• سه‌شنبه / ۱۹ دی ۱۴۰۲ / ۰۹:۵۶
  • دسته‌بندی: ایلام
  • کد خبر: 1402101913450
  • خبرنگار : 71299

«چگا آهوان» مهران، مأمن تمدن‌های پیش از تاریخ

«چگا آهوان» مهران، مأمن تمدن‌های پیش از تاریخ

ایسنا/ایلام تپه باستانی «چگا آهوان» مهران در استان ایلام حاوی آثاری مبنی بر استقرار تمدن‌های پیش از تاریخ است و ارتباط مستمر با تمدن‌های «میان رودان» آن را متمایز ساخته است.

تپه باستانی «چگا آهوان» در ۵ کیلومتری شمال شهر مهران و قسمت شمالی دشت وسیع و نسبتاً هموار مهران واقع شده است. ویژگی عمده این اثر تاریخی تعداد و تنوع شواهد فرهنگی به ویژه انواع سفال در شکل و اندازه‌های مختلف است که وجود دوره‌های مختلف را تأیید می‌کند. این اثر تاریخی در سال ۱۳۸۱ به وسیله هیئت باستان‌شناسی دانشگاه آزاد اسلامی به سرپرستی دکتر حبیب‌الله محمودیان مورد بررسی و شناسایی قرار گرفت.

دکتر «حبیب‌الله محمودیان» باستان‌شناس و پژوهشگر ایلامی در خصوص این اثر تاریخی به ایسنا اظهار کرد: بررسی اولیه شواهد فرهنگی نشان می‌دهد این تپه از جمله‌ی است استقرارهای پیش از تاریخ است و در محدوده کمربند حاشیه‌ای غرب ایران واقع شده و ارتباط مستمری با تمدن‌های همسایه غربی یعنی میان‌رودان داشته است.

وی گفت: بررسی شواهد فرهنگی سطح تپه‌ها از جمله سفالینه‌ها و تیغه‌های سنگی آبسدین از استقرارهای هزاره هفتم قبل از میلاد و آغاز نگارش را روشن کند.

این باستان شناس ادامه داد: آثار متعددی از زندگی انسان دوره باستانی در محدوده غرب ایران در کوه‌ها، دره‌های کوهستانی و دشت‌های میان کوهی و حاشیه‌ای رشته کوه عظیم زاگرس بر جای مانده است این آثار سند زنده و گویای اندیشه انسان‌هایی است که با فکر و تدبیر شرایط مناسب و مساعد زندگی را برای خود فراهم می‌کردند، انتخاب این تپه‌ها برای استقرار تمدن‌ها در دوره‌های مختلف تاریخی به خاطر دشت حاصل‌خیز مهران است که به دلیل شرایط جغرافیایی و قرار گرفتن در حد فاصل تمدن‌های جلگه میان رودان در غرب و تمدن‌های بزرگ فلات مرکزی ایران از موقعیت ممتازی برخوردار است.

محمودیان وجود آثار متعدد باستانی از دوران پیش از تاریخ تا عصر حاضر را در این تپه‌ها و همچنین دشت مهران، دلیل و سند این مدعی دانست و افزود: نمونه تبر سنگی کشف شده بر سطح تپه منسوب به عصر نوسنگی ، بر موقعیت ویژه اثر افزوده است.

وی خاطرنشان کرد: بررسی و مقایسه شواهد فرهنگی تپه‌های «گلان» و «چگا آهوان» با تپه‌های «باکسایا»، «بادرایا»، «تل عقرب»، «تل اسمر» و ... در بخش شرقی میان رودان حاکی از ارتباط تمدنی این حوزه را نشان دهد.

این اثر در تاریخ ۱۰ مهر ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۳۹۸۶ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۲-۱۰-۱۹ ۲۳:۳۶

شهرستان دهلران هم پره از آثار باستانی که نیاز به کاوش و تحقیق داره لطفا تاریخ حفظ کنید