به گزارش ایسنا، روزنامه نیویورک تایمز نوشت، تعداد شهدای نوار غزه در جنگ اخیرش با رژیم صهیونیستی که بعد از عملیات هفتم اکتبر طوفان الاقصی شروع شد تاکنون بیشتر از تعداد کشتههای هر جنگ عربی دیگر با این رژیم در مدت بیش از ۴۰ سال گذشته و شاید از زمان پایه گذاری رژیم صهیونیستی در سال ۱۹۴۸ تاکنون شده است.
نیویورک تایمز در این گزارش با اشاره به آماری که وزارت بهداشت نوار غزه روز پنجشنبه منتشر و شهدای جنگ اخیر این باریکه با رژیم صهیونیستی را برای نخستین بار بیش از ۲۰۰۰۰ نفر اعلام کرد، نوشت که آمار این شهدا حالا از تعداد شهدای ناشی از حمله سال ۱۹۸۲ صهیونیستها به لبنان نیز بیشتر شده است.
این نشریه آمریکایی ادامه داد: «مقامهای نوار غزه اعلام کردهاند شمارش جان باختگان هر چه بیشتر چالش برانگیز شده و اکثر کارشناسان میگویند که رقم اعلام شده کمتر از میزان واقعی است و نسبت به رقم عظیم جان باختگان اظهار حیرت میکنند. برخی از کارشناسان نظامی گفتند در این جنگ در مقایسه با برخی از مرگبارترین مراحل جنگهای تحت رهبری آمریکا در عراق و افغانستان، مردمی بیشتر با سرعتی بالاتر کشته شدهاند.
عزمی کیشاوی، تحلیلگر امور غزه در اندیشکده گروه بحران بینالملل اظهار کرد این جنگ را وحشتناکتر از هر جنگ دیگری که تا پیش از این تجربه کرده، یافته است. او اظهار داشت، که با خانوادهاش از خانهاش در شمال نوار غزه فرار کرده و تا کنون شش بار جابجا شده است. آنها هم اکنون در چادری نزدیک به یک پناهگاه سازمان ملل در شهر رفح زندگی میکنند.»
نیویورک تایمز نوشت: «آمار بالای تلفات در غزه نشان میدهد که اسرائیل با چه شدتی از هزاران حمله هوایی، بمبهای سنگین و توپخانه برای حملاتش علیه این منطقه کوچک و با تراکم جمعیتی بالا که در آن غیرنظامیان قادر به فرار کردن نیستند استفاده کرده است. اسرائیل اعلام کرده است، حماس اقدام به ساخت یک شبکه وسیع از تونلهای زیرزمینی برای محافظت از نیروها و تسلیحاتش استفاده کرده است.
جنگ اخیر بین اسرائیل و حماس گمان برده میشود که تبدیل به مرگبارترین جنگ برای فلسطینیها در مدت ۷۵ سالی که از زمان تشکیل اسرائیل گذشته، شده است. طبق اعلام دفتر مرکزی آمار فلسطین، در جریان جنگ بر سر تشکیل اسرائیل در سال ۱۹۴۸، ۱۵۰۰۰ فلسطینی کشته شدند.
کشتههای جنگ فعلی علیه غزه در صورتی که ارقامش دقیق باشند در مقایسه از نقل شدهترین آمار مربوط به کشتههای سه ماه اول حمله سال ۱۹۸۲ اسرائیل به لبنان نیز بیشتر شده است. اما برخی محققان میگویند تعداد کشتههای واقعی جنگ مذکور در لبنان نیز به دلیل پدیده غبار جنگ و با وجود گذشت چهار دهه از آن زمان شاید هرگز مشخص نشود و این در مورد جنگ امروز در غزه نیز مصداق دارد.
روزنامه النهار که در زمان حمله به لبنان به عنوان یکی از معتبرترین نشریات جهان عرب مطرح بود به تحلیل اسناد و مدارک بیمارستانها و پلیس که جمع آوری کرد پرداخت و رقم تلفات حمله ۱۹۸۲ به لبنان را ۱۷۸۲۵ نفر ذکر کرد. اما این روزنامه اعلام کرد، که این آمار به احتمال زیاد رقم واقعی را نشان نمیدهد، در حالی که نیویورک تایمز در سال ۱۹۸۲ نوشت که ثبت دقیق آمار کشتهها در لبنان عملا غیرممکن است.
در جریان جنگ ۱۹۶۷ خاورمیانه طبق برآورد خبرگزاری آسوشیتدپرس حدود ۱۹۰۰۰ مصری، سوری و مردم دیگر در جنگ با اسرائیل کشته شدند و رقم مشابهی نیز عمدتا متشکل از سوریها و مصریها در جریان جنگ ۱۹۷۳ کشته شدند. همچون جنگهای غزه و لبنان، تعیین رقم دقیق تلفات برای این جنگها هم مشخص نیست اما گمان برده میشود که اکثر این کشتهها را نیروهای رزمنده تشکیل داده باشند.
به عکس اما این بار وزارت بهداشت غزه متعلق به دولت تحت رهبری حماس در این باریکه اعلام داشته که تاکنون حدود ۷۰ درصد کشته شدگان جنگ اخیر را زنان و کودکان تشکیل میدهند. روز پنجشنبه این وزارتخانه اعلام داشت، تعداد آمار کشته شدگان به ۲۰۰۵۷ نفر رسیده اما مقامهای غزه هرگز اینکه چه تعداد از این کشتهها را نیروهای رزمنده تشکیل دادهاند، اعلام نکردهاند.»
نیویورک تایمز در ادامه این مطلب خود نوشت: «انتظار میرود زمانی که فلسطینیها قادر به برداشتن آوار ویرانیهای گسترده ناشی از جنگ بشوند، تعداد کشته شدگان به میزان چشمگیری بالاتر برود. یک سخنگوی دولت غزه روز چهارشنبه گفت، علاوه بر کشته شدگان، ۶۷۰۰ نفر هم مفقود هستند و گمان برده میشود بسیاری از آنها زیر آوارها باشند.
عمر شاکر، مدیر بخش اسرائیل و فلسطین در سازمان دیدهبان حقوق بشر گفت: این احتمال میرود که خیلی از کسانی که زیر آوارها پنهان هستند کشته شده باشند. او اضافه کرد، به همین دلیل انتظار میرود رقم تلفات حتی اگر هم که امروز بمباران متوقف شود افزایش یابد.
تا کنون هیچ سازمان مستقلی نتوانسته آمار تلفات مردم غزه را به دلیل دشوار عملیات انجام دادن در این منطقه راستی آزمایی کند. و از سوی دیگر همچنان که این جنگ ادامه مییابد جمع آوری آمار و ارقام تلفات دشوارتر هم میشود.
مقامهای غزه گفتهاند، وزارت بهداشت غزه دادههای مربوط به کشته شدگان را با استفاده از اسناد و مدارک بیمارستانها و سردخانهها حاصل میکند. اما در هفتههای اخیر دفتر رسانهای دولت غزه نیز بعد از بمباران تاسیسات وزارت بهداشت و بی استفاده شدن ۲۷ بیمارستان از مجموع ۳۶ بیمارستان غزه در اثر حملات هوایی برای جمع آوری آمار و ارقام قدم جلو گذاشت.
اختلالات مکرر در مخابرات به دلیل حملات اسرائیلیها به برجهای مخابراتی، کنترل خطوط مخابراتی این باریکه توسط اسرائی و کمبود سوخت موجب شده که جمع آوری اطلاعات بسیار دشوار شود.
محمود الفرا، سخنگوی دفتر رسانهای دولت غزه گفت، کسانی که دادهها را جمع آوری میکنند باید از اکثر امکانات در دسترس در ضمن جنگ استفاده کنند.
او اضافه کرد: شمارش آنها سخت است چون تعداد شهدا بالا است.
گروههای بشردوستانه سازمان ملل و همچنین یک مطالعه انجام شده از سوی نشریه پزشکی لانست بریتانیا که در ماه جاری میلادی منتشر شد تایید کردند که آمارها و به روزرسانیهایی که وزارت بهداشت غزه در تمام طول جنگ منتشر کردهاند به طور کل قابل اعتماد هستند.»
انتهای پیام
نظرات