شیرین حسنوند در گفتوگو با ایسنا با اشاره به طرح تحقیقاتی تأثیر رایحه درمانی با اسانس شمعدانی بر خستگی و کیفیت خواب پرستاران شاغل در بخش مراقبت ویژه، اظهار کرد: حوزه بهداشت و درمان بهعنوان یک محیط کاری پرتنش مطرح و تنش شغلی مشکل شناخته شده کارکنان مراقبت سلامتی است.
وی تصریح کرد: در این میان، پرستاران همواره تنش بیشتری نسبت به دیگر کارکنان حوزه سلامت گزارش داده و بهویژه پرستاران بخشهای مراقبت ویژه سطح بالاتری از تنش را تجربه میکنند.
دانشیار دانشکده پرستاری و مامایی خاطرنشان کرد: علاوه بر تنش، خستگی جسمی و روحی از دیگر مشکلات پرستاران بخش مراقبت ویژه است که تأثیر نامطلوبی بر کیفیت مراقبت، رضایت و امنیت بیمار و پرستار دارد.
حسنوند اضافه کرد: علاوه بر این، قرار داشتن در معرض تنش مزمن و خستگی موجب اختلال خواب پرستاران میشود.
وی بیان کرد: مشکلات خواب هم میتواند موجب اختلال در عملکرد، تمرکز، مهارتهای تصمیمگیری و همچنین کاهش ایمنی پرستار و بیمار شود.
عضو هیات علمی دانشگاه لرستان ادامه داد: بنابراین، تدابیری جهت کاهش سطح خستگی، بهبود کیفیت خواب پرستاران بخش مراقبت ویژه ضروری است.
حسنوند اظهار کرد: در سالهای اخیر، روشهای غیر دارویی مورد توجه بیماران و مراقبت دهندگان بهداشتی قرارگرفته است.
وی تصریح کرد: یکی از درمانهای شناخته شده توسط سازمان بهداشت جهانی رایحهدرمانی است که در آن، روغنهای استخراج شده از گل، برگ، ساقه و میوه گیاهان معطر به روشهای مختلف مانند استنشاق، ماساژ، استفاده سادهروی پوست و بهندرت خوراکی مورد استفاده قرار میگیرد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی لرستان خاطرنشان کرد: استنشاق اسانس غیرتهاجمی است، محدود به زمان و مکان نبوده، بهطور مستقیم بر مغز تأثیر گذاشته و سریع اثر میکند. همچنین، استفاده از آن به تجهیزات و آموزش خاص نیاز ندارد.
حسنوند اضافه کرد: شواهد گسترده حاکی از آن است روغن طبیعی استخراج شده از شمعدانی (ژرانیوم)، یک روغن ضروری ایمن با ترکیبات فعال مختلف بوده و در نتیجه خواص آنتیبیوتیک، آنتیاکسیدان، کاهندگی فشارخون، انعقاد خون و آرام بخشی مورد استفاده قرار میگیرد.
وی بیان کرد: مطالعه حاضر با هدف تعیین تأثیر رایحه درمانی با اسانس شمعدانی بر خستگی و کیفیت خواب پرستاران شاغل در بخش مراقبت ویژه انجام شد.
این دانشیار ادامه داد: با توجه به نتایج به دست آمده، رایحهدرمانی با اسانس برگ شمعدانی معطر میتواند بهصورت خود مراقبتی مورد استفاده پرستاران و نیز بهعنوان راهکاری مؤثر در کاهش خستگی مورد توجه مدیران پرستاری قرار گیرد.
حسنوند اظهار کرد: اما اگر موردنظر نتوانست در بهبود کیفیت خواب مؤثر باشد نباید تأثیر عوامل بسیار مهمی همچون جنسیت، سبک زندگی، وضعیت عاطفی، بهداشت خواب و نوع شیفت کاری(صبح یا عصر) بر نتایج به دست آمده را نادیده گرفت.
انتهای پیام
نظرات