلیه ادارات و سازمان های مرتبط، صداوسیما، براساس پروتکل های سازمانی و جهانی وظایف خود را باید بi خوبی انجام دهند و این اقدامات بعد از وقوع سیلاب بسیار مهم است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha