• شنبه / ۲۸ بهمن ۱۴۰۲ / ۱۴:۵۹
  • دسته‌بندی: زنجان
  • کد خبر: 1402112819971
  • خبرنگار : 50160

کاندیدای مجلس خبرگان رهبری در زنجان:

‌مجلس خبرگان رهبری نمود عینی مردم‌سالاری دینی است

‌مجلس خبرگان رهبری نمود عینی مردم‌سالاری دینی است

ایسنا/زنجان کاندیدای مجلس خبرگان رهبری در زنجان گفت: مردم ایران به‌واسطه مجلس خبرگان بر انتخاب خود و عملکرد ایشان نظارت می‌کنند، این نمود بسیار بزرگی از دخیل کردن مردم در امور است که اسلام به آن توجه ویژه داشته و در جمهوری اسلامی تعریفی نوین از آن شده است.

با توجه به جایگاه رهبری در جامعه اسلامی می‌توان اهمیت مجلس خبرگان را به‌عنوان یکی از قدرتمندترین نهادها بررسی کرد. پذیرش نظریه ولایت‌ فقیه بر مسلمانان فرض است که در عصر غیبت، حکومتی با محوریت فقیه جامع‌الشرایط تشکیل دهند. بر این اساس مجلس خبرگان نقش اصلی و منحصربه‌فردی را در ارتباط با این محور و ستون خیمه جمهوری اسلامی برعهده دارد.

این روزها تب و تاب انتخابات در کشور بالاست و کاندیداها برای حضور در دو مجلس مهم کشور در حال رقابتند. انتخابات مجلس خبرگان که ۱۱ اسفند ماه در کشور برگزار می‌شود جزو مهمترین انتخابات‌هایی است که مردم در آن مشارکت دارند. 

از استان زنجان، در این دوره از انتخابات مجلس خبرگان دو کاندیدا در چرخه رقابت‌ها قرار دارند که یکی از این افراد، حجت‌الاسلام محمدجواد جعفری است که با حضور در دفتر ایسنا به بیان نظرهای خود پرداخت.

با توجه به حضورتان در رقابت‌های مجلس خبرگان رهبری، جایگاه این مجلس در اصل نظام را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

بی‌گمان مجلس خبرگان از مهم‌ترین نهادهای مطرح در نظام جمهوری اسلامی است و از آنجا که براساس اصول متعدد قانون اساسی از جمله اصل ۵ و اصول فصل ۸، محور اصلی و اساسی نظام اسلامی را ولایت مطلقه فقیه تشکیل می‌دهد و قوای حاکم بر جمهوری اسلامی، طبق اصل‌ ۵۷ زیر نظر ولایت مطلقه امر و امامت امت اعمال می‌گردند، مجلس خبرگان نقش اصلی و منحصربه‌فردی در ارتباط با این محور و ستون خیمه جمهوری اسلامی برعهده دارد. طبق اصل ۱۰۷ مسؤولیت انتخاب و معرفی رهبر متوجه خبرگان است. بنابراین مجلس خبرگان در نظام اسلامی، جایگاهی بی‌بدیل دارد و محوری است که تمام امور به نوعی به آن ختم می‌شود.

با توجه به مواردی که مطرح شد، اهمیت مجلس خبرگان را در حساس‌ترین زمان در چه می‌دانید؟

در نظام جمهوری اسلامی مردم‌سالاری دینی نمود خود را در مجلس خبرگان نشلن می‌دهد، چراکه در بالاترین سطح از انتخابات مردم شریک می‌شوند و خود را دخیل می‌دانند. این نشان می‌دهد تا چه میزان بر نقش مردم در دین مبین اسلام تاکید شده است و باید از این فرصت‌ها برای نقش‌آفرینی استفاده کرد. من به‌عنوان کسی که سال‌هاست در حوزه مهدویت مطالعه دارد و تحصیل کرده‌ است، احساس کردم می‌توان در مجلس خبرگان رهبری اقدامات مختلف در حوزه وظایف انجام داد که تاثیرات فراوانی بر جامعه داشته باشد. مجلس خبرگان رهبری وظایف مختلفی برعهده دارد که براساس قانون این موارد عنوان شده، ولی نباید به این مجلس به صرف مجلسی برای انتخاب رهبر نگریست، بلکه نظارت بر عملکرد رهبری و حضور در کمیسیون‌های مختلف دیگر در کنار بهره‌مندی از توان نماینده مجلس خبرگان در پیشبرد اهداف را نیز در این رابطه مد نظر داشت.

پس شما بین دموکراسی و مردم‌سالاری دینی تفاوت قائل هستید و مجلس خبرگان رهبری را نمودی از مردم‌سالاری دینی می‌دانید؟

بله، در مردم‌سالاری دینی علاوه بر اظهار نظر، در اول امر نظارت مستدام بوده و کار رها نمی‌شود و مردم ایران نیز به‌واسطه مجلس خبرگان رهبری بر انتخاب خود و عملکرد ایشان نظارت می‌کنند که این نمودی بسیار بزرگی از دخیل کردن مردم در امور است که اسلام به آن توجه ویژه داشته و در جمهوری اسلامی تعریفی نوین از آن انجام شد. با پذیرش نظریه ولایت‌ فقیه بر مسلمین، فرض است که در عصر غیبت، حکومتی با محوریت فقیه جامع‌الشرایط تشکیل دهند و در صورت عدم امکان، هر فقیه در دایره مورد تقلید بر مقلدان خود ولایت دارد و طبعاً هر مقلدی تحت ولایت مرجع خود خواهد بود؛ اما چنانچه امکان تشکیل حکومت وجود داشته باشد، نمی‌توان برای همه فقها ولایت در امور اجتماعی را پذیرفت، چراکه باعث هرج و مرج می‌گردد. بنابراین باید یکی از فقهای جامع‌الشرایط را که از سایرین عالم‌تر، عادل‌تر، مدیرتر و مدبرتر است، به‌عنوان رهبر و حاکم جامعه اسلامی تعیین کردف چراکه در صورت نبودن امام باید نزدیک‌ترین فرد به شئون رهبری، زعامت جامعه را برعهده گیرد.

دلیل برخی جبهه‌گیری‌ها از سوی برخی مخالفان در مقابل مجلس خبرگان رهبری چیست؟

اگر مجلس خبرگانی باشد که از پشتوانه‏‌ مردمی برخوردار و آرای مردم پشت سرش باشد. آن‌ها می‏‌خواهند این‌چنین نباشد. دشمن می‏‌خواهد مجلس خبرگان، یک مجلسِ بی‏‌پشتوانه باشد. بخش کمی از مردم در انتخابات مجلس خبرگان حضور داشته باشند و مجلسی هم به‌وجود بیاید و بگویند این مجلس متکی به آرای مردم نیست. انتخابات در کشور ما مظهر حماسه‌ سیاسی است. مظهر اقتدار نظام اسلامی است، مظهر آبروی نظام است. آبروی جمهوری اسلامی به انتخابات و حضور مردم در پای صندوق‌های رأی و تأثیر یکایک مردم در انتخاب مدیران کشور است. انتخابات مظهر اراده ملی است، نماد مردم‌سالاری اسلامی است.

به مجلس خبرگان رهبری از بعد دیگری نیز می‌توان نگاه کرد، اینکه نماینده هر منطقه در این مجلس می‌تواند تاثیرگذاری بیشتری داشته باشد و ظرفیت‌های بالقوه زیادی در این بخش وجود دارد؟

بله، به این نکته متاسفانه بی‌توجهی شده است؛ نماینده مجلس خبرگان وظایف مختلفی دارد که با بهره‌مندی از این پتانسیل می‌توان اقدامات خوبی در هر منطقه انجام داد. مثل امور فرهنگی یا ایجاد گفتمان‌های جدید. نماینده مجلس خبرگان رهبری باید در استان‌ها مستقر باشد و نسبت به امور استان مسلط باشد. صرف انتخاب شدن کافی نیست، بلکه باید تاثیرگذار نیز بود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha