• یکشنبه / ۲۹ بهمن ۱۴۰۲ / ۱۴:۳۷
  • دسته‌بندی: صنفی،فرهنگی‌ودانشجویی
  • کد خبر: 1402112920755
  • خبرنگار : 71650

«سقفی» برای دانشجویان متاهل و اساتید دانشگاه/ چرا ساخت خوابگاه متاهلی در اولویت است؟

«سقفی» برای دانشجویان متاهل و اساتید دانشگاه/ چرا ساخت خوابگاه متاهلی در اولویت است؟
عکس تزئینی است

دولت سیزدهم عملیات ساخت مسکن برای اساتید دانشگاه با ارائه اراضی به آن‌ها و نیز ساخت خوابگاه متاهلی برای دانشجویان متاهل را مجموعا در قالب بیش از ۶۰ هزار واحد مسکونی کلید زد تا اینگونه آغازی بر طرح «مسکن دانشگاهیان» و پایان دغدغه مسکن برای اساتید دانشگاه را رقم زده باشد.

به گزارش ایسنا، روز گذشته شنبه ۲۸ بهمن ماه در چهاردهمین جلسه شورای عالی مسکن که به ریاست رییس جمهوری و با حضور مهرداد بذرپاش، وزیر وزیر راه و شهرسازی برگزار شد، عملیات اجرایی احداث ۶۰ هزار و ۱۸۵ واحد مسکونی ویژه دانشگاهیان اعم از مسکن اساتید دانشگاه و خوابگاه های متاهلی برای دانشجویان متاهل در بیش از ۵۰ واحد دانشگاهی به عنوان یکی از اولویت‌های دولت سیزدهم در راستا ساخت خوابگاه‌های متاهلی و مسکن دانشگاهیان، کلید خورد.

قرار است این حدود ۶۰ هزار واحد مسکونی مشمول حال کارکنان و استادان دانشگاه‌ها در قالب «مسکن دانشگاهیان» و دانشجویان متاهل در قالب «خوابگاه دانشجویی» شود؛ از این رو می توان این عملیات را آغازی برای طرح «مسکن دانشگاه» و پایان دغدغه مسکن برای اساتید دانشگاه محسوب کرد. همچنین این طرح با توافق شکل گرفته میان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی و نیز با اخذ نظر رؤسای دانشگاه‌ها انجام می شود؛ چراکه بخش عمده اراضی تأمین شده در این طرح، اراضی مازاد خود دانشگاه هاست.

درواقع زمین ها به صورت ۹۹ ساله به اساتید دانشگاه اجاره داده می شوند و عملا قیمت زمین در این طرح به صفر درصد می رسد؛ به طوری که طبق توافقات انجام شده، هزینه ساخت مسکن در این زمین ها از سه طریق تسهیلات بانک‌ها، کمکی که دانشگاه‌ها به استادان می‌کنند و آورده خود اساتید دانشگاه تامین می شود. در این راستا بخشی از این واحدها وارد فرآیند ساخت شده اند؛ اما ساخت بخشی دیگر نیازمند برگزاری کمیسیون ماده ۵ در استان‌ها و صدور مجوزهای تغییر کاربری این اراضی است.

از میان این ۶۰ هزار و ۱۸۵ واحد مسکونی، ۳۰ هزار و ۵۶۶ واحد برای اساتید و کارکنان دانشگاه‌های سراسری، ۵۸۰۰ واحد خوابگاه‌ متاهلی و ۲۳ هزار و ۸۱۹ واحد نیز برای اساتید و کارکنان دانشگاه آزاد احداث می‌شود. برای احداث این بالغ بر ۶۰ هزار واحد مسکونی بیش از ۱۵۰۴ هکتار اراضی در نظر گرفته شده است که مجموع مسکن کارکنان و اساتید و خوابگاه های متاهلی در اراضی به مساحت ۵۴۷.۷ هکتار، مسکن اساتید و کارکنان دانشگاه آزاد در اراضی به مساحت ۹۵۷ هکتار اجرا می شود.

به گفته محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه آزاد اسلامی در طرح مسکن اعضای هیأت علمی و کارکنان خود، ۱۰۰ هزار واحد مسکونی را تدارک دیده که ۵۰ هزار واحد مسکونی ویژه اعضای هیأت علمی و کارکنان این دانشگاه و ۵۰ هزار مسکن دیگر با سیاست‌های وزارت مسکن و شهرسازی ساخته خواهد شد. به طوری که پروژه ساخت مسکن دانشگاه آزاد اسلامی در ۱۰ استان آغاز می‌شود و در این مرحله، ۹۵۷ هکتار از زمین‌های دانشگاه آزاد اسلامی برای ساخت ۲۳ هزار و ۸۱۹ واحد مسکونی در نظر گرفته شده که در ادامه به ۳۱ استان تسری خواهد یافت.

*مواد قانونی برای تامین خوابگاه متاهلی

اما ساخت هر ۵۸۰۰ واحد خوابگاه‌ متاهلی در طرح «مسکن متاهلین» ذیل مواد قانون «حمایت از خانواده و جوانی جمعیت» انجام خواهد شد؛ ماده هفت قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت صراحتا اعلام می کند که کلیه دانشگاه ها و مراکز آموزش­ عالی دولتی مکلف اند متناسب با برآورد نیاز دانشجویان متأهل اعم از بومی و غیربومی، زن و مرد، نسبت به هزینه­ کرد حداقل ۱۰ درصد از درآمد اختصاصی و ۱۰ درصد از اعتبارات تملک دارایی­ های سرمایه­ ای سالانه مقرر در بودجه سنواتی خود به استثنای مواردی که از لحاظ شرعی مصارف مشخصی دارند را جهت احداث، تکمیل، تأمین و تجهیز خوابگاه های متأهلین اقدام کنند.

طبق قانون جوانی جمعیت به دولت اجازه داده شده است تا سالانه مطابق قوانین بودجه سنواتی تا پنج سال مبلغ بیست هزار میلیارد ریال اوراق مالی اسلامی منتشر کند تا به منظور احداث، تکمیل، تجهیز و تأمین خوابگاههای دانشجویی متأهل به مصرف برسد.

از سوی دیگر این قانون کلیه دانشگاه ها و مراکز آموزش­ عالی را مکلف کرده است، اراضی و ساختمان های مازاد خود را با مشارکت خیرین و سایر دستگاه ها به تأمین خوابگاه ها و یا منازل مسکونی مورد نیاز دانشجویان متأهل اختصاص دهند.

همچنین بر اساس ماده ۸ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، صندوق‌های رفاه دانشجویی و مراکز مدیریت حوزه‌های علمیه مکلف شده اند که پس از لازم الاجرا شدن این قانون، برای دانشجویان و طلاب متأهل فاقد مسکن نسبت به پرداخت ودیعه مسکن (قرض الحسنه ضمن اجاره،) مشروط به ارائه اجاره نامه دارای شناسه رهگیری از مشاوران املاک به نحوی اقدام کنند که هرساله حداقل ۵۰ درصد متوسط قیمت ودیعه اجاره مسکن ۷۰ متری در شهرهای بیش از ۵۰۰ هزار نفر جمعیت و مسکن ۱۰۰ متری در سایر شهرهای محل تحصیل پوشش داده شود.

وزارت راه و شهرسازی نیز مکلف است اراضی مازاد با کاربری آموزشی، تحقیقات و فناوری در اختیار خود را مطابق با ضوابط شهرسازی و به میزان سرانه­ های مصوب، برای جبران کسری احداث خوابگاه های دانشجویی و طلاب متأهل به دانشگاه ها و مراکز آموزش ­عالی و حوزه های علمیه با حفظ مالکیت دولت به صورت اجاره ۹۹ ساله و غیرقابل تغییر کاربری واگذار کند.

قانون جوانی جمعیت همچنین کلیه دانشگاه ها و مؤسسات آموزش­ عالی و پژوهشگاه ها و پارک های علم و فناوری را مکلف کرده است تا متناسب با تعداد دانشجویان متأهل، خوابگاه های موجود را جهت اختصاص به خوابگاه های متأهلین به سازی و تجهیز کرده و در احداث خوابگاه های جدید، خوابگاه های متأهلین را در اولویت قرار دهند.

*تاکید رئیس جمهوری درباره تامین تسهیلات برای ایجاد خوابگاه های متاهلی از سوی بانک ها

همچنین بر اساس اعلام بهرام عین اللهی تا کنون وزارت بهداشت با استفاده از منابع مالی خود از محل مولد سازی توانسته حدود ۳۵۱ واحد خوابگاه متاهلی برای دانشگاه های ذیل وزارت بهداشت را طی دو سال اخیر به حدود ۸۰۰ خوابگاه متاهلی خود اضافه کرده است. همچنین ۲۵۸۱ خوابگاه متاهلی دیگر و ۱۳ هزار و ۲۵۵ خوابگاه مجردی نیز در دست اجرای این وزارتخانه است.

طبق اظهارات محمد علی زلفی گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری تا کنون و طی دو سال اخیر ۳۵۰ واحد خوابگاه متاهلی برای دانشگاه های ذیل وزارت علوم احداث، تکمیل و یا بهره برداری شده است. همچنین ۳۲۰۰ واحد دیگر نیز در حال احداث است که حداکثر تا یک سال آینده تکمیل می شود و کارهای مقدماتی ۲۶۰۰ واحد خوابگاه متاهلی انجام شده است. اما وزیر علوم در جلسه شورای عالی مسکن درباره عدم تامین تسهیلات ویژه خوابگاه متاهلین از سوی بانک ها به رئیس جمهوری گله کرد «بانک ها برای تسهیلات خوابگاه متاهلی تا الان خیلی ما را کمک نکردند که اگر کمک کنند می توانیم مشکلات را حل کنیم.» همین امر باعث شد رئیس جمهوری در پاسخ به مطالبه وزیر علوم تاکید کنند «همکاری و مساعدت بانک ها در این زمینه بسیار اهمیت دارد تا این کار به سرعت به ثمر بنشیند.»

*چرا ساخت خوابگاه متاهلی دانشجویان در اولویت دولت است؟

به گزارش ایسنا، طبق آخرین آمار منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران، در سال گذشته میانگین کشوری سن مردان در ازدواج بار اول ۲۸ و میانگین کشوری سن زنان در ازدواج بار اول ۲۳ سال و هشت ماه بوده است.

درواقع آمارهای ثبت شده در خصوص سن ازدواج برای بار اول در زنان و مردان از سال ۹۶ به بعد، نشان دهنده سیر هرچند کم شیب اما صعودی میانگین کشوری سن ازدواج دارد. از طرفی با احتساب اینکه جوانان عموما از ۱۸ سالگی تا حوالی ۲۸ سالگی خود را در دانشگاه سپری می‌کنند، باید گفت سن طلایی ازدواج جوانان موازی دوران دانشجویی قرار گرفته است.

در این میان نتایج پیمایشی که اسفند سال ۹۷ توسط مرکز افکار سنجی دانشجویان ایران (ایسپا) با هدف بررسی دیدگاه جوانان کشور در خصوص ازدواج و تشکیل خانواده با جامعه آماری جوانان ۱۸ تا ۳۴ ساله مجرد کشور و تعداد نمونه ۳۰۲۱ نفر در مناطق شهری و روستایی انجام شده است، نشان می‌دهد که جوانان دارای تحصیلات دانشگاهی بیش از جوانان فاقد تحصیلات دانشگاهی معتقدند که «لازم نیست حتما ازدواج کنند».

بر اساس آماری که موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی منتشر کرده است، تعداد دانشجویان کشور در سال تحصیلی ۱۴۰۰_۱۳۹۹ حدود سه میلیون و ۱۸۰ هزار نفر بوده است که از این تعداد ۶۲۰ هزار نفر یعنی حدود ۲۰ درصد متاهل بوده‌اند.

همچنین طبق آمارهای منتشر شده از سوی صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم، تا سال ۱۴۰۱ حدود ۱۵۰۰ خوابگاه متاهلی در کشور وجود داشته است که باید گفت این رقم در قیاس با دانشجویان متاهل اندک است؛ چراکه در قبال این ۱۵۰۰ خوابگاه متاهلی حدود ۳۵۰ هزار دانشجو متاهل ذیل صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم وجود دارد و مشخص نیست این ۱۵۰۰ خوابگاه را چطور باید بین ۳۵۰ هزار دانشجو متاهل تقسیم کرد.

بر اساس این گزارش، حمید رئیسی، معاون تسهیلات صندوق رفاه دانشجویان وزارت بهداشت نیز در نشستی اعلام کرده بود که از محل اعتبارات عمومی دولت، برای ساخت خوابگاه متاهلی به وزارت خانه های علوم و بهداشت ۷۰۰ میلیارد تومان تعلق می گیرد که این اعتبارات به پروژه های خوابگاهی که بیش از ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته باشند، پرداخت خواهد شد.

به گفته وی؛ ۹۸ درصد متقاضیان خوابگاه دریافت می کنند و با تمهیداتی که دانشگاه های علوم پزشکی کشور تدبیر می کنند، تقریبا به تمام دانشجویان متقاضی خوابگاه ملکی یا استیجاری تعلق می‌گیرد و تعداد دانشجویان علوم پزشکی که خوابگاه دریافت نکرده باشند، بسیار کم هستند.

همچنین بر اساس اعلام خطیبی، معاون مالی و مدریت منابع وزارت علوم از سال ۱۳۱۳ یعنی زمانی که دانشگاه در کشور تاسیس شده است تا سال ۱۴۰۰ تعداد خوابگاه های متاهلی احداث و بهره‌برداری شده زیر هزار واحد است؛ اما طی دو سال و نیمی که از عمر دولت سیزدهم می گذرد وزارت علوم ۳۵۰ واحد خوابگاه متاهلی را ساخته و تحویل دانشجویان داده است.

درواقع باید گفت تا آن زمان به ازای هر هزار دانشجوی متاهل فقط ۱۹ واحد خوابگاه متاهلی وجود داشته است. از سوی دیگر درحالی حدود ۲۰ درصد دانشجویان کشور متاهل هستند که فقط نیم درصد از ظرفیت خوابگاهی و سه درصد از شمار خوابگاه‌های کشور به دانشجویان متاهل اختصاص داده شده است. این یعنی تا سال ۱۴۰۱ اکثر دانشگاه‌های کشور فاقد خوابگاه متاهلی بودند. کما اینکه آماری در سال ۹۶ از سوی موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی منتشر شد که نشان می‌داد از ۱۴۱ دانشگاه دولتی کشور فقط ۲۳ دانشگاه خوابگاه متاهلی دارند که بخشی از آنها نیز نیاز به بازسازی برای افزایش کیفیت داشتند.

کیفیت این خوابگاه‌ها نیز مساله دیگری است که باعث شده تنها پنج درصد دانشجویان متاهل، بین سال‌های ۸۶ تا ۹۱ در خوابگاه متاهلی زندگی کنند. آمارهای یاد شده نشان می دهد ارائه تسهیلات لازم برای ازدواج دانشجویان و یا ارائه تسهیلات لازم برای دانشجویان متاهل یکی از مشوق‌های اساسی ترغیب این قشر به متاهل شدن و تشکیل خانواده محسوب می‌شود که یکی از این تسهیلات رفاهی برای حال دانشجویان متاهل و یا دانشجویان در صدد ازدواج، تامین و ساخت بیشتر خوابگاه های متاهلی و یا بهبود کیفیت خوابگاه متاهلی موجود به عنوان مولفه ای است که در بلندمدت می تواند به دانشجویان متاهل و تسهیل امر ازدواج در بین دانشجویان مجرد کمک کند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha