• چهارشنبه / ۲ اسفند ۱۴۰۲ / ۱۱:۴۸
  • دسته‌بندی: خراسان شمالی
  • کد خبر: 1402120201056
  • خبرنگار : 50444

ایسنای خراسان شمالی بررسی کرد

نقش احزاب در توسعه سیاسی و مشارکت در انتخابات

نقش احزاب در توسعه سیاسی و مشارکت در انتخابات

ایسنا/خراسان شمالی وجود احزاب سیاسی و نقش آن‌ها در توسعه سیاسی همواره یکی از بحث‌های مطرح در جامعه بوده است. با نزدیک شدن به زمان انتخابات، فعالیت احزاب سیاسی افزایش یافته و شاهد عملکرد پررنگ‌تر برخی از آن‌ها هستیم. این روزها احزاب استان خراسان شمالی با نقش‌آفرینی در انتشار لیست‌های انتخاباتی فعالیتی دوچندان دارند و بر شور و نشاط انتخاباتی می‌افزایند.

خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) اقدام به برگزاری میزگردی با محوریت نقش احزاب در انتخابات کرد. در این میزگرد، غلامحسین ناصری‌مقدم، رئیس خانه احزاب خراسان شمالی، محمد عقیقی، عضو هیأت رئیسه خانه احزاب استان و نقی هجرتی، دبیر خانه احزاب خراسان شمالی سخن گفتند.

ایسنا: عامل ارتقای مشارکت سیاسی در انتخابات چیست؟

ناصری‌مقدم: انتخابات ابزار دموکراسی در دنیاست و با محوریت آن جامعه به سمت پیشرفت حرکت می‌کند. توسعه سیاسی یک ابزار دموکراسی است و نماینده‌ای که بر این مبنا انتخاب می‌شود مطالبات مردم را از دولت پیگیری می‌کند.

در اهمیت فعالیت یک نماینده مجلس باید بگوییم که نمایندگان، وزرای دولت را انتخاب می‌کنند و در ادامه نیز می‌توانند با استیضاح و سایر ابزارها مسیر فعالیت دولت را تغییر دهند. رئیس جمهوری را مردم انتخاب می‌کند و مجلس کابینه او را تایید می‌کند که نشان‌دهنده حاکمیت مردم در جامعه دموکراتیک است.

نقش احزاب در توسعه سیاسی و مشارکت در انتخابات

جامعه ما متکثر است و مشارکت در انتخابات مجلس هرچه بیشتر باشد قطعاً آن مجلس نیز قوی‌تر عمل خواهد کرد. لازمه داشتن جامعه‌ای پویا این است که انتخابات رقابتی باشد، اگر اینگونه نباشد مجلسی ضعیف خواهیم داشت و دولت نیز به‌دنبال آن ممکن است ضعیف عمل کند، چون نماینده قوی وزیر قوی انتخاب می‌کند. از سوی دیگر، موضوع امنیت ملی مطرح است و با مشارکت بیشتر و رقابتی سالم تحت تاثیر مثبت قرار می‌گیرد.

آسیب مشارکت نکردن در انتخابات

قهر کردن با صندوق رای به دموکراسی آسیب می‌زند. هر زمان که حضور مردم پای صندوق‌های رای بیشتر بوده است، شاهد توسعه بیشتر کشور به‌ویژه در ابعاد سیاست خارجه بوده‌ایم. انتخابات نوعی جابه‌جایی نخبگان نیز محسوب می‌شود و ثبات سیاسی را به دنبال دارد. مردم‌سالاری دینی را تحقق می‌بخشد و این موارد از شاخصه‌های مهم برگزاری انتخابات محسوب می‌شود.  مجلس نقش موثری در فعالیت و تلاش دولت دارد و دولت را پاسخگو می‌کند. انتخابات از ارکان نظام است و در کشور ما به‌طور میانگین سالانه یک انتخابات برگزار می‌شود.

رشد و توسعه کشور با مشارکت سیاسی

عقیقی: ضرورت مشارکت مردم در انتخابات این است که رشد و توسعه کشور را به دنبال دارد. باید بتوانیم در حوزه نخبگانی موضوع مشارکت را بیش از گذشته مطرح و برای تحقق آن تلاش کنیم. همیشه یک روز بعد از برگزاری انتخابات، لحن همه کشورهای مرتبط با ما تغییر می‌کند و با مشاهده مشارکتی که اتفاق افتاده است، روابطشان را بهبود می‌بخشند. به فرموده امام راحل، مجلس در راس همه امور است و انتخابات مجلس می‌تواند اثرهای بسیار زیادی بر کشور داشته باشد. در حال حاضر برای همه سلایق در استان نامزد وجود دارد که این موضوع جای تقدیر از شورای نگهبان و هیأت نظارت را دارد. همچنین باید از افرادی که در این حوزه نامزد شدند تقدیر کرد چه آنها که تایید صلاحیت شدند و چه آنها که نشدند.

نقش احزاب در توسعه سیاسی و مشارکت در انتخابات

چهار مؤلفه اصلی مشارکت، رقابت، سلامت و امنیت برای برگزاری انتخابات مطرح است و مشارکت مردم می‌تواند شور انتخابات را بیشتر کند. باید این را قبول کنیم که گسستگی بین نسلی در کشور ما وجود دارد، اما اقدامات بسیار مناسبی نیز برای حل آن انجام شده است. حدود ۲۴ هزار نفر رای اولی در استان وجود دارد و ۲۰ هزار معلم نیز در حال فعالیت در سیستم تعلیم و تعلم هستند. این افراد نیز باید مورد توجه قرار گیرند و از ظرفیت آن‌ها به درستی استفاده شود. مساجد و مدارس نقش بسیار موثری در برگزاری انتخابات دارند، چراکه بیشتر شعب اخذ رای در آن‌ها برپا می‌شود و بزرگترین شبکه دسترسی به خانواده‌ها نیز در آموزش و پرورش است.

ضرورت توجه دولت به مشکلات مردم

هجرتی: مشارکت مردم با حاکمیت، همیشه سبب دوام و قوام شده است و مسیر درست حکمرانی را به دنبال دارد. مهمترین مصداق مشارکت در موضوع‌های سیاسی، انتخابات است. مشکلات زیادی در جامعه وجود دارد و حل این مشکلات باید محور کار همه مسؤولان به‌ویژه در مجلس شورای اسلامی باشد. مشارکت به حل این مشکلات کمک می‌کند و همه ما وظیفه داریم با روش‌های خودمان برای افزایش مشارکت ورود کنیم.

نقش احزاب در توسعه سیاسی و مشارکت در انتخابات

ایسنا: با این تفاسیر، موانع مشارکت در انتخابات چه چیزهایی است؟

ناصری‌مقدم: مشکلات بسیاری در کشور و استان وجود دارد که از جمله آن‌ها می‌توانیم به اعتیاد، طلاق و بیکاری اشاره کنیم که در آن‌ها رتبه‌دار نیز هستیم. در خانه احزاب بیش از ۲۰۰ ساعت با مسؤولان مختلف استان به گفت‌وگو نشستیم و متوجه شدیم محرومیت ما در حد استان سیستان و بلوچستان است!

اعتباراتی که اگر جابه‌جا نشود برگشت می‌خورد

نمایندگان در ارتقای بودجه و افزایش امکانات استان نقش بسیار موثری دارند. خیلی از اعتبارات استان ما سالانه ممکن است برگشت بخورد و اگر ردیف‌های آن‌ها جابه‌جا نشود، این اتفاق رخ می‌دهد. از سوی دیگر جابه‌جا کردن ردیف‌های بودجه‌ای مشکلات متعددی را برای مدیران به‌دنبال دارد و از این حیث ممکن است مواخذه شوند. بنابراین باید برای رفع این مشکلات چاره‌ای اندیشید.

یکی از مشکلاتی که با آن روبه‌رو هستیم رعایت نکردن رفتار مناسب با سرمایه‌گذاران است که سبب می‌شود آن‌ها ترجیح دهند در استانی دیگر برای سرمایه‌گذاری و کارآفرینی اقدام کنند.

پایان ۱۱ سال معطلی طرح رتبه‌بندی معلمان

عقیقی: مردم نارضایتی‌هایی دارند، اما برخی به‌گونه‌ای صحبت می‌کنند که انگار دولت‌ها تا کنون در دست گروه‌های هم‌طیف آن‌ها نبوده است. اکنون ترمز تورم کشیده شده است و شیب آن نیز کمتر شده و در جذب اعتبارات ملی ۹ پله رشد داشته‌ایم.

به‌عنوان مثال طرح رتبه‌بندی ۱۱ سال معطل مانده بود، دولت فعلی نیز ۵۶ هزار میلیارد تومان برای این طرح هزینه داد و پس از ۱۱ سال آن را اجرایی کرد که اقدام بسیار بزرگی محسوب می‌شود. یکی از بزرگترین اقدامات این دولت و مجلس فعلی به فرهنگیان اختصاص دارد و در این زمینه، پروژه‌های بسیار زیادی در استان افتتاح شده است از جمله چندین کلاس درس و زمین‌های چمن. مجلس فعلی اقدامات بسیار مثبتی انجام داده است. اقدامات نیمه‌تمامی نیز وجود دارد که با رای مجدد مردم به این افراد می‌تواند ادامه یابد.

بیشتر انتقادها مربوط به حوزه اقتصادی است

هجرتی: در کشور شاهد تورم هستیم و مشکلات مالیاتی نیز توسط اصناف مطرح می‌شود. شاید در حوزه‌های مختلف اتفاق‌های مثبتی رخ داده باشد، اما بیشتر انتظارها و انتقادها معطوف به حوزه اقتصادی است. شرایط اقتصادی سخت شده است. همه این مشکلات به‌دلیل سوءمدیریت‌هاست معتقدم با انتخاب مناسب در انتخابات پیش رو می‌توانیم به سمت بهبود اوضاع حرکت کنیم.

نابسامانی اقتصاد، نیازمند رسیدگی جدی

ناصری‌مقدم: وضعیت اقتصادی در کشور مطلوب نیست که باید آن را جدی گرفت و این موضوع اصلاً معطوف به جناح‌های سیاسی چپ و راست نمی‌شود. ناکارآمدی‌هایی در کشور وجود داشته است که همه ما مسؤولان در به‌وجود آمدن آن‌ها مقصریم. مشکلات ساختاری در کشور وجود دارد و هر دولتی که سر کار می‌آید، باید به‌دنبال حل آنها باشد نه اینکه مشکلی بر مشکلات دیگر سوار شود. اختلاس‌ها در همه دولت‌ها وجود داشته است و می‌توانیم با انتخاب درست افراد، مشکلات را برطرف کنیم.

ایسنا: در این مسیر، احزاب چگونه ایفای نقش می‌کنند؟

عقیقی: احزاب نقش بسیار مهمی در انتخابات دارند که با مطالبه‌گری خود از مقامات، مشکلات مردم را نیز پیگیری می‌کنند و سبب افزایش شور سیاسی می‌شوند. اتفاق‌های مثبتی از جمله ارتقای شاخص استان در جذب اعتبارات ملی رخ داده، اما فاصله خراسان شمالی با سایر استان‌ها آنقدر زیاد است که با این اعتبارات به سختی می‌توان معضلات را جبران کرد، بخصوص اگر هر نماینده ساز خودش را بزند. به همین دلیل باید به‌دنبال انتخاب نمایندگانی دلسوز، پاکدست، شجاع و با تعامل بالا باشیم تا برنامه‌هایی را که ریل‌گذاری شده است محقق کنند.

خانه احزاب فعال شده است

ناصری‌مقدم: احزاب حلقه وصل دولت و مردم هستند و مطالبه‌گری‌های بسیاری انجام می‌دهند. خانه احزاب در سال‌های گذشته فراموش شده بود و احزاب نیز در آن فعالیت درستی نداشتند، اما اکنون خانه احزاب احیا شده است. برگزاری ۷۰ جلسه با مدیران و بالغ بر ۲۰۰ ساعت نشست نشان‌دهنده فعالیت احزاب در استان و نقش موثر آن‌ها در توسعه است.

در نشست‌هایی که با مدیران داشتیم، آنها را ارزیابی و به مدیریت استان در بررسی عملکرد آن‌ها کمک کرده‌ایم. به همین دلیل معتقدیم که خانه احزاب صرفاً سیاسی نیست و یک تشکل صنفی محسوب می‌شود.

ایسنا: چه انتظاری از نمایندگان منتخب مردم دارید؟

از افرادی که به‌عنوان نمایندگان مردم این استان در مجلس شورای اسلامی انتخاب می‌شوند انتظار می‌رود که تخصص‌های لازم را برای عضویت در کمیسیون‌ها داشته باشند. با وظایف دستگاه‌های مختلف نیز آشنا باشند و از آنها اجرای قانون و پیگیری مشکلات مردم را بازخواست کنند. آنها باید از سیاسی‌کاری دوری کنند و همه مردم را به یک شکل ببینند نه اینکه بعضی از آنها را ویژه‌تر قلمداد کنند.

نقش احزاب در توسعه سیاسی و مشارکت در انتخابات

باید همگرایی نیز بین نمایندگان استان به‌ویژه در حوزه‌هایی که بیش از یک نماینده دارد، وجود داشته باشد و با تقسیم کار مشکلات استان را پیگیری کنند. صداقت، مردمی بودن و توانمندی نیز از مهمترین شاخصه‌هایی است که یک نماینده باید داشته باشد همچنین نباید مردم استان را فراموش کنند، افرادی را می‌شناسیم که پس از یک یا چند دوره مسؤولیت داشتن در مجلس، به تهران رفتند و دیگر برنگشتند.

 یک قدم به جلو برویم

هجرتی: باید هر فردی در هر مسؤولیتی، یک قدم جلوتر بیاید. اگر نمایندگان مردم در مجلس، ماهانه یک بار شرح وظایف خود را بخوانند همه چیز حل می‌شود. همه این مشکلات از آگاهی نداشتن برخی مسؤولان نشأت می‌گیرد. در صورتی که همه مسؤولیت‌های آنها و آگاهی‌ای که لازم دارند در قانون وجود دارد.

استان خراسان شمالی همزمان با استان خراسان جنوبی تاسیس شد، اما توسعه و پیشرفت آن‌ها بیشتر از ماست. این موضوع با مشارکت مردم برای انتخاب نمایندگان در مجلس قابل حل شدن است و همه ما باید تلاش کنیم تا مشارکت بیشتری در انتخابات داشته باشیم.

نقش احزاب در توسعه سیاسی و مشارکت در انتخابات

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha