به گزارش ایسنا، سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور با استناد به بند نخست ماده سوم از فصل دوم قانون تشکیل خود مصوب سال ۸۲، باید حدود صلاحیت تخصصی اعضا خود را تعیین کند. از این رو این سازمان برای نخستین بار در سال جاری اقدام به برگزاری آزمون صلاحیت حرفهای روانشناسان و مشاوران در سطح کشور کرده است.
در این راستا این آزمون در روز جمعه ۱۵ دی ماه سال جاری به صورت متمرکز در تهران و یا برخی مراکز استانها و از سوی سازمان سنجش آموزش کشور برگزار میشود.
ثبت نام آزمون صلاحیت حرفهای روانشناسان و مشاوران از دیروز پنجشنبه دوم آذر آغاز شده و هزینه ثبت نام در آن ۲۸۰ هزار تومان است. همچنین متقاضیان شرکت در این آزمون میتوانند حداکثر تا روز چهارشنبه ۸ آذر از طریق سایت سازمان سنجش اقدام به ثبت نام کنند.
بنابراین از این پس دریافت پروانه فعالیت حرفهای از سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور منوط به شرکت در این آزمون و کسب حدنصاب قبولی است و فارغ التحصیلان کلیه گرایشهای رشتههای روانشناسی و مشاوره برای دریافت پروانه فعالیت باید ابتدا در این آزمون شرکت کرده و حدنصاب آزمون کتبی را به دست آورند.
پس از شرکت در آزمون کتبی، افراد باید در مصاحبه حضوری شرکت کرده و در صورت احراز صلاحیت حرفهای آنها در این مصاحبه، پروانه فعالیت حرفهای به آنها داده میشود.
بنابراین گرچه شرکت در آزمون کتبی یاد شده و کسب حدنصاب نمره و قبولی در آن شرط لازم برای دریافت پروانه است اما کافی نیست، درواقع پروانه فعالیت تنها به افرادی داده خواهد شد که پس از قبولی در آزمون کتبی، در مصاحبه حضوری نیز قبول شوند.
علاوه بر شرایط عمومی نظیر داشتن تابعیت جمهوری اسلامی ایران، متدین به یکی از ادیان رسمی کشور، عدم سوء پیشینه و اعتیاد به مواد مخدر و داشتن کارت پایان خدمت، برای شرکت در این آزمون عضویت در سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور نیز الزامی است.
به همین منظور داوطلبان شرکت در آزمون صلاحیت حرفهای روانشناسان و مشاوران که تا کنون عضو سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور نبودند میتوانند تا قبل از پایان مهلت ثبت نام شرکت در آزمون یاد شده، با مراجعه به سایت سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور به نشانی www.pcoiran.ir در سازمان عضو شوند.
همچنین داشتن مدرک کارشناسی ارشد و یا دکتری در یکی از گرایشهای دو رشته روانشناسی و مشاوره که از سوی یکی از دانشگاههای داخلی مورد تایید وزارت علوم و یا بهداشت صادر شده است نیز الزامی است.
از آنجا که ملاک اعتبار علمی مدرک داوطلبان تایید دو وزارتخانه علوم و یا بهداشت است، متقاضیانی که دوره تحصیلی آنها از هر نوعی اعم از غیر حضوری است، به شرط آنکه مدرک تحصیلی این افراد مورد تایید وزارتخانههای علوم و یا بهداشت باشد اجازه شرکت در آزمون یاد شده را دارند.
از سوی دیگر کلیه فارغ التحصیلان رشتههای روانشناسی و مشاوره خارج از کشور نیز در صورتی که مدرک آنها مورد تایید وزارت علوم یا بهداشت قرار گیرد امکان حضور در آزمون صلاحیت حرفهای روانشناسان و مشاوران را دارند.
در آزمون کتبی صلاحیت حرفهای روانشناسان چه سوالاتی میآید؟
در این آزمون ۱۰۰ سوال چهارگزینهای با ضرایب یکسان طراحی شده که چهار مورد "راهبردهای حرفهای"، "خلاقیت حرفهای"، "اخلاق حرفهای" و "مسائل فرهنگی و اجتماعی" را در داوطلبان میسنجد و متقاضیان در صورتی که حدنصاب لازم در این آزمون کتبی را کسب کنند برای مصاحبه حضوری دعوت میشوند.
سوالات مربوط به "راهبردهای حرفهای"، نحوه مدیریت حرفهای روانشناس و مشاور در موقعیتهای مختلف مراجعان به چالش میکشد و روانشناس و مشاور را در موقعیتی خاص قرار داده و از او میخواهد برای مثال در برخورد با خشم ناگهانی مراجع بهترین راهکار را پیشنهاد دهد.
سوالات مربوط به "خلاقیت حرفهای"، میزان انعطاف پذیری روانشناس و مشاور در برخورد با مراجعیت را به چالش میکشد؛ مثل این سوال که در مواجهه با فردی که نیازهای گوناگونی را مطرح میکند چه برخوردی مناسب است؟
سوالات مربوط به "اخلاق حرفهای"، میزان آگاهی و آشنایی روانشناس با اخلاق حرفهای در راستای حفظ حقوق انسانی مراجع را به چالش میکشد، مثل اینکه اگر مراجع قصد ارتکاب بزه را داشت چه برخوردی مناسب است؟.
سوالات مربوط به "مسائل فرهنگی و اجتماعی" نیز میزان آشنایی روانشناس و مشاور نسبت به مسائل اجتماعی در حیطه تخصصی کار خود را به چالش میکشد، مثل این سوال که سازمان هلال احمر در کدام حیطه سلامت روان فعالیت دارد؟.
به گزارش ایسنا، این آزمون برای سنجش شایستگیهای حرفهای روانشناسان و مشاوران طراحی شده و از این رو متفاوت از آزمونهایی است که صرفا صلاحیت حرفهای را مورد ارزیابی قرار میدهند و از این رو منبع خاصی برای مطالعه و شرکت در این آزمون از سوی سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور معرفی نشده است.
چگونگی مدیریت حرفهای جلسات مشاوره، توجه به حقوق انسانی مراجعان از جمله مواردی است که در این آزمون مورد سنجش قرار میگیرد و انتظار این است که داوطلبان طی سالهای تحصیل در دانشگاه و سپس گذراندن کارورزی که در دروس دانشگاهی آنها مد نظر قرار گرفته است، به شایستگیهای لازم دست پیدا کرده باشند.
انتهای پیام
نظرات