استان خوزستان به عنوان یکی از استانهای ویژه کشور در دارا بودن ظرفیتهای مختلف طبیعی و صنعتی و تولیدی و... میتواند یکی از بخشهایی باشد که پرچمدار جذب سرمایهگذار و فراهمکننده زمینه برای حضور سرمایهگذاران باشد اما در طی سالیان گذشته این استان آنطور که باید نتوانسته نسبت به جذب سرمایهگذاران در بخشهای کوچک و بزرگ عمل کند و سرمایهگذاران برای حضور در این استان باید از هفتخان دریافت مجوزها و... عبور کنند.
در این زمینه مهرداد نیکو رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی خوزستان در خصوص روند سرمایهگذاری در خوزستان اظهار کرد: در استان خوزستان تمایل داریم تا سرمایهگذاریها به سمت احداث صنایع میان دستی و پایین دستی برود.
وی افزود: در دو حوزه سرمایهگذاری در خوزستان دارای خلاء هستیم و عمده مجوزات سرمایهگذاری را برای این بخشها صادر میکنیم که یکی از آنها بحث صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی است.
نیکو ادامه داد: خوزستان اولین تولیدکننده محصولات کشاورزی است اما هجدهمین استان در زمینه صنایع تبدیلی در کشور هستیم و باید این وضعیت را ارتقا دهیم و از این رو به طرحهای متعدد سرمایهگذاری در حوزه کشاورزی مجوز داده میشود.
رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی خوزستان گفت: حوزه صنایع پایین دستی پتروشیمی نیز یکی دیگر از بخشهایی است که خوزستان در آن دچار خلاء است و باید نسبت به جذب سرمایهگذار در این حوزه بیشتر اقدام شود. حدود ۳۰ درصد از صنایع بالادستی پتروشیمی در خوزستان فعال هستند اما فقط حدود ۳ درصد از صنایع پایین دستی این حوزه در خوزستان فعال است و از این رو باید نسبت به جذب سرمایهگذار اقدام شود.
همچنین در این خصوص محمد راضی جلالی معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خوزستان با تاکید بر حمایت دستگاههای اجرایی از سرمایهگذاران اظهار کرد: دستگاههای اجرایی باید در کنار رعایت چارچوبها و مقررات، نقش مشاور را برای سرمایهگذار داشته باشند و این بخش را حمایت کنند.
وی با اشاره به نقش تاثیرگذار خوزستان در تولید ناخالص ملی و اقتصاد کشور، افزود: تاخیر در راهاندازی پروژههای سرمایهگذاری باعث شده است تا خوزستان یکی از استانهای با نرخ بالای بیکاری باشد و از این رو باید برای این مساله چارهاندیشی و برای حل این مسائل تلاش و برنامهریزی کرد.
راضی جلالی با بیان اینکه سرمایهگذاران بخش تولید باید بیش از پیش مورد حمایت قرار گیرند، عنوان کرد: بخش قابل توجهی از طرحهای تولیدی استان دارای پیشرفت فیزیکی ۶۰ درصد به بالا، با کمبود نقدینگی مواجه هستند و از این رو میتوان با حمایت از سرمایهگذاران زمینه تکمیل این طرحها و حل مشکلات استان را رقم زد.
در این زمینه شهلا عموری نایب رییس اتاق بازرگانی اهواز و قائم مقام دبیرخانه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی خوزستان در خصوص موضوع جذب سرمایهگذار در خوزستان در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: استان خوزستان به رغم داشتن پتانسیلهای بالای اقتصادی نتوانسته است به جایگاه اصلی خود دست یابد به همین دلیل جذب سرمایهگذار خارجی برای برون رفت از مشکلات اقتصادی آن ضروری به نظر میرسد.
وی افزود: موقعیت ویژه جغرافیایی خوزستان در تعامل با منطقه و جهان و دسترسی به آبهای آزاد و مرز زمینی با کشور عراق، وجود زیرساختهای لازم از جمله فرودگاههای بین المللی، راههای مناسب و خطوط ریلی، منطقه آزاد تجاری اروند در شهرستان آبادان و خرمشهر و برخورداری از نیمی از مساحتهای تالابهای بین المللی به وسعت ۴۰۰ هکتار و بخش عمدهای از نفت صادراتی ایران از جمله استعدادهای ویژه اقتصادی خوزستان است که باید در این حوزهها شرایط برای حضور سرمایهگذاران فراهم شود.
عموری بیان کرد: در خوزستان شرکتها و صنایع به منظور ایجاد اشتغال بیشتر در این استان باید از فرصتهای سرمایهگذاری و تولیدی در بخشهای ظرفیتی استان حمایت کنند اما متاسفانه نبود این حمایتها و به ویژه مهیا نبودن شرایط مطلوب برای سرمایهگذاری زمینهساز مشکلات متعددی برای استان شده است.
نایب رییس اتاق بازرگانی اهواز ادامه داد: بهبود فضای کسب و کار در خوزستان یکی دیگر از مواردی است که باید دولت و مسئولان استان در خصوص بهبود شرایط حضور برای فعالیت سرمایه گذاران در دستور کار خود قرار دهند زیرا تا زمانی که فضای کسب و کار در خوزستان متلاطم و دارای مشکلات متعدد است هیچ سرمایهگذاری رغبتی برای حضور در خوزستان نخواهد داشت.
قائم مقام دبیرخانه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی خوزستان گفت: روند سرمایهگذاری در استان نیازمند اصلاح و بازنگری است و باید در این زمینه موانع پیش پای سرمایهگذاران برای سرمایهگذاری در خوزستان از میان برداشته شود تا شاهد حضور سرمایهگذاران در استان باشیم.
همچنین در این خصوص علی اکبر حسینی محراب استاندار خوستان اظهار کرد: باید کاری کنیم که روند استعلامات کوتاه شود و اگر موفق به این کار شدیم قطعاً در رقابت با سایر استانها در جلب سرمایهگذار گام خوبی را برخواهیم داشت.
استاندار خوزستان با بیان اینکه دلیلی ندارد سرمایهگذار در استانهای دیگر که شرایط مشابهی با استان ما دارند به راحتی سرمایهگذاری کند اما در استان ما با مشکل مواجه شود، گفت: برخی از سرمایهگذاران معتقد هستند اغلب مدیران رغبت دارند در استان سرمایهگذاری کنیم اما زمانی که کار به بدنه کارشناسی برسد همه ما را فراری میدهند.
وی افزود: طولانی شدن روند کار و استعلامات ۲۳ گانه سرمایهگذاران و کلیه کسانی که هم از داخل استان و هم از خارج استان به دنبال انجام کاری هستند را فراری و خسته میکند و سبب میشود از استان بروند.
حسینی محراب عنوان کرد: در بحث جلب سرمایهگذار باید قوانین و مقررات حاکم باشند و براساس رویههای قانونی میتوان شرایطی فراهم کرد تا سرمایهگذار با آسودگی خاطر به سرمایهگذاری در استان بپردازد.
شرایط دشوار آب و هوایی در خوزستان در کنار شرایط بسیار سخت دریافت مجوزات سرمایهگذاری علی رغم تاکید مسئولان در خصوص کوتاه کردن روند دریافت این مجوزات و استعلامات، باعث شده بسیاری از سرمایهگذاران که ممکن است شرایط بهتری را در بحث پتانسیلها و فرصتهای سرمایهگذاری در خوزستان تجربه کنند به علت مشکلات متعدد و فراهم نبودن بستر سرمایهگذاری در این استان، هزینه بالاتری را متقبل شده و حتی با شرایط دشوارتری در دیگر استانها به سرمایهگذاری بپردازند و چندان رغبتی به حضور در خوزستان نداشته باشند و سرمایه خود را در جایی دیگر هزینه کنند.
در خوزستان به نوعی ظرفیتهای عظیمی چون نفت و گاز و آب و حضور شرکتهای تولیدی بزرگ و حتی استراتژیک بودن موقعیت استان به جای آنکه به عنوان مزیتهای سرمایهگذاری به حساب بیاید به نوعی مانع سرمایهگذاری هستند زیرا یک سرمایهگذار زمانی که قصد سرمایهگذاری در این استان را پیدا میکند باید تقریبا از همه این بخشها و حتی بیشتر مجوز دریافت کند تا بتواند در منطقهای سرمایهگذاری کند و این روند طولانی و بروکراسیهای شدید اداری به نوعی سرمایهگذار را از آنچه به دنبالش است دور میکند.
گزارش: شایان حاجی نجف - خبرنگار ایسنا
انتهای پیام
نظرات