به گزارش ایسنا، با پیدایش دانشگاه در ایران این نهاد آموزشی علاوه بر ترویج علم به محلی برای تجمیع افراد تجددخواه و شکلگیری فعالیت سیاسی شد. با افزایش فعالیت سیاسی پیش از انقلاب شاهد شکلگیری یک زنجیره ارتباطی میان دانشگاههای ایران و دانشجوهای ایرانی در خارج از کشور هستیم، این زنجیره نقش بسیار مهمی در تحولات و پیروزی انقلاب اسلامی داشت. پس از انقلاب نیز مسئولان همواره بر کنشگری دانشجویان تاکید داشتند و با وجود فراز و نشیبهای فعالیتهای سیاسی، قشر دانشجو همواره به عنوان گروه پیشرو در کنشهای سیاسی قرار گرفتند. باتوجهبه اهمیت نقش تشکلهای دانشجویی در اقناع جامعه برای تبیین شرایط سیاسی ایران، خبرگزاری ایسنا با برگزاری میزگردی با عنوان «انتخابات ۱۴۰۲» به دنبال تبیین نگاه تشکلهای دانشجویی به موضوع انتخابات است.
در همین راستا میزگردی در ایسنا با حضور محمد مظفری، مسئول سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه شریف و سعید زعیمی، دبیر جامعه اسلامی دانشگاه فرهنگیان استان تهران برگزار شد که مشروح آن به شرح ذیل است:
*تغییر در ماهیت انتخابات
محمد مظفری، معاون سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه شریف با اشاره به ماهیت انتخابات در ایران اظهار کرد: اهمیت انتخابات در نظامهایی با شکل جمهوری از آنجا نشات میگیرد که یکی از بسترهای حضور مردم در فرایند حاکمیت است، در نظام مردم سالاری دینی ایران مفهوم انتخابات با تعریف آن در کشورهای غربی متفاوت است، یکی از تفاوتهای جدی این است که انتخابات در ایران به عنوان یک فرضیه، واجب شرعی و دینی دیده میشود تا مردم در راهبرد سیاسی کشور نقش داشته باشند؛ اما انتخابات در کشورهای غربی در قالب یک حقوق شهروندی تعریف میشود.
وی افزود: در سالهای اخیر به دلیل برخی از وقایع انتخابات از یک واجب شرعی تبدیل به یک حق شهروندی شده است و با تعریف جدید مشارکت در انتخابات یک حقی است که میتوان از آن استفاده نکرد و دیگر به عنوان یک واجب دینی محسوب نمیشود، با توجه به ماهیت نظاممردم سالارانه دینی کشور باید انتخابات بار دیگر به جایگاه خود که یک واجب دینی است، بازگردد.
*انتخابات نیازمند جهاد تبیین است
سعید زعیمی، دبیر جامعه اسلامی دانشگاه فرهنگیان استان تهران با اشاره به شکلگیری انتخابات در کشور اظهار کرد: انتخابات در بستر جمهوریت و اسلام از ابتدای انقلاب شکل گرفته و این نقطهای که امروز ما بر آن ایستادهایم، حاصل تلاشهای آزداخواهان مردم ایران بوده است. در این شرایط نیاز است اهمیت انتخابات در فرایند زندگی مردم شفاف شود. این تببین جدا از وظیفه شرعی و محوریت توصیههای ولایت فقیه برای مشارکت در انتخابات است، نقطهای که مقام معظم رهبری بارها از آن به عنوان جهاد تبیین نام بردند.
دبیر جامعه اسلامی دانشگاه فرهنگیان استان تهران بیان کرد: باید برای مردم تببین کرد که مشارکت در انتخابات به نفع خود آنهاست. اگر تببین درستی نسبت به فضای انتخابات و نماینده اصلح صورت گیرد، مردم نیز میپذیرند که در انتخابات مشارکت داشته باشند، به طور مثال یکی از ویژگیهای منحصر به فرد مجلس شورای اسلامی عدم امکان انحلال آن است به دلیل نقش مردم در انتخاب نمایندگان مجلس هیچ قدرتی اجازه انحلال آن را ندارد.
وی افزود: به واسطه قدرت رسانهای امپریالسیم جهانی برخی از مفاهیم از معنا خالی و دچار تغییراتی شده است، این تغییرات به فضای دانشجویی نیز رسیده به طوری که بنا به آمارهای اعلامی تنها ۴ درصد از دانشجویان فعالیت تشکیلاتی و سیاسی دارند، با وجود تلاشهای فراوان شاهد افول فعالیت تشکلهای دانشجویی هستیم که این موضوع به دلیل برخی از تصممیات از سوی مدیران وزرات علوم در سالهای اخیر ایجاد شده به گونهای که دیگر فضای دانشگاه کشش فعالیتهای سیاسی را نداشته باشد. کنشگری در دانشگاههای کشور بسیار محدود و میزان تاثیرگذاری آنها را برای مسئله انتخابات را نیز کاهش داه است.
*مردم پیشگام صحنه سیاسی کشور
مظفری با بیان اینکه بصریت و درایت سیاسی مردم بنا به فرمایشات مقام معظم رهبری از انقلاب اسلامی تا کنون سیر صعودی داشته است، عنوان کرد: با وجود افزایش درایت سیاسی مردم، گروههای سیاسی دچار درجا زدگی در افکار و ایدههای خود شدند و بنا به اذعان بسیاری از نخبگان سیاسی مردم به لحاظ درک شرایط و فضای سیاسی از احزاب پیش افتادند، بخشی از سردی و رخوت در فضای انتخاباتی کشور به دلیل عدمآگاهی احزاب سیاسی برای نمایندگی آرا و نظرات مردم است.
مسئول سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه شریف افزود: سیاستزدایی از دانشگاهها و محدودیتهای اعمالی از سوی مدیران برخی از دانشگاهها باعث شده که برخی از مسائل و مشکلات به دلیل مصلحتاندیشی مطرح نشود. با توجه به ضعف احزاب سیاسی تشکلهای دانشجویی باید به عنوان حلقه میانی نقش پررنگ تری در عرصه سیاست داشته باشند.
وی افزود: سیاستزدایی به عنوان یک پدیده فراگیر در جهان در حال شکل گیری است و کشور ما نیز از این تغییرات در امان نمانده است، این سیاست زدایی از دانشگاهها در قالب مصلحت اندیشی و منافع ملی دنبال می شود؛ در حالی که مقام معظم رهبری در دیدار دانشجویی همواره بر موضوع گیری شفاف و قاطع دانشجویان تاکید داشتند و عنوان کردند که دانشگاه محلی برای آزمون و خطا است.
مظفری با بیان اینکه جنبش دانشجویی در حال دور شدن از موضع سیاسی است، بیان کرد: در شرایط انفعال سیاسی تشکلهای دانشجویی دیگر نمیتوان به شکلگیری فضایی مانند تصرف سفارتخانه آمریکا که از آن به عنوان انقلاب دوم یاد می شود، امیدوار بود. در این فضا دیگر نمیتوان توقع داشت یک رئیس جمهور در راستای گفتمان دانشجویی و عدالت خواهی انتخاب شود این موضوع به دلیل همین مصلحت اندیشیهایی است که بر خلاف گفتههای مقام معظم رهبری است.
*حلقه مفقوده اتصال حاکمیت و مردم
زعیمی با بیان اینکه در انتخابات نیاز به یک حلقه میانی برای تبیین اهمیت یک رویداد بزرگ سیاسی است، عنوان کرد: به دلیل فقدان احزاب سیاسی به معنای مدرن در ایران و سیاسی زدایی به عنوان یک پدیده فراگیر جهانی، جریانی که وظیفه تبیین مسائل سیاسی در کشوررا داشته باشد، وجود ندارد در این شرایط با انفعال تشکلهای دانشجویی شاهد رخوت در فضای انتخاباتی کشور هستیم.
دبیر جامعه اسلامی دانشگاه فرهنگیان استان تهران ادامه داد: در شرایط فعلی مردم دیگر توجهی به حزب سیاسی ندارند و ترجیح میدهند افرادی را با توجه به سابقه فردی آنها و یا حتی سلبریتیهای شناخته شده در فضای سیاسی کشور به عنوان نماینده خود انتخاب کنند. در این شرایط بیم آن وجود دارد که برخی از افراد اصلح به دلیل دیده نشدن امکان فعالیت سیاسی را نداشته باشند.
وی افزود: این مشکلات به دلیل ضعف در حلقههای میانی مانند نخبگان و کمبود کنشگران برای دعوت مردم به فعالیت سیاسی است و مردم نیز نسبت به انتخابات کم توجه شوند، حزب به قدری مقدس است که استاد مطهری از آن به عنوان معبد خود یاد میکنند؛ اما به دلیل عملکرد احزاب در سالهای اخیر و عدم توجه به تخصص گرایی شاهد ظهور سلبریتیهای در این فضا خواهیم بود.
زعیمی عنوان کرد: در برخی از حوزههای انتخاباتی کوچک مردم به دلیل وابستگی قومی و قبیلیهای اقدام به مشارکت در انتخابات میکنند و این موضوع باعث تضعیف جایگاه احزاب میشود.
*قوانین احزاب سیاسی نیازمند بازنگری است
مظفری با اشاره به دلایل کاهش مشارکت اظهار کرد: مشکلات معیشتی در کنار برخی از ناکارآمدیها باعث کاهش استقبال از از مشارکت سیاسی است،اگر بخواهیم احزاب را با شرایط فعلی دوباره فعال کنیم باز هم نتیجه نخواهیم گرفت؛ بلکه نیاز است که قوانین موجود بازنگری شود.
مسئول سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه شریف ادامه داد: فعالیت سیاسی در کشور به مشارکت در انتخابات تقلیل یافته است که این موضوع برخلاف رهنمودهای مقام معظم رهبری است، ایشان همواره تاکید کردند که انتخابات یکی از میدانهای فعالیت سیاسی است از دیگر مصادیق آن میتوان به جهادسازندگی اشاره کرد که منجر به حل مشکلات مردم توسط خود آنها بوده است.
وی افزود: برای حضور در انتخابات باید یک ایدهسیاسی که به زندگی مردم گره خورده باشد را ارائه کرد تا مردم بدانند که در صورت مشارکت در انتخابات قرار است مشکلات اصلی آنها برداشته شود.
مظفری با بیان اینکه میزان مشارکت هیچ ارتباطی با میران مشروعیت ندارد، بیان کرد: در نظام سیاسی بسیاری از کشورهای جهان هیچ ارتباطی میان میزان مشارکت با مشروعیت ندارد؛ به طوری که در فرانسه برخی از انتخابات زیر ۳۰ درصد مشارکت دارد؛ اما در ایران به دلیل نوع نگاه به انتخابات میزان مشارکت به شکل دیگری تفسیر می شود. در ایران نیز کاهش مشارکت به معنی نبود مشروعیت نیست؛ به طوری که در ۲۲ بهمن شاهد حضور گسترده مردم بودیم و کاهش مشارکت را میتوان ناشی از شرایط بد اقتصادی دانست.
*احزاب نیازمند افراد باسابقه و دارای کارنامه هستند
زعیمی با بیان اینکه ایده سیاسی از احزاب میآید سرنخ مشکلات مربوط به کنش سیاسی را باید در این موضوع جستجو کرد، گفت: به دلیل ضعف در قوانین تشکیل احزاب، نمایندگی مجلس به امور خرد و کوچک تقلیل یافته است؛ به طور مثال وعدههای انتخابات مربوط به کشیدن راه و خرید دستگاه رادیولوژی و آسفالت کردن خیابان محدود می شود؛ در حالی که باید با شکلگیری حزب به معنای مدرن شاهد حضور افراد با سابقه در سیاست و دارای کارنامه مشخص باشیم.
دبیر جامعه اسلامی دانشگاه فرهنگیان استان تهران افزود: میزان آرا برای ثبات جمهوری اسلامی اهمیت دارد؛ اما میزان مشارکت تاثیری در مشروعیت نظام ندارد.
*امکان مشارکت به صورت لیستی وجود ندارد
مظفری با بیان اینکه احزاب انسجام مناسبی ندارند؛ بنابراین امکان لیستی رای دادن وجود ندارد، بیان کرد: لیستی رای دادن گزینه مناسبی در فضای سیاسی فعلی کشور نیست، به نظر من نباید به یک جریان به کامل اعتماد کرد و مردم باید علاوه بر تحقیق در خصوص سابقه فعالیت نامزدهای انتخاباتی نسبت به انتخاب گزینههای اصلح تر اقدام کنند،البته باید اذعان کرد که جریانهای سیاسی معمولا افرادی را برای لیست انتخاب میکنند که دارای حداقلهایی از امتیازات سیاسی باشند؛ اما پیگیری و تلاش مردم برای شناخت افراد اصلح میتواند به انتخاب بهتری منجر شود.
مسئول سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه شریف عنوان کرد: باید به این نکته اشاره کرد که امام راحل نیز در انتخابات هیچ گاه به صورتی لیستی به نامزدهای مجلس رای نداد و مبنای انتخاب خود را شایستگی و اصلح بودن افراد قرار داد.
*حل مشکلات احزاب به دست مجلس
زعیمی عنوان کرد: مشکلات احزاب سیاسی باید به دست مجلس به عنوان نهاد قانون گذار برطرف شود، به طور مثال در قانون آمده است که تنها احزاب حق ارائه لیست نامزدهای پیشنهادی خود را دارند؛ اما در عمل در صورتی که سایر افراد نسبت به ارائه لیست اقدام کنند، هیچ جرمانگاری در این خصوص صورت نگرفته است.
دبیر جامعه اسلامی دانشگاه فرهنگیان استان تهران با بیان اینکه باید از لیستی رای دادن عبور کنیم، عنوان کرد: مردم باید با دغدغه انقلاب اسلامی نسبت به شناسایی افراد اصلح اقدام کنند، البته این اقدام به دلیل برخی از مشکلات و رزومه سازی افراد با موانع فراوانی مواجه است اما با توجه به بصریت مردم میتوان نسبت به انتخاب دقیق آنها امیدوار بود.
وی با بیان اینکه در برخی از لیستهای انتخاباتی شاهد زدو بندهای سیاسی هستیم، تصریح کرد: برخی از افراد در زمان ارائه لیست با وعده تامین منافع گروه خاصی خود را وارد لیست میکنند و پس از انتخاب مجبور هستند که منافع حامیان خود را تامین کنند، نماینده مجلس باید از این فضا فاصله بگیرد تا بتواند با حفظ آزادگی خود نسبت به پیگیری منافع ملی و حوزهای اقدام کند.
*افزایش آگاهی عامل شرکت در انتخابات
مظفری عنوان کرد: برای تشویق به منظور حضور در انتخابات نیازمند تحولاتی در حاکمیت و نگاه مردم به وجود بیاید و تبیین نظام جمهوری و اینکه تفاوت آن با نظامهای دیگر چیست میتواند منجر به افزایش آگاهی مردم شود و این آگاهی منجر به افزایش مشارکت در انتخابات خواهد شد.
به گفته وی؛ مقام معظم رهبری افزایش مشارکت در انتخابات را منجر به افزایش امنیت در کشور می دانند و علاوه بر این مشارکت بالا باعث میشود که مسئولان برای گرفتن تصمیمات کلان پشتوانه داشته باشند.
وی با بیان اینکه اقدامات ارزشمندی در مجلس یازدهم صورت گرفته است، افزود: انتقاداتی نسبت به برخی از موضوعات به مجلس یادهم وازد است اما باید اذعان کارهایی در این مجلس نهایی شده که در نوع خود بینظیر بوده که میتوان به تسهیل در صدور مجوز کسبوکاروتصویب مالیات بر خانههای خالی اشاره کرد در صورتی که تلاش نمایندگان برای بهبود اوضاع به صورت شفاف بیان شود، میزان مشارکت افزایش خواهد یافت.
*مجلس یازدهم نمره قبولی گرفت
زعیمی تصریح کرد: مجلس دوازدهم با تمام مشکلات سیاسی و بحثهای اجتماعی توانسته آمار مناسبی از خود ثبت کند و باید اقدامات مجلس شورای اسلامی را تبیین کرد، متاسفانه در فضای مجازی تنها به نقاط ضعف این مجلس پرداخته شده است.
وی ادامه داد: این مجلس قوانین مناسبی در حوزه استارت آپ ها تصویب کرده و از لحاظ قانون گذاری اقدامات مناسبی انجام داده است. مانند افزایش حقوق سربازان متاهل به ۹ میلیون تومان که نسبت به مجالس دیگر بیسابقه بوده است.
زعیمی با اشاره به سیاه نماییهای صورت گرفته در خصوص اقدامات مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: علاوه بر تبلیغات منفی در خصوص عملکرد مجلس، برخی از نمایندگان مجلس با کنش گری و رفتارهای اشتباه باعث از بین رفتن اعتماد مردم به مجلس شدند اما باید عنوان کرد که در این مجلس اقدامات بیسابقه ای صورت گرفته است که می تواند در مجلس بعدی نسبت به ادامه روند مثبت آن امیدوار بود.
دبیر جامعه اسلامی دانشگاه فرهنگیان استان تهران ادامه داد: جنبش دانشجویی باید روایات صحیحی از اقدامات صورت گرفته، ارائه دهد. برای حضور مردم در پای صندوق رای باید مردم به سطحی از آگاهی برسانیم که تنها بر اساس عملکرد نمایندگان مجلس به آنها رای دهند و از آنها در خصوص کارهای که انجام دادند سوال کنند.
به گفته وی؛ مردم باید از نمایندگان مجلس بخواهند که قانونی وضع کنند که برای عموم مردم منافع داشته باشد نه اینکه از نمایندگان مجلس توقع داشته باشند که با لابی و پارتی بازی فرزندان آنها را در دستکاههای اجرایی مشغول به کار کنند.
*مردم مقصر نیستند
مظفری بیان کرد: ما در جایگاهی نیستم که مردم را مقصر اصلی صحنه بدانیم مقصر اصلی صحنه افرادی بودند که نسبت به بهبود وضعیت سیاسی کشور هیچ کاری انجام ندادند و با تصدی برخی از صندلیهای مدیریتی مردم را نسبت عملکرد نظام اجرایی بدبین کنند.
وی با اشاره به تغییر نسل در سپهر سیاسی کشور اظهار کرد: انقلاب اسلامی از ابتدای ظهورتاکنون روند صعودی خود را حفظ کرده است و در این انتخابات ما شاهد گذار نسلی در انتخابات هستیم که مقام رهبری نیز به آن اشاره کرده است در این مسیر گذر نسلی امکان کاهش مشارکت به صورت مقطعی وجود دارد؛ اما نباید این کاهش مشارکت را به عنوان کاهش مشروعیت عنوان کرد.
انتهای پیام
نظرات