• یکشنبه / ۸ بهمن ۱۴۰۲ / ۰۹:۲۰
  • دسته‌بندی: رسانه دیگر
  • کد خبر: 1402110805234
  • منبع : مطبوعات

حاشیه امن نا ایمن‌ها!

حاشیه امن نا ایمن‌ها!

تا آتش سوزی پنج‎شنبه شب ساختمان بیمارستان گاندی خاموش شود، بسیاری از مردم که در جریان این خبر قرار گرفتند، مردند و زنده شدند. همه این ترس و اضطراب را در دل داشتند که نکند خاطره تلخ پلاسکو، تکرار شود. عکس ها و فیلم هایی که از آتش سوزی ساختمان گاندی در رسانه ها و فضای مجازی منتشر می شد، تماما یادآور تصاویر دردناک و دلخراش پلاسکو در سال ۱۳۹۵ بود که پس از ۳.۵ ساعت سوختن، فرو ریخت و جان ۲۲ هموطن شامل ۱۶ آتش نشان و ۶ نفر کسبه این ساختمان را گرفت.

به گزارش ایسنا،  اگرچه خوشبختانه در حادثه بیمارستان گاندی، تجربه تلخ پلاسکو و سینا اطهر تهران تکرار نشد اما چالش بزرگ ساختمان های ناایمن و بعضا هشدارهای کم اثر مجدد بر سر زبان ها افتاد. یک عضو شورای شهر می گوید، ورود شهرداری برای پلمب این ساختمان‌ها در قانون دیده نشده است.

تا آتش سوزی پنج‎شنبه شب ساختمان بیمارستان گاندی خاموش شود، بسیاری از مردم که در جریان این خبر قرار گرفتند، مردند و زنده شدند. همه این ترس و اضطراب را در دل داشتند که نکند خاطره تلخ پلاسکو، تکرار شود. عکس ها و فیلم هایی که از آتش سوزی ساختمان گاندی در رسانه ها و فضای مجازی منتشر می شد، تماما یادآور تصاویر دردناک و دلخراش پلاسکو در سال ۱۳۹۵ بود که پس از ۳.۵ ساعت سوختن، فرو ریخت و جان ۲۲ هموطن شامل ۱۶ آتش نشان و ۶ نفر کسبه این ساختمان را گرفت.

گاندی پلاسکو نشد، اما...

باید خدا را شاکر باشیم که گاندی، پلاسکو نشد اما تمامی خاطرات و چالش های ساختمان های نا ایمن و ماجرای «هشدارهای کاغذی» به ناایمن‌ها مجدد بر سر زبان‌ها افتاد. البته این ترس هم دوباره به جان مردم افتاد که هر لحظه و همین کنار گوششان و حتی در یک بیمارستان که باید امن ترین مکان باشد، شاید یک پلاسکو خفته وجود داشته باشد.

۵ هشدار بی‌اثر به گاندی

همزمان که آتش در حال نواختن نمای کامپوزیت بیمارستان گاندی بود، جلال ملکی سخنگوی سازمان آتش‌نشانی در کنار بیمارستان به خبرنگاران گفت: «تاکنون ۵ مرتبه به بیمارستان گاندی اخطار ناایمن بودن داده شده‌ بود. آخرین اخطار مربوط به آبان ماه امسال است. اما متاسفانه به این اخطارها توجهی نشده بود. ببینید بیمارستان محلی است که افراد توان‌یاب در آن حاضر می‌شوند. بنابراین باید اصول ایمنی در آن کاملا و حتی بیشتر از اماکن دیگر مورد توجه باشد، نه این‎که به اخطارهای ایمنی بی‌توجهی کنند.»

وقتی تجربه‌های تلخ، عبرت نمی‌شود

شاید بیشتر ما پلاسکو را به دلیل فوق دراماتیک بودن ماجراهای آن، تا سال ها از یاد نبریم اما این برای چندمین نوبت است که یک مرکز درمانی در تهران دچار آتش سوزی می شود. سال ۱۳۹۹ هم انفجار و آتش سوزی مرکز جراحی سینا اطهر تهران منجر به قربانی شدن ۱۹ نفر شد که شماری از کادر درمان در میان قربانیان بودند.

اگرچه امروز تعداد ساختمان های ناایمن نسبت به سال ۱۳۹۵ و هنگام فاجعه پلاسکو، بسیار کم و طبق اعلام شهردار تهران به ۷۵ مورد رسیده اما باید بدانیم که پلاسکو فقط یک ساختمان بود و یا مرکز درمانی سینا اطهر تهران یک مورد از این تعداد بوده‎اند که درمجموع ۴۱ نفر قربانی آن شدند.

گاندی‌های دیگر، پلاسکوهای دیگر

اما ماجرا به همین تعداد ختم نمی شود، به علاوه این که ساختمان های ناایمن در تمام شهرها پخش شده اند و هر لحظه ممکن است گاندی ها و پلاسکوهای دیگری تکرار شود. به طور مشخص در پایتخت که بیش از سایر نقاط کشور در این بخش، حادثه خیز بوده است طبق اعلام شهرداری تهران هم اکنون «۷۵ ساختمان مانند پاساژ ناهید، پاساژ فجر، شرکت ژال در خیابان شریعتی، ساختمان هرمزان در سعادت‌آباد، مجتمع تجاری بوستان در پونک و برخی پاساژهای بازار بزرگ تهران از جمله گرند هتل، ساختمان‌هایی هستند که بنا به دلایل مختلفی هنوز ایمن‌سازی نشده‌اند. در این ۷۵ ساختمان نا ایمن، متاسفانه بیمارستان و اماکن دولتی وجود دارند و درخور ذکر است که ۵۰ درصد از ساختمان‌های دولتی که در تهران وجود دارند تاییدیه سازمان آتش‌نشانی را ندارند.»

نام ناایمن‌ها اعلام شود

در همین حال که خطر نا ایمن ها روی سر مردم وجود دارد، چندی قبل غلامعباس ترکی، معاون حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم دادستانی کل کشور اعلام کرد: «برای هر یک از ساختمان‌های ناایمن در دادستانی تهران پرونده تشکیل شده است و اقدامات قضایی با همکاری سازمان پیشگیری و مدیریت شهرداری تهران و سازمان آتش نشانی در جریان است. انتشار اسامی ساختمان‌های ناایمن در تهران به صورت شفاف و با ذکر موارد ناایمنی از نظر دادستانی منع قانونی ندارد.»

هشدارها و اخطارهای کم اثر

البته که گفته می شود، تعداد نا ایمن ها رو به کاهش است و درباره ماجرای حادثه سه روز قبل، آتش نشانی تهران می گوید  آخرین هشدار ما به بیمارستان گاندی در آبان ماه گذشته بوده است. اما به نظر می رسد، به اقدامی فراتر از یک هشدار نیاز است که فاجعه تکرار و جان مردم به بازی گرفته نشود. نمونه عینی این هشدارهای احتمالا کم اثر را در حادثه مرکز درمانی سینا اطهر تهران دیدیم که سخنگوی آتش نشانی تهران به مهر گفت: «طبق مستند ۴ بار اخطار داده‌ایم البته این‎که سه یا چهار بار اخطار داده‌ایم تفاوتی در اصل ماجرا ندارد و کم کاری دیگر نهادهای نظارتی را در آن امر نمی‌توان گردن تعداد اخطارها انداخت؛ چرا که اگر حتی یک بار به این ساختمان اخطار داده می‌شد نهادهای مرتبط و اجرایی باید به این موضوع ورود می‌کردند که متأسفانه در این مورد هیچ نهادی ورود نکرده بود.»

ناایمن‌ها پلمب شوند

با وجود همه پیگیری‌هایی که اکنوی در مراجع ذی‎صلاح درخصوص نا ایمن ها در حال انجام است، به نظر می رسد، همچنان بهترین راهکار و عاقلانه ترین روش که جان مردم در معرض خطر قرار نگیرد، پیشنهاد صادقی عضو شورای شهر تهران یعنی پلمب ناایمن‎هاست. او البته به یک نقص قانونی هم اشاره کرده است: متأسفانه شهرداری و سازمان آتش نشانی تنها می‌توانند اخطار دهند یا ساختمان‌های ناایمن را شناسایی کنند و تعداد این ساختمان ها را برشمرند؛ اما نمی‌توانند نام این ساختمان‌ها را اعلام عمومی و مستقیما برای پلمب این ساختمان ها اقدام کنند؛ چرا که ملاحظات امنیتی وجود دارد. ورود شهرداری برای پلمب این ساختمان‌ها نیز در قانون دیده نشده و قانون‎گذار  مسیر پر پیچ و خمی را برای این منظور پیش بینی کرده که در نهایت ذی‎نفع و مالکان باید برای ایمنی ساختمان‌ها اقدام کنند؛ اما نتیجه این مسامحه کاری چه بوده؟ تا کی باید شاهد این حوادث باشیم؟ پلاسکو، متروپل و حالا بیمارستان گاندی و صدها ساختمان پر رفت و آمد دیگر که در فهرست ساختمان‌های ناایمن قرار دارند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha