به گزارش ایسنا، نشریه آمریکایی «فارنپالسی» در گزارشی درباره نگرانی متحدان آمریکا نسبت به انتخابات ریاستجمهوری امسال این کشور نوشته است، بحثهایی بر سر تاثیر این انتخابات بر سیاست خارجه در جریان است و برخی استدلال میکنند که نامزدهای پیشتاز این انتخابات تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند.
در گزارش آمده است که به باور بعضی تحلیلگران، «جو بایدن» دنبالهروی سیاستهای خارجه ترامپ بوده است؛ خصوصا در قبال چین. بااینوجود، این دو سیاستمدار آمریکایی در این مورد اختلافات فراوانی دارند.
به گزارش فارنپالسی، سیاست دیپلماتیک بایدن در قبال چین بر تعامل سطح بالا و حسابشده با هدف کاهش تنشها و پیشگیری از مناقشه متمرکز بوده، اما رویکرد ترامپ شامل گزافهگویی و فشارهای اقتصادی با استفاده از تعرفههای گمرکی است. بایدن سعی دارد از روابط اقتصادی دو کشور تنشزدایی کند و به دنبال قطع ارتباط نیست. او در این راه از کنترل صادرات، محدودیت سرمایهگذاری، تعرفههای گمرکی و اقداماتی برای افزایش رقابت فناوری و ایجاد اشتغال استفاده میکند. از سوی دیگر، بایدن صراحتا متعهد شده که به نحوی از تایوان در برابر حمله احتمالی چین محافظت کند؛ حالآنکه ترامپ در این مورد موضع مبهمی اتخاذ کرده است.
در گزارش این نشریه آمریکایی آمده است که بازگشت ترامپ به کاخ سفید میتواند روابط آمریکا و چین را از اساس تغییر داده و متحدان و شرکای واشنگتن در منطقه هند-آرام و اروپا را در موقعیت دشواری قرار دهد. علاوه بر این، افزایش اختیارات اجرایی رئیسجمهور آمریکا در امور سیاست خارجه همزمان با کاهش نظارت کنگره، نشان میدهد که احتمال بروز تغییرات عمده در سیاستها وجود دارد.
تاریخ نشان داده که انتخاباتهایی مشابه این انتخابات، تاثیر زیادی بر روابط خارجی دارند. در سال ۲۰۰۰ دیوان عالی آمریکا تصمیم گرفت که «جورج بوش» را پیروز انتخابات اعلام کند و این تاثیر زیادی بر روابط خارجه ایالات متحده داشت. در پی حملات ۱۱ سپتامبر، حمله آمریکا به افغانستان برای ساکنان کاخ سفید امر عجیبی نبود؛ اما به گزارش فارن پالسی «تصور اینکه اَل گور (نامزد مقابل بوش در انتخابات ۲۰۰۰) نیز در صورت انتخابشدن به جنگ عراق میرفت، دشوار است.» انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ آمریکا هم میتواند تاثیر مشابهی بر سیاست خارجه این کشور داشته باشد؛ مخصوصا بر روابط آمریکا و اروپا.
بایدن در دوره ریاستجمهوری خود بر چندجانبهگرایی تمرکز داشته و کوشیده تا ضمن احیای روابط واشنگتن با نهادهای بینالمللی، به متحدان آمریکا در ناتو اطمینان خاطر بدهد. در مقابل، ترامپ به متحدان اروپایی آمریکا و نهادهای چندجانبه بدبین بوده و ثبات و اتحاد دو سوی آتلانتیک را تهدید کرده است.
به گزارش فارنپالسی، تفاوت بین رویکرد مشارکتمحور بایدن و موضع بدهبستانی و مخرب ترامپ تنها به اروپا محدود نشده و به مسائلی مانند تغییرات آبوهوا و چندجانبهگرایی هم گسترش مییابد. بایدن به دنبال پیشبرد منافع ایالات متحده از طریق همکاری است، حالآنکه ترامپ سعی دارد چارچوبهای چندجانبه را تضعیف کرده و تلاشهای جهانی برای رسیدگی به چالشهای عمده را تخریب کند.
بر اساس این گزارش، پیامدهای پیروزی ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ آمریکا فراتر از روابط دیپلماتیک خواهد بود. ترامپ میتواند در حوزه تجارت موجب افزایش سیاست حمایتگرایی شود و همچنین حمایت آمریکا را از سازمانهای بینالمللی کاهش دهد؛ امری که به کاهش نقش رهبری آمریکا در جهان ختم میشود.
انتهای پیام
نظرات