زهرا شوشتری در نشست خبری که امروز ۲ دیماه، در محل ساختمان معاونت نهضت سوادآموزی آموزشوپرورش استان برگزار شد، اظهار کرد: بر اساس اعلام یونسکو، در حال حاضر ۹۸ درصد مردم کشور در زمره باسوادان هستند. همچنین یونسکو اعلام کرده که در ۴۰ سال گذشته جریان سوادآموزی در دنیا ۱۸ درصد رشد داشته در حالی که در ایران ۵۰ درصد رشد داشتیم که دو نیم برابر میانگین جهانی است.
وی با اشاره به اینکه در کشور ما در جریان سوادآموزی بحث تعمیق سواد مطرح بوده تا اینکه صرفا بخواهیم فقط روی خواندن و نوشتن کار کنیم، ادامه داد: در مورد آموزش اتباع هم آمارهای خوبی داریم امسال حجم ابلاغی ما در طرح نروژی ۳۶۸۹ نفر بوده که۹۸ درصد جذب کامل داشتیم.
شوشتری خاطرنشان کرد: در ندامتگاهها سوادآموزی را داریم. در مورد زنان عشایر طبق طرحی که از سمت ریاست جمهوری به سوادآموزی ابلاغ شده، ۷۰۰ سهم ابلاغی برای زنان عشایر بوده که در حال انجام است. آمار کلی استان برای امسال جذب و آموزش ۲۷ هزار نفر است که نسبت سنوات گذشته حجم بالایی است.
تغییر اساسنامه سوادآموزی در حال انجام است
معاون سوادآموزی آموزش و پرورش خراسان رضوی با بیان اینکه تغییر اساسنامه سوادآموزی در حال انجام است، عنوان کرد: در مجلس مصوب شده که آموزش و پرورش طی بازه ۶ ماههای این بازنگری را انجام دهد. بازنگری با مشارکت افراد صاحب نظر در حال انجام است.
وی تصریح کرد: گروه سنی ۱۰ تا ۴۹ سال گروه هدف ما است. افراد ۵۰ تا ۶۰ سال جامعه هدف ما نیستند اما اگر تمایل داشته باشند کار برای آنها هم انجام میدهیم.
شوشتری در مورد اشتغال و مهارت آموزی بیسوادان بیان کرد: مراکز یادگیری ما در این زمینه تا سال گذشته فعالیت مستمر داشتند. کارهای ویژهای انجام شد و با مشارکت فنی حرفه ای توانستیم در کنار خواندن و نوشتن مهارتی که مدنظر سوادآموزان بود مثلا برای بانوان خیاطی و سفالگری و... را آموزش دهیم. این اقدام باعث شد با خیلی ادارات و سازمانها قرارداد بسته و موضوع کارآفرینی افراد انجام شود.
وی خاطرنشان کرد: در خصوص فعالیتهای قرآنی طرحی با عنوان نماز، کلید بهشت داریم که در طرح امسال ۹۷۳۳ نفر حجمی است که به استان ما اختصاص داده شده است. در طرح خواندن با خانواده که تعمیق فرهنگ کتابخوانی است ۴۲۹۸ نفر و در طرح آموزش با رایانه ۶۵۰ حجم ابلاغی است که در حال انجام است. همچنین برنامههای مهارتهای فردی، ایسیدیال و... را هم برگزار میکنیم.
معاون سوادآموزی آموزش و پرورش خراسان رضوی یادآور شد: اطلس سواد آموزی در حال انجام است و با توجه به اینکه به بازنگری و تغییر اساسنامه برمیگردد دستخوش یکسری تغییرات خواهد شد.
شوشتری ادامه داد:همراه با دنیا پیش میرویم و اینگونه نیست که فقط در عرصه خواندن و نوشتن پیش رویم. درحال حاضر قطببندیهای مختلف بر اساس سوادهای مختلف انجام شده و ماموریتهایی به هرکدام از قطبها داده شده است؛ به عنوان مثال سواد رسانه به قطب شهید مدرس و سواد انرژی به قطب نیشابور ماموریت داده شده است.
وی با بیان اینکه بحث بازمانده از تحصیل مربوط به حوزه سواد آموزی نیست، گفت: گروه سنی ۱۰ تا ۴۹ سال مربوط به سوادآموزی است. آمار این موضوع با آموزش دوره ابتدایی است.
چه تعداد بیسواد در استان داریم؟
معاون سوادآموزی آموزش و پرورش خراسان رضوی درمورد آمار بیسوادان استان بیان کرد: ۴۹۷ هزار نفر سال گذشته از طرف وزارتخانه به استانداری ابلاغ شد که از این تعداد ۲۶ هزار سال گذشته و ۲۷ هزار امسال جذب شدند. طبق برنامه شتاب بخشی تا سال ۱۴۰۵ برنامه بسته شده که بتوانیم این عدد را کاهش دهیم. البته باید بگوییم این عدد واقعی نیست و براساس سرشماری ۱۳۹۵ است، در این آمار، تعداد فوتیها، افرادی که به عرصه آموزش برگشتند و... حساب نشده به همین دلیل عدد بزرگی داریم. با توجه به نرخ رشد استان حدود ۲۷۲ هزار نفر عدد واقعی ما محسوب میشود که البته اتباع نیز جزو این آمار حساب نشده است.
به دنبال تغییر رویکرد سوادآموزی از عرضه محور به تقاضا محور هستیم
وی گفت: به دنبال تغییر رویکرد سوادآموزی از عرضه محور به تقاضا محور هستیم تا دوباره مردم پای کار بیایند. الان سواد آموزی عرضه محور است یعنی ما باید دنبال افراد بیسواد باشیم و آنها خودشان به ما مراجعه نمیکنند. باید از عرضه محوری به سمت تقاضا محوری برویم و مردم خودشان به ما مراجعه کنند در این زمینه از دو گروه تقاضا داریم؛ گروه اول گروهی است که میتواند در شناسایی افراد بیسواد به ما کمک کنند. گروه دوم افراد باسوادی هستند که با نذر فرهنگی و نذر سواد میتوانند با ما همکاری داشته باشند و به مراکز سوادآموزی در تمام ادارات مراجعه کنند.
شوشتری افزود: سواد آموزی به مشارکت تمام دستگاهها نیاز دارد. همه باید پای کار باشند ازجمله صدا و سیما به عنوان رکن اصلی آگاهسازی مردم. استفاده از ظرفیتهای مردمی و تشکلها در حوزه جذب و آموزش بیسوادان باید صورت بگیرد و در این زمینه طرحهایی در حال انجام است.
همکاری ۷۰۰ نفر آموزشدهنده
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر ۱۲۰۰ تا ۱۳۰۰ نفر آموزشدهنده در سامانه داریم که با ۷۰۰ نفر به صورت فعال همکاری داریم، گفت: فکری برای این افراد خواهد شد، اینطور نیست که آموزش دهنده را رها کنیم. ریاست سازمان سوادآموزی مجدانه پیگیر هستند. موضوع سوادآموزی به آموزش و پرورش مربوط نمیشود و به مجلس و کمیسیون اجتماعی مجلس مربوط میشود.
آموزش دهندهها طبق ماده ۲۸ باید تعیین تکلیف شوند و کمیسیون اجتماعی مجلس باید تعیین تکلیف را انجام دهند.
شوشتری با بیان اینکه توانمندسازی آموزشدهندهها را انجام میدهیم و برای آنها دورههای ضمن خدمت تدوین میشود، افزود: کمبود آموزش دهنده داریم اما موضوع آموزش دهنده را نمیتوانیم به صورت نیروی آزاد پوشش دهیم دنبال این هستیم که به سمت اتفاقی رویم که باید رقم بخورد یعنی سواد آموزی به کاری مردمی و جهادی تبدیل شود.
وی در پاسخ به این پرسش که بیشترین جذب سوادآموزان در چه گروه سنی است، گفت: بیشترین جذب را در گروه سنی۱۰ تا ۲۰ سال داریم.
انتهای پیام
نظرات