به گزارش ایسنا، رامین بخشی؛ کارشناس مسائل بینالملل در یادداشتی در «راهبرد معاصر» نوشت؛ آمریکا اقدامات تنشزای مختلفی علیه انصارالله اتخاذ کرده است که عمدتاً با هدف احیای بازدارندگی از دست رفته نسبت به مقاومت یمن انجام میشود. با توجه به ماهیت تحرکات آمریکا، واضح است واشنگتن رویکردی اتخاذ کرده است که ابعاد نظامی و سیاسی را در برخورد با انصارالله ترکیب میکند.
در زمینه نظامی، از ۱۲ ژانویه آمریکا شروع به اتخاذ سیاست حملات محدود علیه انصارالله کرده که نشان دهنده عملیات هدفمند و کم هزینه علیه این گروه است. در زمینه سیاسی، ۱۷ ژانویه دولت جو بایدن رئیس جمهور آمریکا، انصارالله را به عنوان سازمان تروریستی طبقه بندی کرد؛ اقدامی که به نظر می آید با هدف زیر فشار قرار دادن این گروه برای دستیابی به تحقق چندین هدف، به ویژه کاهش تنش کنونی در دریای سرخ باشد.
اما سؤال اصلی مطرح این است اقدامات مذکور از سوی آمریکا تا چه حد میتواند جلوی تحرکات انصارالله را بگیرد، بهویژه اینکه افزایش تنشها در منطقه عمدتاً به جنگ غزه مربوط میشود، به این معنی که نقطه شروع برای دستیابی به ثبات نسبی در منطقه عمدتاً به اعمال فشار واقعی و مؤثر واشنگتن برای توقف جنگ در نوار غزه مرتبط است.
تأثیر تصمیم آمریکا برای طبقهبندی انصارالله به عنوان سازمان تروریستی به تواناییهای رزمی و نظامی این جنبش محدود نیست، زیرا انصارالله عمدتاً قابلیت تولید سلاح دارد
از ۱۹ نوامبر ۲۰۲۳ (آغاز عملیات نظامی انصارالله) تا امروز شاهد عملیات نظامی فزاینده مقاومت یمن بوده ایم که جنوب سرزمین های اشغالی و کشتی هایی که به سمت رژیم صهیونیستی حرکت می کنند، هدف قرار داده اند. با افزایش عملیات انصارالله و پیامدهای آن به ویژه در دریای سرخ، انتقاد اصلی به آمریکا این است میزان واکنشش در زمینه بازدارندگی علیه انصارالله ناکافی بوده و نوع رویکرد واشنگتن انصارالله را بر آن داشته است حملات خود را بیشتر کنند.
از این رو، آمریکا اقدام به اتخاذ برخی اقدامات تحریک کننده علیه انصارالله کرد و ائتلاف دریایی تشکیل و ۱۲ ژانویه حملات مشخص به اهدافی در مناطق تحت کنترل انصارالله در یمن انجام داد. چند روز پس از افزایش تنش نظامی آمریکا علیه انصارالله، واشنگتن اعلام کرد انصارالله را بار دیگر به عنوان سازمان تروریستی طبقه بندی کرده است.
ناکارآمدی اقدامات آمریکا
سؤال اصلی همراه با اقدامات افزایش دهنده نسبی از سوی آمریکا در قبال انصارالله همچنان این است تحرکات بیان شده تا چه حد میتواند انصارالله را تضعیف کند یا بر تحرکات عملیاتی آنها تأثیر بگذارد؟
در این زمینه با توجه به ملاحظات زیر میتوان گفت، اقدامات آمریکا در مقابله با تهدید انصارالله بیاثر میماند:
اتکای انصارالله به تولید سلاح: تأثیر تصمیم آمریکا برای طبقهبندی انصارالله به عنوان سازمان تروریستی به تواناییهای رزمی و نظامی این جنبش محدود نیست، زیرا انصارالله عمدتاً قابلیت تولید سلاح دارد و همچنین غربی ها مدعی هستند از سوی حامیانش سلاح دریافت می کند؛ موضوعی که رهبران انصارالله بارها آن را تکذیب کرده اند. در کنار روابط قوی با بسیاری از سازمانها و نیروهای شبهنظامی، برخورداری از تواناییهای فنی انصارالله را قادر میسازد سلاحهای ساخت داخل در اختیار داشته باشد.
نزدیکی بیشتر به ایران: فشارهای فزاینده آمریکا، انصارالله را که از استقلال نسبی برخوردار است، به سمت تهران سوق میدهد.
غزه نقطه شروع دستیابی به امنیت منطقه ای: یکی از شاخص های اصلی که با آن می توان درک کرد تا چه حد اقدامات اخیر آمریکا علیه انصارالله بر فعالیت های این گروه تأثیر می گذارد، نظارت بر واکنش انصارالله بر افزایش نسبی تنش است، زیرا انصارالله همچنان به هدف قرار دادن کشتی ها و تانکرهایی که از دریای سرخ عبور می کنند، ادامه می دهد. همچنین ۲۵ ژانویه عبدالملک الحوثی، رهبر این گروه تأکید کرد، اقدامات آمریکا بر فعالیت انصارالله تأثیر نخواهد گذاشت و وعده داد زمانی که جنگ در غزه متوقف نشود، عملیات در دریای سرخ ادامه خواهد یافت.
به نظر میآید مشکل اصلی به تلاش واشنگتن برای تقسیم پروندههای غرب آسیا، یعنی رسیدگی به پروندههای کنونی تنش آمیز به طور جداگانه مربوط میشود، زیرا دولت آمریکا در تلاش است افزایش تنش در لبنان و یمن را از جنگ جاری در نوار غزه جدا کند، بدون اینکه متوجه شود نقطه شروع دستیابی به امنیت منطقه ای پایان دادن به جنگ جاری در نوار غزه و اعمال فشار واقعی برای آتش بس است.
تأثیر بر تلاشهای بشردوستانه در یمن: به نظر میآید تحرکات تند آمریکا علیه انصارالله در کوتاهمدت پیامدهای منفی بر روند کمکهای بشردوستانه به یمن خواهد داشت، ازجمله اینکه مقام های انصارالله به کارکنان آمریکایی و انگلیسی سازمان ملل متحد و سازمانهای بینالمللی که در مناطق تحت کنترل آنها در یمن کار میکردند، یک ماه فرصت دادند خاک این کشور را ترک کنند.
به طور کلی می توان گفت، اقدامات تحریک آمیز آمریکا علیه انصارالله که ابعاد نظامی محدود و ابعاد سیاسی را ترکیب کرده است، نتوانسته به بازدارندگی مورد نیاز علیه انصارالله دست یابد. این در پرتو برخی عوامل تعیین کننده حاکم بر افزایش تنش های آمریکا و همچنین ادامه اتخاذ سیاست تکه تکه شدن پرونده های افزایش تنش در غرب آسیا به وسیله واشنگتن است، بدون اینکه متوجه شود نقطه برای بازگرداندن امنیت منطقه ای از نوار غزه با پایان دادن به جنایت های رژیم صهیونیستی آغاز می شود.
انتهای پیام
نظرات