حجت الاسلام دکتر محسن باباپورگل افشانی، پژوهشگر حوزه انقلاب اسلامی در گفتوگو با ایسنا عنوان کرد: دو حادثه مهم در ۱۳ آبان اتفاق افتاد، یکی قبل از انقلاب و دیگری بعد از انقلاب که حادثه اول ۱۳ آبان ۱۳۴۳ تبعید امام خمینی (ره) از ایران به ترکیه بود، اتفاق در پی اعتراض شدید و صحیح ایشان به قرارداد ننگین و استعماری کاپیتولاسیون رخ داد.
وی افزود: حادثه دوم حدود یک سال بعد از انقلاب اسلامی اتفاق افتاد که از آن به نام انقلاب دوم نیز تعبیر شده است و آن تسخیر سفارت آمریکا در تهران بود که دانشجویان پیرو خط امام خمینی(ره) این کار را انجام دادند.
این محقق تاریخ معاصر گفت: امروز وقتی از تسخیر سفارت آمریکا یا به تعبیری لانه جاسوسی یاد میکنیم عدهای معتقدند این کار، کار درستی نبود چرا که سفارت هر کشور خاک آن کشور محسوب میشود و نباید تسخیر سفارتخانه اتفاق میافتاد و همین امر آغاز دشمنی ما با غربیها بود، اما عدهای هم موافق انجام این کار هستند.
وی تصریح کرد: اگر بخواهیم یک تاریخ پژوهی انجام دهیم که این دانشجویان با چه نگاهی این کار را انجام دادند در ظاهر میبینیم درخواستهایی داشتند که حاضر بودند در صورت قبول دولت آمریکا، گروگانهایی که از سفارت آمریکا گرفتهاند را آزاد کنند و یکی از مهمترین درخواستها بازگشت شاه به ایران و اموال مسروقه و محاکمهی وی در ایران بود اما آیا علت اصلی تسخیر سفارت آمریکا توسط دانشجویان همین بوده است؟
باباپور گل افشانی اظهار کرد: این حرف که تسخیر سفارت آمریکا آغاز دشمنی ما با غربیها بود کاملا غلط است، چرا که مردم ایران از گذشتههای دور در تاریخ سرزمینشان خاطرات تلخ فراوانی از حضور و دخالت بیگانگان در کشور داشتند، از دوران قاجار و حوادثی چون نهضت تنباکو و مشروطه گرفته تا دوران پهلوی و واقعهی مهمی مثل نهضت ملی شدن صنعت نفت که مداخلهی جدی انگلیسیها و و در برههای هم آمریکاییها را فراوان مشاهده و تجربه کردند.
وی اضافه کرد: مردم ایران در نهضت ملی شدن نفت، تلاش فراوانی کرده بودند اما با دخالت آمریکاییها و فریب دادن دکتر محمد مصدق، نفت را که از چنگ انگلیسیها در آمده بود، آمریکاییها تحویل گرفتند، یعنی عملا با یک کودتای آمریکایی- انگلیسی در ۲۸ مرداد، نهضت ملی شدن صنعت نفت در ایران از بین رفت.
این پژوهشگر تاریخ معاصر گفت: این نگرش همیشه در میان مردم ایران وجود داشت که هر زمان در تاریخ معاصر، میخواستند قدمی برای استقلال کشور بردارند، بیگانه میآمد و با مداخله خود آن را خراب میکرد و آن زمان که انقلاب اسلامی ایران با همه سختیها و فراز و نشیبها به پیروزی رسید، این ترس وجود داشت که نکند دوباره آمریکاییها بخواهند با کودتا و نفوذ در برخی از شخصیتهای انقلاب، مجددا این نهضت بزرگ را منحرف کرده و از بین ببرند.
وی بیان کرد: باتوجه به اطلاعات و آنچه که فرآیند فکری دانشجویان بود و اتفاقا درست فکر میکردند، سفارتخانهی آمریکا به لانهی جاسوسی تبدیل شده بود و اسناد به دست آمده، نشان دهنده این بود که آمریکاییها کاملا به دنبال این بودند که دوباره در جهت منافع استعماریشان جای پایی برای خود در ایران باز کنند و نهضت آزادی بخش و استقلال طلبانهی ملت ایران را به انحراف بکشانند.
باباپورگل افشانی عنوان کرد: تسخیر لانه جاسوسی هوشیاری و بصیرت دانشجویان را نشان میداد، بعد از این اتفاق رییسجمهور و سیاستمداران آمریکایی خیلی به دنبال حل این مسئله بودند اما با این وجود حاضر نبودند به درخواست منطقی مردم ایران پاسخ مثبت دهند و شاه را به کشور برگردانند که نهایتا به حادثه طبس و اتفاقات دیگر منجر شد.
این پژوهشگر حوزهی انقلاب اسلامی گفت: یکی از چیزهایی که امروز ما در دانشگاهها از سوالات دانشجویان و جوانان میشنویم این است که آیا واقعا هنوز هم آمریکاییها برای ما دشمن محسوب میشوند؟ و نیاز است که اعلام دشمنی و برائت از آنها داشته باشیم و قرار است این دشمنی تا چه زمانی ادامه داشته باشد؟
وی تصریح کرد: باتوجه به فرهنگ اصیل ایرانی ما و آنچه که از آموزههای اسلام آموختهایم نباید هیچ زمانی در برابر حرف زور تسلیم شویم و تحت سلطه و نفوذ قدرتهای بزرگ قرار بگیریم، ما مسلمان شیعه هستیم، آنچه مسلم است اینکه مسلمان شیعی یک روحیهی استکبار ستیزی در همهی تاریخ داشته است یعنی در ایدئولوژی توحیدی مسلمانان به ویژه تشیع استکبار ستیزی موج میزند.
این مدرس دانشگاه بیان کرد: خارج از فضای اندیشهای، ما هنوز دشمنی آمریکاییها با ملت بزرگ ایران را در مقام عمل و مقابل دیدگان خود هم میبینیم، آنها به مانند همیشه در راستای تامین منافع استعماریشان دست به جنایتهای مختلف میزنند و دشمنی خودشان را نسبت به ملت ایران ابراز میکنند.
این پژوهشگر حوزه انقلاب اسلامی ادامه داد: تحریمها، جنگهای منطقهای، ترور دانشمندان هستهای و در همین چند سال گذشته ترور شهید حاج قاسم سلیمانی، شخصیت ملی ما که به دستور مستقیم شخص رئیس جمهور آمریکا انجام شد همه اینها نشانگر این مطلب است و چه دشمنی از این واضحتر میتواند باشد؟
باباپورگل افشانی تاکید کرد: بنابراین رسالت ما دانشجویان و عموم ملت ایران این است که روحیهی استکبارستیزی خود را حفظ کرده و با بیگانگان و دشمنانی که به دنبال ضربه زدن به منافع ملت ایران هستند، به مبارزه برخیزیم.
انتهای پیام
نظرات