امروزه صاحبان برندها و کارخانجات مختلف دنیا میلیون ها دلار را هزینه ورزشکاران و تیم های ورزشی محبوب می کنند تا بتوانند برند خود را به نمایش بگذارند.
بسیاری از شرکت ها و کارخانجات به این نتیجه رسیده اند که انجام تبلیغات به شیوه های قدیمی برای جلب مشتریان دیگر جوابگو نیست، بنابراین حمایت از یک رویداد، ورزشکار مطرح و یا یک تیم ورزشی را برعهده می گیرند، تا آنها نیز با نشان دادن برند آن شرکت یا کارخانه، توجه طیف وسیعی از تماشاچیان را به سوی محصولشان جلب کنند.
از طرفی، ورزشکاران مطرح، رویدادها و تیم های ورزشی نیز با حمایت های مالی همین شرکت ها و کارخانجات می توانند فعالیت های ورزشی خود را با قدرت هرچه بیشتر ادامه دهند.
در واقع این روزها حمایت شرکت ها و کارخانجات از ورزشکاران و تیم های ورزشی معامله ای دو سر برد محسوب می شود، از یک طرف آنها برندهایشان را در معرض دید گروه زیادی از مردم می گذارند و از طرفی دیگر تیم های ورزشی هم با همین حمایت ها به حضورشان در رقابت های مختلف ادامه می دهند.
پوما، آدیداس، نایکی، ریباک، فیلا و ... تنها بخشی از برندهای مهم دنیا هستند که در زمینه تولید محصولات ورزشی فعالیت می کنند، اما با حمایت از تیم ها و ورزشکاران مطرح سالانه سودهای کلانی را به جیب می زنند و از آن طرف تیم ها و ورزشکاران هم از حمایت های این برندها منتفع می شوند.
و اما در کشور ما نیز با وجود تعدادی برند ورزشی، برخی از شرکت ها و کارخانجات و نیز ارگانها با حمایت از تیم های ورزشی مختلف سعی در نشان دادن خود و بازاریابی گسترده و نیز ایفای مسئولیت اجتماعی خود هستند. بعنوان نمونه مهرام، کاله، طبیعت، پتروشیمی ها، پالایشگاه ها، ذوب آهن، ساپپا، دانشگاه آزاد و برخی شهرداری ها از تیم های ورزشی حمایت می کنند.
با این وجود شرایط در کرمانشاه کمی فرق می کند، این استان از دیرباز تاکنون یکی از قطب های ورزشی در ایران بوده و قهرمانان بزرگی از این دیار در رشته های ورزشی مختلف در کشورمان نام آور شده اند، اما طی یکی دو دهه گذشته به دلیل عدم حمایت مالی اسپانسر، شرکت ها و کارخانه ها، ورزش این استان به سراشیبی افول افتاده است.
در این سالها، شرکت ها و کارخانجات تمایلی برای حمایت از ورزش استان نداشته اند و دلیل خود را هم بی فایده دانستن هزینه کردن در ورزش می دانند و به همین دلیل هم بسیاری از رشته های ورزشی ما در رقابت های لیگی حضور ندارند و تیم هایی هم که تاکنون جسارت حضور در این رقابت ها را داشته اند، بدون استثناء در تلاطم مشکلات مالی افتاده و با بدترین نتایج به کار خود پایان داده اند.
هندبال، بسکتبال، بوکس، والیبال، وزنه برداری، فوتسال و کشتی از جمله رشته های پر پتانسیل کرمانشاه هستند که در سالهای گذشته در رقابت های لیگی شرکت کرده اند، اما به دلیل عدم اسپانسر و گرفتاری های مالی یا حذف شده اند و یا اینکه از ادامه حضور در این رقابت ها انصراف داده اند.
یکی از مطرح ترین تیم هایی که طی سالهای اخیر به دلیل عدم حمایت اسپانسرها دچار مشکلات مالی زیادی شد و عدم حضورش در رقابت های لیگی سر و صدای زیادی را به راه انداخت، تیم هندبال زاگرس اسلام آبادغرب بود.
این تیم که در سال ۱۳۹۷ توانسته بود به مقام نائب قهرمانی لیگ برتر هندبال ایران برسد و مجوز حضور در جام باشگاه های آسیا را هم به دست آورده بود، در سالهای بعدی با مشکلات مالی زیادی دست و پنجه نرم کرد و حضورش در رقابت های لیگی با فراز و نشیب بسیاری همراه شد.
سرانجام در تابستان امسال مسئولین این باشگاه اعلام کردند که پس از چندین سال حضور در رقابت های لیگ برتر هندبال، به دلیل مشکلات مالی دیگر در این رقابتها شرکت نمی کنند.
سجاد اعظم مدیرعامل باشگاه هندبال زاگرس اسلام آبادغرب همان زمان در گفت و گو با ایسنا با اعلام اینکه تیمش کاملا آماده حضور در رقابت های لیگی است، اما حتی هزینه پرداخت ورودی را هم ندارد، گفت: "باتوجه به دستورالعمل رقابت های لیگی، با عدم حضور تیم ما در این رقابت ها، به یه یک دسته پایینتر لیگ سقوط خواهیم کرد، اما دیگر هیچ قصدی برای تیمداری در هندبال نداریم."
و اینگونه شد که تیم هندبال زاگرس پس از چندین سال حضور در رقابت های لیگی به دلیل عدم حمایت اسپانسرها از این رقابت ها کنار رفت.
یکی دیگر از تیم های کرمانشاهی که سابقه چندین ساله در رقابت های لیگی داشت و اتفاقا خوب هم عمل کرد، تیم هیات بسکتبال استان بود. تیمی که چندسال پیش کارش را با حضور در رقابت های لیگ دسته اول شروع کرد و با اتکای به بسکتبالیست های جوان و بومی توانست مجوز حضور در رقابت های لیگ حرفه ای بسکتبال را هم بدست بیاورد، ولی بازهم به دلیل مشکلات مالی به لیگ دسته اول سقوط کرد.
با وجود اینکه تمام بازیکنان و کادر فنی تیم بسکتبال هیات بدون هیچگونه دستمزد و قراردادی در این رقابت ها حضور داشتند، اما این حضور زمینه ای برای معرفی جوانان بسکتبالیست مستعد کرمانشاهی به تیم های مطرح کشوری را فراهم کرد و تعدادی از آنها جذب این تیم ها شدند.
کرم احمدیان رئیس هیات بسکتبال استان در خصوص چرایی عدم حضور تیم بسکتبال استان در رقابت های لیگ دسته اول با بیان اینکه به واسطه عدم حمایت اسپانسرها و مسئولین استانی امسال کرمانشاه دیگر در لیگ بسکتبال شرکت نمی کند، به ایسنا گفت: "طی سه سال گذشته سختی های زیادی برای حضور در لیگ کشیدیم، درحالیکه وظیفه هیات تیم داری نیست، اما تنها به دلیل کمک به جوانان علاقمند به بسکتبال کرمانشاه این کار را کردیم".
او با تاکید بر اینکه تا زمانی که مسئولین کرمانشاه به بسکتبال توجه نکنند، دیگر در لیگ تیم داری نخواهد کرد، ادامه داد: "چرا در شهری مانند گرگان، شهرداری این شهر باید ۶۰ میلیارد تومان برای بسکتبال هزینه کند تا در سوپرلیگ شرکت کند و بازیکن خارجی بگیرد، اما در کرمانشاه هیچ هزینه ای نکنند، مگر کرمانشاه از گرگان کوچکتر است؟ . از طرفی مردم و رسانه های این شهر هم از مسئولین و کارخانجات خود می خواهند که حامی ورزش باشند، اما در کرمانشاه نه مردم و نه رسانهها مطالبهگر نیستند".
از بسکتبال که بگذریم، کرمانشاه از دیرباز به عنوان مهد پهلوانی و کشتی در ایران مطرح بوده و افتخارآفرینی های برادران محبی در میادین جهانی نیزگواهی بر این مدعاست. کشتی در خون و رگ مردم این استان جاری است و هر زمان میزبانی یک مسابقه کشتی به کرمانشاه واگذار شده، مردم ما با حضور پرشورشان نشان داده اند که تا چه میزان علاقمند به این ورزش هستند، کما اینکه در مسابقات جام جهانی کشتی آزاد در سال ۲۰۱۷ به میزبانی کرمانشاه هم همین موضوع بر همگان عیان شد.
علیرغم اینکه نام کرمانشاه همواره در کشتی ایران بلند آوازه بوده، اما در این سالها فقدان یک تیم لیگ برتری کشتی کرمانشاه را رنج داده و مسئولین استانی هم بارها خود قول داده اند که از حضور یک تیم در لیگ برتر حمایت کنند اما همه آنها وعده هایی بی سرانجام بوده است.
در سالهای دور کرمانشاه سابقه حضور در رقابت های لیگ برتر کشتی را داشت، اما در سالهای اخیر چندباری تا پای حضور در این رقابت ها پیش رفت و حتی یک بار در سال ۱۳۹۹ در قرعه کشی رقابت های لیگ هم شرکت کرد و قرار بود که وزارت نفت حامی این تیم باشد، اما در ادامه به دلیل عدم تحقق وعده مالی این وزارتخانه کرمانشاه از ادامه حضور در این لیگ انصراف داد.
چندی پیش که فصل جدید رقابت های لیگ برتر کشتی آغاز شد، مسئولین کشتی استان بازهم اعلام کردند که به خاطر نبود اسپانسر کرمانشاه در رقابت های این لیگ شرکت نمی کند و کشتی گیران مطرح استان باید برای استان های دیگر روی تشک بروند.
منصور کیانی دبیر هیات کشتی استان در این رابطه به ایسنا گفت: " متاسفانه کرمانشاه امسال هم به مانند سالهای گذشته به دلیل نداشتن اسپانسر در رقابتهای لیگ برتر کشتی آزاد شرکت نمیکند. رایزنیهایی از چندماه پیش انجام شده بود تا یک اسپانسر پای کار بیاید، اما مثل گذشته بازهم نشد".
یکی دیگر از تیم های ریشه دار ورزش کرمانشاه که سالها سابقه حضور در رقابت های لیگی ایران را داشت، اما امسال به دلیل عدم اسپانسرها نتوانست در جایگاه گذشته خود قرار گیرد، تیم فوتسال شاهین کرمانشاه است.
تیمی که سال ۱۳۹۷ به لیگ برتر فوتسال ایران صعود کرد و تا سال ۱۳۹۸ هم در این لیگ باقی ماند، اما به دلیل مشکلات مالی نتوانست حضوری قدرتمند داشته باشد و در نهایت پس از دو سال حضور در این لیگ به لیگ دسته اول سقوط کرد.
این تیم تا سال گذشته هم در رقابت های لیگ دسته اول حضور داشت و حتی چندباری هم جزو تیم های مدعی صعود کننده به رقابت های لیگ برتر هم قرار گرفت، اما با توجه به اینکه با مشکلات مالی زیادی دست و پنجه نرم می کرد، نتوانست جایگاه گذشته خود را بازیابد.
وضعیت این تیم زمانی بدتر شد که مدیرعامل باشگاه چندی پیش در گفت و گو با ایسنا، خبر از معاوضه امتیاز تیمش با یک تیم دسته دومی را داد.
احسان احسانی در این رابطه به ایسنا گفت: "باتوجه به بالا بودن هزینه های حضور در این لیگ و نداشتن اسپانسر تصمیم گرفتیم یک لیگ پایینتر برویم. طبق برآوردهای انجام شده، برای حضور در لیگ دسته اول به حدود دو میلیارد تومان اعتبار نیاز داشتیم که تامین آن از توان باشگاه خارج بود، بنابراین طی یکی دو هفته اخیر امتیاز تیم خود را با یک تیم دسته دومی معاوضه کردیم تا بتوانیم حداقل در رقابت های لیگ دسته دوم فوتسال کشور حضور داشته باشیم".
از هندبال و بسکتبال و کشتی و فوتسال که عبور کنیم، نوبت به وزنه برداری می رسد، رشته ای که قهرمانان کرمانشاهی آن هنوز هم در ایران سرآمد هستند، از کوروش باقری و کیانوش رستمی گرفته تا کیاقدمی و حافظ قشقایی.
وزنه برداری کرمانشاه با وجود این نامداران، در سالهای گذشته جز یک بار توفیقی برای حضور در رقابت های لیگ برتر وزنه برداری نداشته است. سال ۱۳۹۹ تیم کرمانشاه با عنوان نیروی زمینی ارتش در رقابت های لیگ برتر حضور داشت و باوجود اینکه حمایت مالی چندانی از آن نمی شد و هیچکدام از قهرمانان استان در ترکیب تیم نبودند، اما در جایگاه چهارم این رقابت ها قرار گرفت.
وزنه برداری کرمانشاه امسال هم در رقابت های لیگ برتر شرکت نکرد، موضوعی که احمد کریمی رئیس هیات استان در مورد آن به ایسنا گفت: " علیرغم اینکه همواره یکی از قطب های اصلی وزنه برداری ایران بوده ایم، اما متاسفانه به دلیل نبود اسپانسر در در رقابت های لیگ برتر حضور نداریم".
او افزود: " طی ماه های گذشته رایزنی های زیادی را با صاحبان صنایع و سرمایه گذاران، برخی ارگانها، دانشگاهها و... در استان انجام دادیم تا بتوانیم با کمک آنها یک تیم از کرمانشاه را راهی رقابت های لیگ برتر کنیم، اما متاسفانه هیچکس حاضر نشد از وزنه برداری استان حمایتی داشته باشد و همه از آن دوری می کنند. برای لیگ امسال حافظ قشقایی، کوروش پیری و حامد نوری در قالب تیمهای شهرهای دیگر و کیانوش رستمی در قالب آزاد در رقابت های لیگ برتر وزنه برداری شرکت کردند".
بوکس هم یکی دیگر از رشته های پرپتانسیل استان است که در سالهای نه چندان دور قهرمانان بزرگی همچون بیژن باتمانی، منوچهر طیاری، علی مظاهری، رضا مهدی پور، هومن کرمی، اسفندیار محمدی، محمدقارونی، عمران اکبری و ... را به بدنه تیم ملی بوکس ایران تزریق کرده است.
تا همین دو دهه پیش نیمی از ملی پوشان بوکس ایران را کرمانشاهی ها تشکیل می دادند، اما شرایط بوکس این استان به راهی رفت که امروز حتی یک ملی پوش هم در بوکس نداریم.
یکی از مهمترین دلایل عدم موفقیت بوکس کرمانشاه درسالهای اخیر، عدم حمایت های مالی بوده است، وقتی اسپانسری نباشد که از این رشته حمایت کند و در رقابت های لیگی شرکت نکنیم، طبیعی است که جوانان دیگر هم انگیزه ای برای ورود به این رشته نخواهند داشت.
کرمانشاه در سالهای اخیر یک بار در سال ۱۳۹۹ آن هم با دست خالی در رقابت های لیگ برتر بوکس شرکت کرد و توانست در جایگاه چهارم این رقابت ها قرار گیرد، اما امسال که رقابت های لیگ برتر بوکس پس از چندسال وقفه از سرگرفته شده، دیگر نامی از کرمانشاه در بین تیم های شرکت کننده نیست.
حسین فشی رئیس هیات بوکس استان کرمانشاه در گفت و گو با ایسنا، در خصوص چرایی عدم حضور تیمی از کرمانشاه در رقابت های لیگ برتر، اظهار کرد: "از سال گذشته که فدراسیون اعلام کرد بنا دارد رقابت های لیگ برتر بوکس را دوباره راه اندازی کند، به دنبال جذب اسپانسر برای حضور تیمی از استان در این رقابت ها بودیم و با وجود اینکه با سرمایه گذاران و کارخانجات زیادی صحبت کردیم، اما متاسفانه هیچکدام حاضر به کمک به تیم کرمانشاه برای حضور در این رقابت ها نشدند. با وجود اینکه تیم های حاضر در این رقابت ها هزینه های هنگفت میلیاردی می کنند، ما اگر ۱۰۰ میلیون تومان هم داشتیم در این رقابتها شرکت می کردیم".
به گزارش ایسنا، اینها تنها بخشی از رشته های ورزشی کرمانشاه هستند که به دلیل نبود اسپانسر فرصت خودنمایی و نشان دادن قدرت خود در سطح اول ورزش کشور را ندارند.
از آنجایی که کارخانجات و شرکت های کرمانشاهی حاضر به حمایت از ورزش استان نیستند، تیم های ورزشی هم در این چندسال برای تامین بودجه حضورشان در رقابت های لیگی دست به دامان ورزش و جوانان استان شده اند.
مسئولین ورزش استان هم بارها اعلام کرده اند که وظیفه اداره کل ورزش و جوانان تیمداری نیست و حق حمایت از تیم های خصوصی را ندارد. مدیرکل ورزش و جوانان استان هم اخیرا طی نشستی با خبرنگاران به صراحت عنوان کرد که " اگر تیمی در استان از عهده هزینه های حضور در رقابت های لیگی بر نمی آید، بهتر است که در این رقابت ها حضور پیدا نکند".
به گزارش ایسنا، اینکه حضور تیم های ورزشی استان در رقابت های لیگی می تواند به رشد و ارتقاء ورزش استان کمک کرده و انگیزهای برای ورود بیشتر جوانان به این رشتهها باشد بر کسی پوشیده نیست، لذا باید از یک سو بررسی و مشخص شود چرا اسپانسرها در کرمانشاه با ورزش قهرند و چه دلیلی دارد که در شهرهای دیگر کارخانجات و برخی دستگاهها نظیر شهرداریها برای ورزش میلیاردی هزینه می کنند، اما در کرمانشاه هیچ رقبتی برای اینکه به سمت ورزش بیایند، بین آنان وجود ندارد. از طرف دیگر باید مشوقهایی برای کارخانجات در نظر گرفت تا آنان را ترغیب کند که به سمت حمایت از ورزش بیایند.
در این بین استاندار بعنوان رییس شورای ورزش استان نقش کلیدی دارد و قطعا می تواند با دعوت از سرمایه گذاران، از آنها بخواهد در حوزه حمایت از ورزش ورود کنند تا شاید در سالهای آتی اسم بیشتری از کرمانشاه و ورزشکارانش در میادین و لیگ های ورزشی باشد.
انتهای پیام
نظرات