• سه‌شنبه / ۱ اسفند ۱۴۰۲ / ۱۷:۵۱
  • دسته‌بندی: تشکل‌های دانشجویی
  • کد خبر: 1402120100630
  • خبرنگار : 71650

نمایشگاه رسانه‌های ایران

مناظره دانشجویی؛ اعتراض و اصلاح از مسیر رای دادن می‌گذرد/ رقابتی وجود ندارد

مناظره دانشجویی؛ اعتراض و اصلاح از مسیر رای دادن می‌گذرد/ رقابتی وجود ندارد

مازیار شیری، فعال دانشجویی و عباس تاجیک، فعال سیاسی دانشجویی در حاشیه نمایشگاه مطبوعات با یکدیگر مناظره کردند.

به گزارش ایسنا، در ابتدای این مناظره که پیرامون موضوع انتخابات برگزار شد، عباس تاجیک اظهار کرد: اساسا سخت است اسم آن چیزی که در ۱۱ اسفند با آن مواجه‌ایم را انتخابات گذاشت؛ چراکه انتخابات واژه‌ای است که در بعد سیاسی باید دو مولفه داشته باشد.

وی ادامه داد: انتخابات باید مولفه آزاد بودن برای رای دادن را داشته باشد که این مولفه تا حد خوبی در جمهوری اسلامی اتفاق افتاده است؛ اما بعد دوم در معرض رای قرار دادن است که به شدت مغفول مانده است؛ چراکه ما آزاد نیستیم که خود را در معرض رای دیگران قرار دهیم. در اینجا با مفاهیم انتزاعی مواجه ایم که شورای نگهبان اکثر کاندیداها را با این مفاهیم رد صلاحیت ‌می‌کند. از طرفی تشخیص این موارد به جای اینکه با مردم باشد، با شورای نگهبان گذاشته شده است.

این فعال سیاسی دانشجویی با بیان اینکه می‌توان گفت چنین شرکت در انتخاب در ادبیات تاریخی و سیاسی بیشتر شبیه به بیعت و نه انتخابات است، درباره تبعات برگزاری چنین انتخاباتی به زعم خود توضیح داد: مجلس باید محل تنازع آرا و افکار مختلف باشد. مجلسی که در آن دعوای سیاسی و کلامی و اختلاف نظر وجود نداشته باشد؛ کارایی چندانی ندارد؛ چراکه افکار می‌بینند تقریبا حرف مهمی در مجلس زده نمی‌شود. در چنین مجلسی همه یکدیگر را حمایت می‌کنند و اختلاف نظری وجود ندارد.

*وقتی افراد نماینده ای در مجلس ندارند، هیچ کس به نفع آنها حرف نمی‌زند

تاجیک افزود: وقتی افراد نماینده ای در مجلس ندارند، هیچکس به نفع آنها حرف نمی‌زند و لوایح مختلف را به صحن نمی آورد. تبعات این امر آن است که عرصه اختلاف نظر به سمت خیابان کشیده می‌شود. علت فاجعه آبان ۹۸ و خون های ریخته شده در آن هم از دستور کار خارج شدن مجلس است؛ چرا که همه به این نتیجه رسیدند که چرا مجلس در آن زمینه‌های مطرح شده تصمیم گیری نکرده است و آن فاجعه رخ داد.

وی تاکید کرد: درواقع باید گفت مجلسی که باید در راسش امور می‌بود، در حال حاضر با تقریب خوبی در ته امور هم نیست.

در مقابل این مناظره شیری با بیان اینکه من به عنوان یک فرد موافق شرکت در انتخابات و رای داهی صحبت می‌کنم، تاکید کرد: بحث اصلی من گفتمانی است که ضد انفعال است. مساله اصلی من با انفعال است، چراکه شاید ما سیاسی حرف بزنیم؛ اما سیاسی بازی نمی‌کنیم. این گفتمانی است که می‌گوید باید بی‌تفاوت باشیم.

*برای رای دهی دست کسی را نبسته‌ایم

وی ادامه داد: برای رای دهی دست کسی را نبسته‌ایم و همه می‌توانند رای دهند. در خصوص اینکه خودشان را در معرض رای قرار دهند هم باید گفت همه می‌توانند این کار را کنند.؛ اما چطور؟ نمی‌توان به هر کسی که آمد و ثبت نام کرد، اجازه داد که به مجلس راه یابد. چند ۱۰ هزار نفر در پیش ثبت نام، ثبت نام کردند، آیا همگی صلاحیت رفتن به مجلس را دارند و برنامه دارند؟

این فعال دانشجویی خطاب به تاجیک ادامه داد: گفتید نماینده برخی افراد در مجلس حاضر نیست. من مخالف این امر هستم. طیف های مختلف می‌توانند به مجلس بروند. مشکل ما این است که شخصیت‌ها خود را ابراز نمی‌کنند. برخی می‌گویند ما انتخابات را تحریم کردیم، چطور این افراد می‌گویند نمی‌توانند در معرض رای باشند وقتی انتخابات را تحریم کرده‌اند؟

*کف خیابان جای مطالبه نیست

شیری خطاب به تاجیک با بیان اینکه شما از دوگانه صندوق و کف خیایان حرف زدید، افزود: علت همان هم انفعال است. انفعالی چند ماهه و چند ساله و اتفاقی که در آبان ۹۸ سر موضوع بنزین رخ داد. موضوعی که دولت آقای روحانی آن را انجام داد. کف خیابان جای مطالبه نیست؛ بلکه صندوق رای جای مطالبه است. نزدیک انتخابات شاهد هیچ برنامه‌ای درباره کاندیداها نیستیم؛ بلکه صرفا شاهد تخریب افراد هستیم.

در مقابل تاجیک با اشاره به اصل ۲۷ قانون اساسی خطاب به شیری خاطرنشان کرد: اینکه می‌گویید جای مطالبه کف خیابان نیست، خلاف اصل ۲۷ قانون اساسی است؛ چون این اصل اعتراضات خیابانی مردم را قانونی دیده است.

وی ادامه داد: شما می‌گویید شاهد برنامه انتخاباتی نیستیم‌. در کشورهای توسعه یافته ارائه برنامه انتخاباتی وظیفه احزاب است‌ و ثمره فعالیت آنها می‌شود برنامه ای که به کاندیدای خود می‌دهند. وقتی ما دست و پای احزاب را می‌بندیم، نتیجه همین می‌شود. اگر منتقد این موضوع هستیم که کاندیداها برنامه ندارند، ما هم معتقدیم راه حل آن این است که باید احزاب بیشتر قدرت بگیرند.

*رقابتی برای من نوعی وجود ندارد

این فعال سیاسی دانشجویی تاکید کرد: رای ندادن در این دوره اوج مشارکت سیاسی است و اصلا اقدامی انفعالی محسوب نمی‌شود؛ چراکه رقابتی برای من نوعی وجود ندارد. این انتخابات برای پایداری‌ها، جریان رائفی پور، جریان موسوم به شریان و قالیباف رقابتی است؛ اما این انتخابات برای من دانشجو رقابتی نیست و برایم فرقی ندارد که چه کسی رای می‌آورد. جبهه اصلاحات هم برای این انتخابات لیست ندادند و آن ۱۱۰ نفر خارج از جبهه اصلاحات بیانیه دادند. تشکیلات اصلاح طلبان رسما بیانیه داد و اعلام کرد شرکت نمی‌کند.

*رد صلاحیت ها از نظارت پیشینی به نظارت پسینی تبدیل شده

تاجیک افزود: شما می‌گویید اینها سیاسی بازی است و ما فقط درباره مساله سیاسی صحبت می‌کنیم‌. من می‌گویم در این کشور همه چیز سیاسی است و نمی‌توان گفت چون سیاسی است، امری مذموم است. چطور سلیقه‌ای نبودن اینکه چه افرادی نمی‌توانند کاندیدا شوند، احراز می‌شود؟ مثلا فلان آقا یا خانم محکومیت قطعی از دادگاه دارد، فساد مالی او احراز شده و...  و رد صلاحیت می‌شود. این امر درستی است؛ اما گاهی رد صلاحیت ها فقط برای یک سری امور ذهنی مثل دست دادن با نامحرم است. برای مثال مینو خالقی سال ۹۴ از اصفهان رای آورد و بلافاصله یکی از خبرگزاری‌ها عکسی از او منتشر کرد و او رد صلاحیت شد. درواقع اکنون رد صلاحیت ها از نظارت پیشینی به نظارت پسینی هم تبدیل شده است.

*اعتراض و اصلاح از مسیر رای دادن می‌گذرد

شیری در مقابل سخنان تاجیک مبنی بر اینکه رای ندادن انفعال نیست، توضیح داد: نمی‌توانیم هیچ کنش سیاسی نداشته باشیم. وقتی همه چیز سیاسی است. من نمایندگی هیچ گروه و طیف و جریان و جبهه‌ای از افراد سیاسی را نمی کنم؛ اما نمی‌توان رای نداد و گفت چرا مجلس فلان کار را کرد. نمی‌توان کاری نکرد و شاکی شد. اتفاقا این اعتراض و اصلاح از مسیر رای دادن می‌گذرد.

وی ادامه داد: درباره اصلاح طلبان صحبت کردید و گفتید از جبهه اصلاحات نماینده‌ای به انتخابات نیامده است و انتخابات را تحریم کردند؛ بنابراین همین افراد چهار سال بعد نمی‌توانند مجلس را نقد کنند. وقتی آنها در مهمترین آوردگاه سیاسی کشور حضور نداشتند چه چیزی برای گفتن دارند؟ وقتی در بزنگاه از وظیفه حزبی و فعال بودن خود شانه خالی کردند چه حرفی برای گفتن دارند؟ از سوی دیگر باید گفت جبهه اصلاحات کل جریان اصلاح طلبان نیستند، آیا این ۱۱۰ نفر از جریان اصلاح طلب هستند یا خیر؟

این فعال دانشجویی با اشاره به سخنان تاجیک درباره اعتراضات ۹۸ توضیح داد: آیا اقدام جریانی که به خیابان ریخت قانونی بود؟ نمی‌توان بخشی از قانون را استفاده کرد و گفت اعتراض کف خیابان قانونی است و در جای دیگر گفت شورای نگهبان چرا اقدام به تایید صلاحیت و رد صلاحیت می‌کند؟‌ این را هم قانون بر عهده شورای نگهبان قرار داده است.

*شما نباید از عدم حضور اصلاح طلبان ناراحت باشید

تاجیک در مقابل تصریح کرد: بین دو گزاره‌ای که مطرح می‌کنید نقض وجود دارد. اول آنکه مطرح می‌کنید مردم رای دهند و دوم آنکه مطرح می‌کنید چون مردم رای ندادند وضع چنین شد. اگر مردم به پای صندوق آیند که این عزیزان فعلی رای نمی‌آورند. نمی‌شود جایی به مردم گفت پای صندوق بیایید و رای دهید و دوباره بگوییم چون بد رای دادید وضع چنین شد. نتیجه این حرف آن می‌شود که گویی می‌گوییم "مردم رای دهید؛ اما به آن کسی که ما می‌گوییم رای بدهید" چراکه اگر به او رای ندهید چهار سال بعد خواهیم گفت چون بد رای دادید وضع چنین شد.

وی ادامه داد: شما نباید از عدم حضور اصلاح طلبان ناراحت باشید؛ چراکه اگر حضور داشتند، افرادی نظیر آقاتهرانی رای نمی‌آورند. شما باید از این امر استقبال کنید؛ چراکه در راستای پروژه خالص سازی است.

این فعال سیاسی دانشجویی با بیان اینکه مشارکت سیاسی صرفا رای دادن در انتخابات نیست، خاطرنشان کرد: صرفا اعتراض سیاسی کف خیابان رفتن نیست. بیانیه دادن و میتینگ اعتراضی مشارکت سیاسی محسوب می‌شود. شما درباره نبود کنش سیاسی صحبت کردید، اگر چنین است پس اعتراضات ۱۴۰۱ چه بود؟. کنش سیاسی درستی بود با اینکه اشکالات خودش را داشت.؛ چراکه زنان نیمی از جامعه ما هستند که بخش قابل توجهی از حقوق بنیادین آتها نقض شده بود. من بر این باور هستم که باید رد صلاحیت‌ها از امری ذهنی به یک امر عینی تبدیل شود.

*آیا برای حقوق زنان باید در خیابان مردم را بکشیم؟ 

شیری در مقابل با بیان اینکه آیا برای حقوق زنان در سال ۱۴۰۱ افراد روح الله عجمیان را کشتند؟ تاکید کرد: نمی‌توان هرجا به نفع ما بود بگوییم اقدامات مترقی است و برای زنان به کف خیابان آمدند و هرجا کسی کشته شد، گردن نگیریم. آیا برای هر حقوق زنان باید در خیابان مردم را بکشیم؟  من با این تفکر تشویش مشکل دارم که می‌گوید همیشه در قالب های سیاسی باید تنازع داشته باشیم.

وی تاکید کرد: مجلس باید محل تبادل افکار درست و نه تنازع باشد. از طرفی می‌گویید کسی را نداریم تا به او رای دهیم و از سوی دیگر می‌گویید اینکه اصلاح طلبان به انتخابات نیامدند به نفع شماست. ما باید چه کار کنیم؟

تاجیک در مقابل با تاکید بر اینکه تک تک خون های ریخته شده در سال گذشته از قبیل روح الله عجمیان و سایرین مقدس است، گفت: تاکید میکنم کشتن کنش سیاسی نیست و کشتن هرکسی اقدام مذموم است. تک تک خون‌های ریخته شده کف خیابان مقدس است؛ چراکه عزیزی از دست رفته است و خانواده‌ای داغدار شده است.

شیری در مقابل توضیح داد: نمی‌توان گفت در مهمترین آوردگاه سیاسی کشور یعنی انتخاب کنش سیاسی نداشته باشیم؛ اما حضور در کف خیابان کنش سیاسی است. نمی‌توان از فرصت رای دهی استفاده نکرد و گفت چرا راه ورود نداریم. این چه کنش سیاسی است؟

*در مراسم تجدید بیعت و نه انتخابات شرکت نمی‌کنم

تاجیک نیز پاسخ داد: در انتخابات مجلس اول، انتخابات خبرگان اول و انتخابات ریاست جمهوری اول رد صلاحیت نداشتیم. اگر امکان تایید صلاحیت همه افراد در انتخابات وجود ندارد، چطور در این سه انتخابات همه تایید صلاحیت شدند؟ این انتخابات اتفاقا انتخابات رقابتی است اما نه برای ما بلکه برای جبهه پایداری، جریان رائفی پور، جریان دولت، جریان قالیباف و جریان شریان رقابتی است. من چون رای خودم را ارزشمند می‌دانم در این مراسم تجدید بیعت و نه انتخابات شرکت نمی‌کنم.

شیری نیز در مقابل تاکید کرد: نقدی که می‌توان به رقابتی بودن انتخابات داشت این است که شرایط به گونه‌ای پیش رفت که من نوعی نمی‌توانم برنامه افرادی که به طور قطع نامزد انتخابات هستند را بررسی کنم. کمتر از یک ماه مانده در انتخابات فهمیدیم چه کسانی در انتخابات هستند و نمی‌توان برنامه آنها را کامل در این مدت محدود بررسی کرد. از طرفی عده‌ای تایید صلاحیت شدند که صلاحیت ورود به مجلس را ندارند از این رو من رای می‌دهم تا کسانی که تایید صلاحیت شدند و صلاحیتی برای رفتن به مجلس ندارند، وارد مجلس نشوند.

تاجیک در انتها خطاب به شیری گفت: شما گفتید عده‌ای تایید صلاحیت شدند که صلاحیت ورود به مجلس را ندارند. من هم می گویم عده ای رد صلاحیت شدند که شاید صلاحیت بودن در مجلس را داشتند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha