توسعه زیرساختهای ورزشی از جمله ملزومات ورزش قهرمانی است اما بررسی میدانی وضعیت برخی از اماکن ورزشی استان یزد حکایت از بیتوجهی به این حوزه دارد؛ حال برای تشریح بهتر این وضعیت به سراغ یکی از کارشناسان و صاحبنظران این حوزه رفتیم.
«محمدحسن پیمانفر» عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی و مسئول شورای تدوین سند ۱۴۲۰ توسعه ورزش یزد، در گفتوگو با ایسنا در خصوص وضعیت ورزش استان یزد، گفت: متاسفانه با معضلی در استان یزد مواجه هستیم که تفکر توسعه ورزش بر جو مدیریتی استان حاکم نبوده و نیست و این دیدگاه فارغ از هرگونه نگاه سیاسی است به طوری که در ادوار و دولتهای مختلف شاهد آن بودهایم.
وی با بیان این که نباید به ورزش نگاه سیاسی داشته باشیم چرا که ورزش مقولهای فراجناحی و فراسیاسی است و از طرفی نیز امنیت ملی کشور بستگی به سلامت و نشاط جامعه دارد، گفت: چیزی که در استان یزد ریشه دوانده، تفکر ضد ورزشی است چرا که اگر نگاهی به اولویتهای توسعه استان داشته باشیم، ورزش جایگاهی در آن ندارد.
مسئول شورای تدوین سند توسعه ورزش استان یزد در خصوص وضعیت توسعه زیر ساختهای ورزشی استان، گفت: با استناد به آمار و اطلاعاتی که در سال ۱۳۹۶ توسط تیم آمایش شورای تدوین سند توسعه و تحول ورزش به دست آمده است، سرانه ورزشی در استان معادل ۱.۰۲ مترمربع به دست آمده یعنی حتی بالاتر از سرانه کل کشور چرا که سرانه کل کشور چیزی معادل ۸۰ سانتی مترمربع است.
وی در خصوص این که چرا با این وجود وضعیت زیرساختها در استان یزد نمود چندانی ندارد، گفت: متاسفانه در استان، یک سری از زمینهای خاکی با عنوان سرانه ورزشی در سامانههای ارزیابی وزارت ورزش ثبت شده است؛ به عنوان مثال در شهرستان خاتم چند هکتار زمین خاکی به عنوان زمین ورزشی در سرانه ورزشی به ثبت رسیده که این موضوع باعث افزایش سرانه ورزشی استان روی کاغذ شده است.
مسئول شورای تدوین سند توسعه ورزش استان گفت: اگر این زمینهای خاکی را از سرانه ورزشی استان کم کنیم، سرانه ورزشی استان با افت تقریبا ۵۰ درصدی به چیزی حدود ۵۵ سانتیمتر مربع میرسد.
پیمانفر در خصوص تفکیک سرانه ورزشی استان، افزود: چیزی معادل ۶۰ درصد فضاهای ورزشی استان در اختیار اداره ورزش و جوانان استان، ۱.۶ درصد در اختیار شهرداریها و دهیاریها، هشت درصد در اختیار بخش خصوصی و مابقی آن در اختیار سایر ارگانهاست.
عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی در پاسخ به این سوال که چرا وضعیت ورزش استان در زیرساختها این گونه است؟ گفت: متاسفانه در زمان ساخت بسیاری از اماکن ورزشی استان، توجهای به بحث معماری و زیبا شناختی، استاندارد سازی و همچنین آمایش و پایش درستی برای مکانیابی ساخت فضاهای ورزشی نشده و لازم است که مجریان و سیاستگذاران در بحث توسعه و زیرساختهای ورزشی به آن توجه داشته باشند.
پیمانفر خاطرنشان کرد: یکی از اقداماتی که باید برای توسعه ورزش استان انجام شود و همچنین در یکی از محور های اصلی سند توسعه ورزش نیز به آن تاکید شده، توجه ویژه به بخش زیربنایی و ایجاد شبکه مناسبی از امکانات ورزشی است که در آن استاندارسازی، ساخت، تجهیز و نگهداری اماکن ورزشی، ایجاد جاده سلامت، تجهیز پایگاه قهرمانی و سرای ورزشکاران دیده شده است.
وی افزود: یکی از بحثهایی که میتواند باعث ایجاد تحول در زمینه زیرساختهای ورزشی استان شود، تکمیل ورزشگاه بزرگ یزد است که باید ردیف بوجه ملی آن تضمین و بودجه سالیانه آن تخصیص داده شود تا در کنار توسعه کیفی زیرساخت ورزشی استان، بتوان مدعی میزبانی رقابتهای ملی و بین المللی و همچنین اردوهای تیمهای ملی بود که در این زمینه ضرورت دارد طرح توسعه آن بازبینی و بازنگری شود.
پیمانفر در پایان از رسانهها در کنار حمایت از اقدامات درست، خواستار ترویج تفکر انتقادی از اوضاع ورزش شد و گفت: همه باید کمک کنیم و با انتقادهای درست مسئولین ستادی را متقاعد کنیم به ورزش استان نگاه ویژهای داشته باشند و به این موضوع معتقدم که رسانه میتواند با انتقاد و مطالبه درست در توسعه ورزش استان نقش بسیار موثری داشته باشد.
انتهای پیام
نظرات