به گزارش ایسنا، افتتاحیه نخستین کنگره بینالمللی حضرت علی ابن امام محمد باقر (ع) صبح امروز چهارشنبه (۲۰ دی) در مشهد اردهال کاشان و در آستان مقدس آن حضرت، با حضور اقشار مختلف مردم، جمعی از مقامات لشکری و کشوری، طلاب و روحانیون و پیرغلامان اهل بیت علیهمالسلام برگزار شد.
آیتالله نوریهمدانی: مایل بودم در کنگره حضور پیدا میکردم
در ابتدای این مراسم امام جمعه کاشان، پیام مرجع عالیقدر آیت اللّه العظمی نوری همدانی به مناسبت برگزاری این کنگره را قرائت کرد.
در بخشی از این پیام آمده است: منطقه کاشان در طول تاریخ دارای ویژگیهایی خاص و محل رفتوآمد منسوبان به اهلبیت «علیهم السلام» بوده است. بهعلاوه با توجه به حضور علماء بزرگ، مردم این منطقه بیش از جاهای دیگر با حضرات معصومین «علیهم السلام» آشنا بودهاند. از جمله امامزادگان بزرگوار حضرت علی ابن محمد باقر «علیه السلام» است که در منابع تاریخی ما مورد توجه قرار گرفته و توسط برخی از بزرگان از جمله شیخ مفید و صاحب ریاض، مرحوم طبرسی، قاضی نوراللّه شوشتری؛ صاحب روضات الجنات و مرحوم شیخ عباس قمی با عظمت از ایشان یاد شده است. بر این اساس تجلیل از این بزرگوار بسیار لازم است، مسئولان باید برای معرفی این شخصیت عظیم تلاش کنند و آن مکان مقدس نیز به یک قطب فرهنگی در منطقه تبدیل شود. تأسیس یا گسترش یک حوزه علمیه نیز در جوار آن بزرگوار لازم و ضروری است.
تشریح اقدامات دبیرخانه نخستین کنگره حضرت علی ابن محمد باقر(ع)
به گزارش خبرگزاری تسنیم، در بخش دیگری از این مراسم، دکتر محمدحسین رجبی دوانی؛ دبیر علمی کنگره بینالمللی حضرت علی ابن باقر(ع) با تشریح اقدامات دبیرخانه نخستین کنگره حضرت علی ابن محمد باقر(ع)،طراحی مدیریت مقالات و آثار علمی کنگره، برنامهریزی نشستهای کنگره در دانشگاه و مراکز علمی داخل و خارج از کشور، برگزاری پیشنشست تخصصی معماری و هنرهای اسلامی بقاع متبرکه با تأکید بر معماری امامزاده علی ابن محمد باقر(ع) در بنیاد ایرانشناسی، برگزاری همایش علمی تخصصی کنگره در دانشگاه امام کاظم(ع) در عراق و اقدام در راستای تألیف کتاب جامع حضرت علی ابن محمد باقر(ع) و احصا و احیا و بازنشر آثار علمی مرتبط با آن حضرت از سوی محققان و علاقهمندان در این عرصه را از جمله مهمترین اقدامات دبیرخانه کنگره اعلام کرد.
در ادامه این مراسم، احمد بابایی؛ شاعر آیینی کشورمان اشعاری در این زمینه خواند.
باید حضرت علی ابن محمد باقر (ع) را به دنیا معرفی کنیم
حجتالاسلام والمسلمین، سیدظهیر الحسن نقوی؛ مبلغ پاکستانی مقیم کالیفرنیا نیز در این مراسم با اشاره به مقام و منزلت حضرت سلطان علی ابن امام محمد باقر(ع) و گمنامی حضرت علی ابن باقر(ع) در سراسر دنیا گفت: متأسفانه بسیاری از مردم، مسافرها و گردشگران از وجود این امامزاده در کاشان اطلاعی ندارند و صرفاً برای بهره بردن از آب و هوای خوب منطقه به کاشان سفر میکنند، از همین رو این امامزاده خیلی زائر ندارد که این موضوع باید اصلاح شود.
نقوی با بیان اینکه بسیاری از شیعیان خارج از ایران نیز از وجود این امامزاده اطلاعی ندارند، گفت: باید امامزاده حضرت علی ابن محمد باقر (ع) به زائرانی که از خارج برای زیارت حرم امام رضا (ع) و حرم حضرت معصومه (س) مشرف میشوند، معرفی شود، بنابراین از مسئولان و متولیان این آستان میخواهیم به امور این امامزاده رسیدگی شود تا بتوانیم وجود مقدس حضرت علی ابن باقر(ع) را به دنیا معرفی کنیم.
مبلغ پاکستانی مقیم کالیفرنیا در بخش دیگری از سخنان خود ضمن اشاره به مراسم عراقیها در روز عاشورا یادآور شد: سیدصالح قزوینی ۳۳۰ سال قبل در هنگام مقتلخوانی به یکباره مقتلخوانی را رها کرد و با اسب به کربلا رفت؛ پس از بازگشت، از وی دراینباره سئوال شد و سید صالح گفت: "هنگام مقتلخوانی صدای "هَل مِن ناصر یَنصُرُنی" را شنیدم و به کربلا رفتم". بر این اساس عزاداران حاضر در کربلا هر ساله در روز عاشورا پس از نماز ظهر به سمت حرم مطهر امام حسین(ع) میدوند.
وی با بیان اینکه یکی از عالمان نیز دلیل دویدن به سمت حرم امام حسین را دویدن امام زمان (عج) به سمت حرم سیدالشهدا عنوان کرده است، افزود: اگر نیمی از صحابه امامزاده علی ابن باقر(ع) در کربلا بودند، به حضرت زینب(س) جسارت نمیشد.
حتی آیین قالیشویان اردهال هم ناشناخته است
مبلغ پاکستانی مقیم کالیفرنیا در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به مراسم قالیشویان اردهال گفت: پس از ورود به کاشان و در طول مراسم، فیلمی از آیین محرم مردم منطقه را مشاهده کردم که من را بسیار متأثر کرد؛ مردم در این مراسم که با چوب اجرا میشود، به صورت ضمنی و آیینی میگویند اجداد ما آمدند، اما دیر رسیدند وگرنه این امامزاده به شهادت نمیرسید. متأسفانه بسیاری از افراد حتی فلسفه این مراسم قالیشویان را هم نمیدانند؛ از همین رو از تولیت حرم درخواست میکنم این امامزاده و این مراسم را به همه مردم معرفی کنند.
وی با بیان اینکه امامزاده علی ابن باقر (ع) مختص این منطقه نیست و به همه شیعیان جهان تعلق دارد، افزود: این امامزاده یک پنجره از رحمت پروردگار است و تلاش کنید شخصیت، کرامات و وجود مبارک ایشان در سطح جهان شناخته شود.
علی ابن محمدباقر (ع) برای نجات مردم از «بلای شبهات» به ایران آمد
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای رئیس قوه قضائیه نیز در این کنگره با اشاره به مقام شامخ و رفیع حضرت علی ابن امام محمد باقر (ع) گفت: امروز در سالروز شهادت حضرت علی ابن امام محمد باقر (ع) به مشهد آن شهید در مشهد اردهال کاشان آمدهایم تا به محضر ذوات مقدسه معصومین عرضه داریم که تا پای جان و تا آخرین قطره خون خود، در مسیر اسلام و ارزشهای اسلامی ثابت قدم میمانیم.
رئیس دستگاه قضا با تشریح زندگی و اقدامات مجاهدانه «سفیر شهید» حضرت علی ابن امام محمد باقر (ع)، گفت: در عصری که طاغوت زمان مشغول ظلم و ایجاد انحراف و فساد و القای شبهات بود، مردم این خطه از ایران اسلامی برای حجت خدا و امام زمان خود یعنی امام محمدباقر (ع) پیام عرضه داشتند که یابن رسولالله برای نجات و راهنمایی و عاقبتبخیری ما در زمانه تاخت و تاز طاغوت، سفیری را بفرستید و حضرت امام محمد باقر (ع) فرزند خود یعنی حضرت علی ابن محمد الباقر (ع) را به این مأموریت خطیر فرستادند.
وی ادامه داد: این اقدام حضرت امام محمد باقر (ع) از آن حیث بود که در این خطه در آن عصرِ جولان طاغوت، نیاز به فردی با کلام نافذ و نورانیت وجودی بود تا راهنما و هادی مردم و حافظ آنها از بلایای ناشی از شبهات و القائات مسموم باشد؛ البته اینکه امام، فرزند خود را به این مأموریت اعزام فرمودند نیز نشاندهنده شایستگی مردم این خطه است.
رئیس قوه قضاییه ضمن اشاره به جانفشانیهایی که در طول قرنها برای پیروزی و ظفرمندی جبهه حق و اسلام ناب صورت گرفته است، گفت: ما کارگزاران نظام بر کرسیهایی نشستهایم که برای آنها خونهای پاکی در جهت احقاق حق و شکست باطل بر زمین ریخته شده است، پس وای به حال ما اگر به خاطر خود یا یک جریان و جناح سیاسی بخواهیم از جایگاههایمان سوءاستفاده کنیم! وای به حال ما اگر در این مسئولیتهای خطیری که بر عهده داریم، کم به فکر مردم و ارزشهای اسلامی باشیم!
محسنی اژهای تأکید کرد: امیدواریم امامزادهها و آستانها و بقاع متبرکه در ایران اسلامی هر چه زودتر به قطب فرهنگی تبدیل شوند و صرفاً مکانهایی برای زیارت و زیارتخوانی نباشند، بلکه به پایگاههایی برای نشر اسلام ناب و ایجاد وحدت هر چه بیشتر تبدیل شوند.
فیلم تشرّف امام خامنهای به آستان مقدس امامزاده علی ابن محمد باقر(ع)
حمیدرضا مقدمفر، مسئول برگزاری نخستین کنگره بینالمللی بزرگداشت امامزاده علی ابن محمد باقر(ع) نیز با اشاره به خاطره تشرف مقام معظم رهبری به اردهال کاشان گفت: یکی از شیرینترین و ماندگارترین تشرفها به حرم امامزاده، سفر غیررسمی و خانوادگی رهبر معظم انقلاب با اتوبوس در روز یکشنبه چهاردهم شهریور ۱۳۹۵ بود که موجی از شعف و شگفتی مردم منطقه را به دنبال داشت که ناباورانه از این تشرف مطلع شده بودند و این صحنه تاریخی را مشاهده کردند.
مقدمفر افزود: مفتخریم که امروز در آیین نخستین کنگره بینالمللی حضرت علی ابن محمد باقر(ع)، با اهتمام دفتر نشر مقام معظم رهبری، از بخشهایی از این سفر تاریخی رونمایی کنیم.
روضهخوانی مهدی رسولی
در بخش دیگری از نخستین کنگره حضرت علی ابن محمد باقر(ع)، مهدی رسولی در ذکر مصائب اهل بیت (ع) و سالروز شهادت این امامزاده واجبالتعظیم به مداحی و ذکر مصیبت پرداخت.
چرا رهبر معظم انقلاب کاشان را شهر مکرم نامیدند؟
در ادامه مراسم حجتالاسلام سید سعید حسینی؛ نماینده ولی فقیه در کاشان ضمن عرض تسلیت به مناسبت سالروز شهادت امامزاده علی ابن محمد باقر (ع) گفت: استان اصفهان جایی است که در یک روز ۳۶۰ شهید را در آن تشییع کردند و منطقه کاشان نیز سه هزار شهید تقدیم نظام مقدس جمهوری اسلامی کرده است.
حسینی ضمن اشاره به ویژگیهای شاخص شهدا و خانوادههای شهدای شهرستان کاشان افزود: رهبر معظم انقلاب کاشان را شهر مکرم نامیدند و یکی از دلایل این نامگذاری وجود مردم کاشان است، زیرا امام محمد باقر (ع) با اعزام فرزند خود به این منطقه مردم را تکریم کرد.
نماینده ولی فقیه در کاشان با بیان اینکه امنیت یکی از ارکان حکومت اسلامی است و این از برکات نظام مقدس جمهوری اسلامی است، گفت: دستگاه قضایی کاشان از لحاظ کمیت نیاز به تقویت دارد و امیدواریم این موضوع مد نظر رئیس قوه قضائیه قرار گرفته و تقویت و حمایت لازم صورت پذیرد.
تمبر کنگره بینالمللی حضرت علی ابن باقر رونمایی شد
در بخش پایانی این مراسم با حضور رئیس قوه قضائیه و جمعی از مسئولان حاضر در مراسم، از تمبر یادبود نخستین کنگره بینالمللی حضرت علی ابن محمد باقر(ع) رونمایی شد.
حجتالاسلام غلامحسین محسنی اژهای؛ رئیس قوه قضائیه مهمان و سخنران ویژه مراسم نخستین کنگره بینالمللی حضرت علی ابن باقر(ع) است و دکتر رجبی دوانی؛ دبیر کمیته علمی این کنگره بینالمللی و برخی دیگر نیز در برنامه سخنرانی کردند.
اجرای گروه سرود عماران انقلاب، قرائت پیام آیتالله نوری همدانی، سخنرانی دکتر رجبی دوانی؛ دبیر کمیته علمی کنگره بینالمللی حضرت علی ابن باقر(ع)، مداحی حاج مهدی رسولی از مداحان اهلبیت عصمت و طهارت(ع) و رونمایی از تمبر این کنگره بینالمللی از جمله برنامههای این مراسم بود.
پس از درخواست مردم کاشان از امام محمدباقر(ع) برای اعزام نماینده تامالاختیار و سفیری از ناحیه ایشان به این منطقه، امام محمد باقر(ع) یکی از فرزندان ایشان را به این منطقه اعزام میکنند.
امامزاده علی ابن محمد باقر(ع) از عالمان بسیار والامقام و واجد ویژگیهای بسیار مهم شخصیتی بودهاند و آستان مقدس ایشان همواره پذیرای زائران بسیاری از مناطق مختلف کشورمان و برخی کشورهای جهان اسلام است.
یکی از مسائل مهم درباره این امامزاده عظیمالشأن نحوه شهادت ایشان است که شباهت زیادی به شیوه شهادت جدشان امام حسین علیه السلام در روز عاشورا دارد.
انتهای پیام
نظرات