به گزارش ایسنا، محمدرضا مخبر دزفولی در آیین افتتاحیه شانزدهمین جشنواره بینالمللی «حرکت» که صبح شنبه ۲ دی ماه در دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد، اظهار کرد: جریان علم در دنیای امروز بسیار گسترده شده و شاخههای متنوعی از علوم در حال شکلگیری است.
وی با بیان اینکه در برههای از تاریخ در کانون توجه جریان علمی قرار نمیگرفتیم، گفت: این روزها، شرایط تغییر کرده است؛ به نحوی که نمیتوانند نام ایران را از جریان علم در عرصه جهانی حذف کنند.
رئیس فرهنگستان علوم با بیان اینکه حضور ایران در عرصه جهانی علم به طرق مختلف شکل میگیرد، گفت: حضور در مستندات علمی و فعالیت در حوزههای علمی جزو حضور ایران در عرصههای علمی به حساب میآید. دانشمندان ایرانی در میان افراد پراستناد قرار دارند. اگرچه تعداد این افراد کاهش یا افزایش یافته است؛ اما باید به این موضوع اشاره کنیم که دانشمندان ایران جزو افراد پراستناد هستند.
مخبر دزفولی با اشاره به تعداد وضعیت دانشگاهها در روزهای نخست انقلاب گفت: تعداد محققان، دانشگاهها، دانشجویان و اعضای هیاتعلمی محدود بود؛ اما شرایط تغییر کرده است به نحوی که ما در عرصههای علم و فناوری، تحقیقات، اختراعات و تجاریسازی به دستاوردهای متعددی دست یافتهایم.
رئیس فرهنگستان علوم با بیان اینکه انجمنهای علمی جزو جریان علمی کشور محسوب میشوند، گفت: ۷هزار انجمن علمی در دانشگاههای وابسته به وزارت علوم فعالیت میکنند. تعداد قابل توجهی از انجمن های علمی در دانشگاههای علومپزشکی و آزاد فعالیت میکنند. تعداد انجمنهای علمی عقبه خوبی برای جریان علمی کشور به حساب میآید.
وی خطاب به دانشجویان گفت: شما اعضای انجمنهای علمی وظیفه دارید که جریان علمی را تقویت کنید. بررسیها بیانگر این است که هسته برخی از انجمنهای علمی به دیگران اجازه ورود به انجمن را به دیگران نمیدهند. فرصت حضور افراد با استعداد در انجمنهای علمی را فراهم کنیم و سختگیری نکیند.
مخبردزفولی با بیان اینکه انجمنهای علمی باید راهگشا باشند، گفت: انجمنهای علمی باید با جامعه ارتباط برقرار کنند. اگر ارتباط میان انجمن علمی و جامعه شکل نگیرد، انجمن علمی از مشکلات جامعه مطلع نمیشود.
رئیس فرهنگستان علوم گفت: وظایف انجمنهای علمی به دو دسته «درونسازمانی» و «برونسازمانی» تقسیم میشود. وظایف درونسازمانی شامل تسهیل و جلوگیری از سختکیری برای ورود به افراد میشود و وظیفه برونسازمانی هم شامل ارتباط با جامعه میشود.
مخبر دزفولی با اشاره به اهمیت کار جمعی گفت: اگرچه تعداد کار علمی گروهی در کشور افزایش یافته است، گفت: کار جمعی علمی در کشور نهادینه نشده است. کار جمعی علمی باید در کانون توجه قرار گیرد.
رئیس فرهنگستان علوم گفت: من از انجمنهای علمی میخواهم که گردش ملی را در دستور کار خود قرار دهند. گردش ملی سبب میشود که با دستاوردهای گذشتگان از نزدیک آشنا شد.
وی خطاب به دانشجویان حاضر در این مراسم گفت: انجمنهای علمی با فرهنگستانها ارتباط برقرار کنید. گروههای علمی متعددی در فرهنگستان علوم مشغول به فعالیت هستند. همچنین تلاشهایی برای ایجاد گروهای جدیدی در رشتههایی مانند هوش مصنوعی، زیستپزشکی در فرهنگستان علوم در حال انجام است. اگر انجمنهای علمی با فرهنگستان علوم ارتباط برقرار کنند جمع کثیری از دانشمندان جوان میتوانند به عضویت فرهنگستان درآیند.
انتهای پیام
نظرات