آنچه در ادامه میخوانید حاصل این گفتوگو است؛
ایسنا: اصلیترین چالش اقتصادی کشور در شرایط کنونی جامعه چیست؟
عباسزاده: همه مردم از پیر و جوان تا کوچک و بزرگ گرفته میدانیم که اصلیترین چالش کشور بحث تورم است، از منظر جامعه شناسی باید بگویم که علت تورم در ضعف حکمرانی مالی است، حکمرانی مالی ابعاد مختلفی دارد که یکی از ابعاد مهم و اثرگذار آن بحث شفافیت است.
در شرایط عدم شفافیت، اعتماد از دست رفته و نظام بانکی مستاصل میشود، در این شرایط نیروی کار انگیزهای برای فعالیت نخواهد داشت. الان در جامعه ما چه اتفاقی رخ داده است؟ افکار و ذهن مردم آرام نیست و نوسان ساعتی قیمتها مردم را سردرگم کرده است. این شرایط درنتیجه حکمرانی معیوب مالی بوده که در داخل خود تورم، نبود شفافیت، ضعف سرمایه گذاری، عدم توجه به سرمایه گذاران داخلی و... را نیز دارد.
ایسنا: راه حل شما برای حل این مشکل چیست؟
عباسزاده: اصل اول در مقابله با تورم، ایجاد شفافیت بوده و این امر حلقه مفقوده در جامعه ما است، درحالی که باید در منابع، در تخصیص، در بودجه و امور مالی شفافیت وجود داشته باشد. ببینیم در بحث مالیات کجا مشکل داریم؟ این مشکلات در نتیجه عدم شفافیت است و این امر باعث تشکیل اقتصاد زیرزمینی شده و درحقیقت جنگ بین زر و زور و زیور شکل گرفته که این مثلث جامعه را بر زمین میزند.
ایسنا: به نظر شما چالش اصلی در حوزه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در حوزه انتخابیه شما کدام است و چه راهکار و پیشنهادی در این خصوص دارید؟
عباسزاده: آنچه که امروز مطرح است موضوع «نگرانی» است، خانوادهها نگرانی دارند، چراکه در جامعه ثبات حاکم نیست، سرپرست خانوادهها سردرگماند که پول دریافتی آیا کفاف هزینهها را خواهد داد؟ این شرایط زندگی مردم را تحت الشعاع قرار داده است. تورم، نگرانیها، تنوع و تعدد بیمههای دهشتناک و... همه از ضعف حکمرانی مالی ناشی میشود. این نگرانیها عامل اصلی سکتههای مغزی و همچنین سکتههای اجتماعی و فرهنگی بوده و باعث کمرنگ شدن ارزشها در جامعه میشود.
در گذشته دعا میکردیم خداوند هیچ پدری را شرمنده خانواده نکند، در حالی که امروز شاهد آن هستیم و حتی برای یک زندگی ساده نیز پدرها شرمنده خانواده میشوند و کوچکترین وسیلهها نیز ثبات قیمت ندارند. نمیخواهم ناامیدی را به جامعه تزریق کنم، امید به زندگیمان خوب است، اما این موارد نیز حقایقی است که باید حل بشوند؛ آذربایجان نیز سر ایران بوده و در تاریخ تحولات ایران جزو نوادر و نوابغ است که نمایندگان این خطه نیز باید سرآمد باشند.
ایسنا: در رابطه با مسائل زیست محیطی در حوزه انتخابیه با چه چالشهایی رو به رو هستیم؟
عباسزاده: نشستهایم اینجا و میگوییم از تهران بیایند سفرههای زیرزمینی را اصلاح کنند؟ برای دریاچه ارومیه نیز منتظریم از آنسوی کشور برایمان برنامه بیاورند. نباید هزینههای بیهوده کرد، باید با برنامهریزی دقیق برای احیای دریاچه گام برداشته میشد. زمانی که عضو ستاد احیا بودم برای چاپ بنرها میلیونها هزینه شده بود که اعتراض خود را اعلام کردم و خطاب به نماینده دانشگاه صنعتی شریف هم اعلام کردم که حکمرانی آبی علم و تخصص است و نمیتوان به کشاورز گفت کشت خود را به یکباره تغییر دهد، کشاورز با کشت خود خانواده را اداره میکند، باید بدانیم که برنامهریزی لازم است و کشت جایگزین نیز مراحل خود را دارد.
ایسنا: به نظر شما مجلس در خصوص فرزندآوری، حمایت از خانواده، حمایت از زنان خانه دار و جوانی جمعیت چه کارهایی میتواند بکند؟
عباسزاده: هرچند مشوقهایی در این رابطه داریم، اما کسی نیست بگوید مثلا با وام ۳۰۰ میلیونی میتوان خانواده تشکیل داد؟ اول باید زیرساختهای فرهنگی و اجتماعی در جامعه مهیا شده و آرامش در جامعه حاکم شود؛ در این شرایط ازدواج هم شکل میگیرد، وگرنه مشوقهای فست فودی پاسخگوی ازدواج جوانان نخواهد بود.
این مشوقها زمانی جواب خواهد داد که منابع پایدار برای افراد علاقه مند به ازدواج لحاظ شود و باید با برنامهریزی دقیق گام برداشت که اگر این مسیر را الان شروع کنیم ۲۰ الی ۳۰ سال بعد جواب خواهیم گرفت.
ایسنا: مجلس در خصوص کاهش سودبانکی و پیش برد نظام بانکی به سمت بانکداری بدون ربا چه کارهایی میتواند بکند؟
عباسزاده: مجلس فعلی نمیتواند کاری در این خصوص بکند، باید در ابتدا به فکر کاهش تورم و تثبیت قیمتها بود و بعد سایر موارد را اصلاح کرد، در این شرایط تولید کننده و سرمایه گذار نیز به میدان میآیند.
ایسنا: برای افزایش مشارکت در انتخابات چه باید کرد و کاندیداها چه کاری میتوانند، انجام دهند؟
عباسزاده: حقیقتا کار سختی است، مردم به عملکرد نگاه میکنند و قطعا مردم به کسانی رای خواهند داد که عملکرد درخشانی داشته باشند. معتقدم اعتماد در جامعه موضوعی ضروری است که این اصل حلقه مفقوده در جامعه ما است. برخی از نمایندگان از مصاحبه هراس دارند و این به خاطر عملکرد و شعارهای بدون عمل آنان است. باید بدانیم ملت بزرگ آذربایجان شایسته بهترین نمایندگان است و امیدوارم مردم برای اولین بار فلک را سقف بشکافند و طرحی نو دراندازد، باید به جای افرادی که جا خوش کرده و امتحان خود را پس دادهاند، این بار در شهر اولینها فضا را برای جامعه شناسان باز کنیم.
به گزارش ایسنا، دکتر محمد عباسزاده استاد تمام رشته جامعه شناسی و عضو هیئت علمی گروه علوم اجتماعی دانشگاه تبریز است که به گفته خودش بیش از ۳۰۰ عنوان مقاله نتیجه بخش و کاربردی به ثبت رسانده؛ او ریاست دانشکده حقوق دانشگاه تبریز، مدیریت آموزش دانشگاه تبریز، مدیریت گروه علوم اجتماعی دانشگاه تبریز، ریاست موسسه تحقیقات علوم اجتماعی دانشگاه تبریز و ریاست دفتر استعدادهای درخشان را در کارنامه خود دارد.
عباسزاده در سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۱ به عنوان پراستنادترین استاد در حوزه جامعه شناسی و جامعه شناسی سیاسی توسط پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) معرفی شده و همچنین در سال ۱۴۰۲ نیز به عنوان پراستنادترین جامعه شناس توسط این پایگاه استنادی معرفی شد.
وی در حوزه جامعه شناسی دانشگاه نیز موفق به کسب رتبههای برتر شده و ۱۴ سال نیز سابقه فعالیت در کسوت معلمی را دارد.
انتهای پیام
نظرات