• جمعه / ۵ آبان ۱۴۰۲ / ۰۴:۳۸
  • دسته‌بندی: سلامت
  • کد خبر: 1402080403079
  • خبرنگار : 71635

در گفت‌وگو با ایسنا تاکید شد

اهمیت جلوگیری از شکستگی ناشی از پوکی استخوان / فعالیت مراکز پیشگیری از شکستگی‌های ثانویه

اهمیت جلوگیری از شکستگی ناشی از پوکی استخوان / فعالیت مراکز پیشگیری از شکستگی‌های ثانویه

رییس اداره بیماری‌های عضلانی _ اسکلتی دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت ضمن تاکید بر اهمیت جلوگیری از بروز شکستگی‌های ناشی از پوکی استخوان در عین حال در خصوص نحوه فعالیت مراکز پیشگیری از شکستگی ثانویه توضیح داد.

دکتر فاطمه حاجی ولی‌زاده در گفت‌وگو با ایسنا، در خصوص سیستم درمانی FLS (سیستم پیشگیری از شکستگی‌های ثانویه) که در ایران با نام استئوپاد شناخته می‌شود، توضیح داد: یک زمانی حتی با وجود یا عدم وجود پیشگیری ممکن است که فرد دچار شکستگی ناشی از پوکی استخوان شود؛ موضوع مهم این است که خیلی از افرادی که دچار شکستگی ناشی از پوکی استخوان می‌شوند به بیمارستان‌های ارتوپدی مراجعه می‌کنند و ارتوپد هم اقدام به درمان شکستگی می‌کند ولی پوکی استخوان یا درمان نمی‌شود یا درمان صحیحی نمی‌شود و فرد از بیمارستان مرخص می‌شود.

وی با اشاره به اینکه بروز شکستگی‌های دوم و سوم در کسانی که دچار پوکی استخوان می‌شوند و یک بار شکستگی را تجربه می‌کنند، دو تا سه برابر می‌شود، تصریح کرد: یعنی مثلا فرد یک بار با شکستگی لگن در سمت راست به مراکز درمانی مراجعه می‌کند و سال بعد با شکستگی سمت چپ لگن؛ در حالی که با درمان پوکی استخوان می‌توان ریسک شکستگی بعدی را در این فرد کاهش داد؛ بنابراین یک خدمتی تحت عنوان "سیستم پیشگیری از شکستگی‌های ثانویه" در برخی بیمارستان‌هایی که سانتر ارتوپدی کشور هستند مانند بیمارستانی در گرگان، مازندران و تهران راه‌اندازی شده است.

وی افزود: افرادی که به سانتر ارتوپدی مراجعه می‌کنند و احتمال می‌رود که شکستگی آنها ناشی از پوکی استخوان باشد تحت مشاوره قرار می‌گیرند و به آنها اعلام می‌شود که ممکن است پوکی استخوان داشته باشند و باید از این نظر بررسی شوند که اگر چنین باشد، لازم است درمان بگیرند.

رییس اداره بیماری‌های عضلانی _ اسکلتی دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت، تاکید کرد: در صورت رضایت بیمار برای او پرونده‌ای داخل یک سامانه ثبت می‌شود و بعد مراقبت‌هایی که پرستار محور است را توسط پرستار خود دریافت می‌کنند؛ یعنی لازم نیست فرد دوباره به همان بیمارستان برود، اما پرستار بیمار را پیگیری می‌کند تا سنجش تراکم استخوان انجام دهد و اگر مشخص شد که پوکی استخوان دارد، درمان بگیرد و دارو مصرف کند.

حاجی‌ولی‌زاده با اشاره به اینکه تا دو سال اول که ریسک شکستگی ثانویه در بیمار بالا است، پرستاران دورادور از بیمار مراقبت می‌کنند، اظهار کرد: این کار از این جهت انجام می‌شود که از شکستگی بعدی جلوگیری شود. این کلینیک‌ها در تمام دنیا وجود دارد و به صورت مرحله به مرحله با بیمار برخورد می‌کنند و به فراخور خدماتی که ارائه می‌دهند ستاره آبی، برنز، نقره یا طلایی دریافت می‌کنند.

وی در خصوص وضعیت فعالیت کلینیک‌های جلوگیری از شکستگی ثانویه در ایران، گفت: در حال حاضر در کشورهای اطراف خود مانند ترکیه،‌ امارات و قطر کلینیک‌های FLS داشتیم اما در کشورهای اطراف‌مان تنها بیمارستانی که ستاره نقره کسب کرده است، بیمارستان شفایحیائیان است که تاکنون به بیش از ۱۰۰۰ بیمار در این زمینه خدمت داده‌ است؛ البته بیمارستان گرگان نیز ستاره برنز کسب کرده است.

رییس اداره بیماری‌های عضلانی _ اسکلتی دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت در پایان تاکید کرد: از برنامه‌های ما این است که این کلینیک‌ها را در ۱۰ بیمارستان ارتوپدی دیگر هم گسترش دهیم که بیمارستان کاشان، همدان، قزوین، اراک، مشهد، اصفهان، شیراز، مازندران و... از این دست هستند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha