به گزارش ایسنا، یک اپلیکیشن جدید «آیفون»(iPhone) که با کمک ChatGPT ساخته شده است، به کاربران امکان میدهد تا مرکز کهکشان راه شیری را به سادگی با استفاده از تلفن هوشمند خود پیدا کنند.
به نقل از اسپیس، این اپلیکیشن رایگان که «قطبنمای کهکشانی»(Galactic Compass) نام دارد، توسط «متیو وب»(Matthew Webb) طراح نرمافزار توسعه یافت و در ۱۵ فوریه در «اپ استور»(App Store) شرکت «اپل»(Apple) منتشر شد.
اپلیکیشن قطبنمای کهکشانی به گونهای طراحی شده است که بدون توجه به موقعیت زمین در کیهان، همیشه کاربران را به سمت مرکز کهکشان هدایت کند. منبع الهامبخش متیو وب برای طراحی این اپلیکیشن، سالها آموزش دیدن درباره این بود که همیشه بدانیم کجا باید به دنبال مرکز کهکشان بگردیم. وب در وبسایت شخصی خود، درباره دلیل طراحی قطبنمای کهکشانی نوشت و انتشار این اپلیکیشن را نیز اعلام کرد.
وب در این پست نوشت: من در نهایت با نشان دادن یک پیادهرو یا قسمت پایین یک خیابان، با خود میگویم اینجاست. من سرانجام این تصویر را از خودم، زمین، منظومه شمسی و مرکز کهکشان داشتم که ابتدا به دور من میچرخید و اکنون من به دور آن میچرخیدم.
کاربران برای مکانیابی مرکز کهکشان کافی است تا اپلیکیشن را باز کنند و آیفون خود را روی یک سطح صاف قرار دهند. سپس، یک فلش سبزرنگ بزرگ به سمت هسته کهکشان راه شیری ظاهر میشود که سیاهچاله «کمان ای*»(*Sagittarius A) در آنجا قرار دارد.
کمان ای* که به اختصار «*Sgr A» نامیده میشود، میلیونها برابر جرم خورشید ماست. اگرچه بیشتر سیاهچالهها از فروپاشی ستارههای پرجرم به وجود میآیند اما جرم کمان ای* بیشتر از آن است که فقط از یک ستاره تشکیل شده باشد. توضیح احتمالی این است که چندین سیاهچاله کوچکتر با هم ادغام شدند تا این سیاهچاله بزرگ را تشکیل دهند. پیدا کردن این سیاهچاله بزرگ با تلفن همراه کوچک بسیار جالب است.
وب گفت: اکنون به راحتی میتوان جهت هسته کهکشان راه شیری را با استفاده از دستگاهی تعیین کرد که تقریبا برای همه کارهای روزانه استفاده میشود. سادگی رابط کاربری برنامه که یک فلش سبز ساده است، میزان ترسناک بودن این ساختار کیهانی غیر قابل درک را کمی کاهش میدهد.
وب، رابط قطبنمای کهکشانی را با استفاده از چتبات ChatGPT و با به کارگیری محاسبات پیچیده برای مکانیابی مرکز کهکشان در رابطه با تاریخ و مکان کاربر توسعه داد. این کار شامل یک روش ریاضی به نام «چهارگان» یا «کواترنیون»(Quaternion) بود که جهتیابیهای فضایی و چرخش عناصر را به صورت سهبعدی نشان میدهد.
وب، دستورالعملهای گامبهگام را در مورد نحوه ساخت برنامه از ChatGPT پرسید. سپس، رمز ارائهشده توسط ChatGPT را کپی و در برنامه «ایکسکد»(Xcode) جایگذاری کرد و مطمئن شد که هر مرحله پیش از رفتن به مرحله بعدی کامل شده است. او در پست خود توضیح داد که وقتی با خطا روبهرو میشد، از ChatGPT برای ارائه وضوح درخواست میکرد و به رمزگذاری برای ساخت قطبنمای کهکشانی خود ادامه میداد.
وب این اپلیکیشن را طوری برنامهریزی کرد که فلش سهبعدی بتواند در واکنش به جهتیابی دستگاه، در لحظه بچرخد. تلفن همراه باید صاف باشد تا فلش روی صفحه بتواند جهت مرکز کهکشان را به درستی به عنوان یک نقطه ثابت مشخص کند.
وب در پست خود نوشت: قطبنمای کهکشانی هنوز کیفیت ضعیفی دارد اما به عنوان یک همکاری بین کسی که نمیتواند اپلیکیشن بسازد و هوش مصنوعی که به زحمت یک سال از عمرش میگذرد، بد نیست.
انتهای پیام
نظرات