عباس بابایی امروز (چهارشنبه، ۲۴ آبان ماه) در نشستی خبری با اشاره به اینکه هر دستگاهی در مدیریت بحران باید وظایف خود را به درستی انجام دهد تا شاهد بروز خسارتهای بیشتر نباشیم، اظهار کرد: هدف مدیریت بحران، نجات جان انسانهاست؛ مدیریت بحران علاوه بر مدیریت حوادث برای نجات جان انسانها تلاش دارد و در مرحله بعد، سعی در حفظ و صیانت اموال مردم در حوادث و مخاطرههای طبیعی را دارد.
او ادامه داد: همه کشورها در معرض بحرانهای طبیعی مختلفاند؛ از میان ۶۴ بحران طبیعی شناساییشده در دنیا حدود ۴۶ بحران در کشور ما شناسایی شدهاند. ایران در تلفات ناشی از حوادث طبیعی رتبه نهم و در تنوع بحرانها رده پنجم را در دنیا دارد. حوادث طبیعی مانند سیل، زلزله، ریزگرد، آتشسوزی و ... در ایران وجود دارد.
وی بیان کرد: جمعیت ایران یک درصد جمعیت دنیاست؛ اما تلفات جانی در ایران شش درصد کل دنیاست. این آمار نشان میدهد باید به دنبال راه حلی درست برای کاهش تلفات حوادث طبیعی باشیم.
بابایی با اشاره به اینکه در یک سال اخیر میلادی حدود ۴۹ میلیون هکتار جنگل در دنیا سوخت، ادامه داد: ۶۶ درصد مساحت ایران در محدوده گسل زلزله قرار دارد و کشور ما بهصورت بالقوه با بحران زلزله مواجه است. در زنجان نیز دو گسل بزرگ وجود دارد.
مدیرکل مدیریت بحران استان زنجان بیان کرد: هر دستگاهی در مدیریت بحران موظف است وظایف خود را به درستی انجام دهد تا شاهد برزو خسارتهای زیاد نباشیم. در هر شهرستانی فرمانداران رئیس ستاد بحران شهرند.
وی اظهار کرد: هر کدام از مخاطرههای طبیعی متولی خود را در قانون دارد و وظیفه مدیریت بحران ایجاد هماهنگی و یادآوری پیشگیریهاست تا افراد آمادگی پاسخ دادن به بحرانها را داشته باشند.
او ادامه داد: آنچه مهم است، آموزش است؛ آموزش رکن اساسی در بالا بردن سطح آگاهی مردم در مقابله با مخاطرههاست و باید به آموزش و مردم باید اهمیت دهیم. آموزش بحث مهمی است، ولی در کنار آموزش تمرین هم مهم است و همه دستگاهها وظیفه دارند در مدیریت بحران پای کار آیند.
وی درباره برگزاری مانور بزرگ استانی سیل و زلزله توضیح داد: یک مانور بزرگ استانی در سد «تهم» پیشبینی شده که شنبه برگزار خواهد شد. حدود هزار نفر نیرو، ۱۱۰ تیم عملیاتی، نزدیک ۱۰۰ دستگاه سنگین و بیش از ۲۰۰ دستگاه سبک و تجهیزات مختلف مانند ۵۵ پمپ تخلیه آب مشغول به کار خواهند شد. این مانور مانند این است که یک زلزله ۶.۸ ریشتری آمده و سد خاکی روستا شکسته و آب به داخل خانههای مردم آمده است، سپس دستگاههای امدادی برای امداد و نجات وارد میشوند و حتی برای افزایش تابآوری، بهزیستی هم وارد کار خواهد شد.
بابایی با بیان اینکه مانور بزرگ استانی سیل و زلزله یک برنامه کامل و گسترده است که برای بالا بردن آمادگی، ایجاد انسجام و هماهنگی بین دستگاهها برگزار خواهد شد، اظهار کرد: در بارشهای سنگین، وقتی کل استان درگیر میشود ممکن است در خدماترسانی سریع مشکل پیدا کنیم و کار در این موارد با اولویت از جادههای اصلی شروع و به ترتیب مسیرها بازگشایی میشود. در مواقع بحران با توجه به امکانات و هماهنگیهایی که در ستاد مدیریت بحران انجام میشود از ظرفیت دستگاهها استفاده میشود تا سریعتر بازگشاییها انجام شود. همچنین با خریدن و تزریق ماشینهای جدید و سنگین میتوانیم خیلی از مشکلات را حل کنیم.
مدیرکل مدیریت بحران استان زنجان گفت: ۴۴ درصد مساحت استان زنجان در پهنه با خطر بالای زلزله، ۴۸ درصد با خطر متوسط و هشت درصد با پهنه خطر پایین زلزله مواجه است. موقعیت جغرافیایی استان نشان داده که زنجان متأثر از حوادث طبیعی است و ۴۰ گسل در اطراف استان زنجان وجود دارد.
او یادآوری کرد: استان زنجان حدود ۱۲۰۰ هکتار بافت فرسوده دارد که بالغ بر ۵۰۰ هکتار آن در شهر زنجان قرار دارد. با توجه به اینکه تابآوری و استقامت بافت فرسوده در برابر زلزله پایین است، این موضوع باید در برنامهریزی استانی مد نظر قرار گیرد.
وی اضافه کرد: بررسیها در شهرستانهای زنجان، ماهنشان، طارم و خدابنده نشان داده است که خطر سیل در آنجا هم وجود دارد.
انتهای پیام
نظرات