• یکشنبه / ۳۰ مهر ۱۴۰۲ / ۱۹:۲۱
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1402073021785
  • منبع : نمایندگی همدان

نویسنده «کتاب اینجا سوریه است»:

زنان نقش اساسی در زنده نگهداشتن مقاومت دارند

زنان نقش اساسی در زنده نگهداشتن مقاومت دارند

ایسنا/همدان نویسنده «کتاب اینجا سوریه است» از نگارش کتابی جدید درباره مقاومت زنان عراق خبر داد و گفت: پژوهشی در دست گرفتم که تحقیق و پژوهش آن تمام شده و در حال نگارش آن هستم. در مجموع زنان نقش اساسی در زنده نگهداشتن مقاومت دارند، همانطور که می‌بینیم با همه فجایع در غزه و فلسطین، زنان و کودکان ایستادگی می‌کنند.

زهره یزدان‌پناه یکشنبه، ۳۰ مهر در نشست نقد و بررسی کتاب «اینجا سوریه است» در کتابخانه مریانج، اظهار کرد: این کتاب برای مخاطب عام به نگارش درنیامده است بلکه برای مخاطب خاص و بر اساس این سخن رهبر انقلاب که فرمودند «اگر شما روایت نکنید، دشمن روایت خواهد کرد و به دروغ هم روایت می‌کند» و طبق شاخص‌هایی چون وحدت و نزدیکی مذاهب که در سخنان مقام معظم رهبری مورد نظر بوده، به نگارش در آمده است. 

وی افزود: تمام تجربیات گذشته به کمکم آمد تا این کتاب را به نگارش درآورم، هر چند مدعی نیستیم که این کتاب خالی از ایراد باشد. یکی از نقاط قوت این کتاب بازگو کردن فجایع از زبان چند نفر است. سخت‌ترین شرایط برای نگارش یک کتاب ابتدا وضعیتی جنگی و سپس بیماری‌های واگیری‌دار است.

یزدان‌پناه ادامه‌داد: در شرایط جنگی در حالی موضوع را پیگیری می‌کنیم که هنوز جنگ تمام نشده است و در این کتاب مصاحبه‌کننده، گاهی به عنوان راوی حاضر می‌شود و در این هنگام نقشش متفاوت از هنگامی است که به عنوان محقق به موضوع نگاه می‌کند. وقتی نویسنده روای می‌شود باید دیدگاه خود را بیان کند. به خاطر اینکه درباره موضوعی تحقیق می‌کند که تمام نشده است. 

وی با بیان اینکه کتاب اینجا سوریه است را با کتاب چند صدایی، خانم سوتلانا الکسیویچ نویسنده برنده نوبل ادبیات مقایسه کردند، تصریح کرد: هرچند من را خوشحال می‌کند، اما همین مقایسه نیز اشتباه است چرا که خانم الکسویچ پس از تمام شدن جنگ جهانی، سراغ راویان می‌رود و در محیطی آرام با آنها مصاحبه می‌کند در حالیکه من در زمان جنگ به سوریه رفتم و درباره موضوعی تحقیق می‌کنم که نه تنها گریبان خودم را می‌گرفت بلکه گریبان راوی را هم می‌گیرد. 

این نویسنده ادامه داد: در این کتاب از ساختارهای متفاوتی چون سفرنامه استفاده کردم. جایی که راوی هستم حرف خود را دارم و در جایی که مصاحبه می‌کنم حق ندارم حرف خودم را داشته باشم. در آخرین روزهای سفرم که دیگر می‌خواستم به ایران برگردم، ناگهان اعلام کردند، آخرین گروه از مردم تحت محاصره فوعه و کفریا، قرار است طی مبادله با مسلحین و خانواده‌های آنها آزاد شوند. من که تازه از حلب برگشته بودم، به هیچ وجه معطل نکردم و نیم ساعت بعد، در جاده دمشق- حلب بودم تا خودم را به جبرین حلب برسانم. به این ترتیب در واقع نخستین و تنها بانوی نویسنده، پژوهشگر و مستندساز ایرانی بودم که شاهد آزادی مردم فوعه و کفریا بوده که در روایت این آزادی باشکوه در کتاب، خود شاهد راوی بودم.

وی با بیان اینکه گاهی ما مجبور بودیم که در نیمه کار به خاطر شرایط جنگی، مصاحبه را نصفه رها کنیم و شرایط به صورتی نبود که بتوان همه آنچه در نظر داریم را پیاده‌سازی کنیم، خاطرنشان کرد: بخشی از سختی‌ها و باید گفت یک هزارم سختی‌ها را در کتاب آوردم، برخی از بیماری‌هایم را پنهان کردم که من را بازنگردانند، با بیماری آسم به سوریه رفتم و در اتاقی بودم که مگس‌ها هم اتاقم بودند.

این نویسنده، مستندساز و پژوهشگر تاریخ تمدن و ملل اسلامی با اشاره به اینکه این کتاب مانند یک فیلم مستند به جزئیات نگاه کرده است، گفت: ضرورت می‌دانستم که به جزئیات بپردازم، برخی معتقدند باید این کتاب رمان می‌شد، اما این کار را نکردم چرا که پایه اصلی رمان تخیل است و ممکن است بیان شود که این فجایع تخیل است و واقعیت ندارد، بنابراین باید کتاب تاریخ شفاهی می‌نوشتم، تاریخ شفاهی که اتفاق جدید در آن رخ داده است. 

یزدان‌پناه با بیان اینکه همواره طی چند سال اخیر در تاریخ شفاهی سه مسأله مصاحبه‌شونده، مصاحبه‌کننده و موضوع، مطرح بوده است، اظهار کرد: آیا نمی‌شود شاخص جدید به تاریخ شفاهی افزوده شود، یعنی برای تاریخ شفاهی که درباره موضعی تمام نشده، باشد، به طور قطع باید برای مصاحبه‌شونده نقش راوی نیز در نظر گرفته شود، اینجا اتفاق جدید است که کمتر کسی به آن توجه می‌کند.

وی با بیان اینکه قالب ساختار این کتاب تاریخ شفاهی است و چون محقق و نویسنده مجبور به سفر شده و جنگ تمام نشده، پس باید نظرش بیاید، افزود: ۹۹ درصد عکس‌های کتاب را خودم گرفتم. عکس روی جلد به من مربوط نیست، هرچند من موافق این جلد هستم چراکه کتاب گران است و نباید مخاطب را فریب داد و هر آنچه می‌شود درباره کتاب بیان کرد، به او گفت. این کتاب المان سفرنامه را دارد اما در اصل پژوهشی است از نوع میدانی. 

این نویسنده با تأکید بر اینکه ما تجربه دفاع مقدس را داریم، تصریح کرد: من دوران جنگ را تجربه کرده‌ام، جنگ هرگز حالت عادی ندارد و سرشار از شهادت و ویرانی است، در این کتاب‌ همه سختی‌ها و رنج‌ها بیان شده است اما سیاه‌نمایی نشده به طوریکه در میان تمام رنج‌ها، بارقه‌های امید و زندگی وجود دارد،  در واقع زندگی در بحران جنگ و زیر آتش در جریان است و زنان سوری این زندگی را حفظ کردند، در واقع زنان همواره جریان‌ساز هستند و مصداق عینی آن، حضرت زینب(س) است. 

وی همچنین از نگارش کتابی جدید درباره مقاومت زنان عراق خبر داد و گفت: پژوهشی در دست گرفتم و تحقیق و پژوهش آن تمام شده و در حال نگارش آن هستم، در مجموع زنان نقش اساسی در زنده نگهداشتن مقاومت دارند، همانطور که می‌بینیم با همه فجایع در غزه و فلسطین، زنان و کودکان ایستادگی می‌کنند. نگارش این کتاب سختی‌های خاص خود را دارد و به راحتی میسر نیست، اگر این سختی‌ها را تحمل می‌کنیم به خاطر این است که ما در عصر ظهور قرار داریم و منظور ظهور حضرت ولی‌عصر(عج) هستیم.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان همدان نیز اظهار کرد: در ابتدا باید حملات وحشیانه رژیم کودک کش صهیونیستی را به غزه محکوم کرده و از همه جهانیان به ویژه کشورهای اسلامی بخواهیم در برابر این اقدامات غیر انسانی سکوت نکنند. 

عاطفه زارعی افزود: ۷۵ سال است که مردم مظلوم فلسطین زیر ظلم و شقاوت بی امان این رژیم کودک کش هستند و ما تمامی این اقدامات را محکوم کرده و خواهان بازگرداندن حقوق مردم فلسطین به آنها هستیم، دیدن صحنه‌های وحشتناک کشتار کودکان و زنان برای ما چنان دردناک است که هرگز داغ این روزها را فراموش نخواهیم کرد.

وی با بیان اینکه خداوند را شاکریم که ملت ما را از تبار شهدا و مروج فرهنگ شهادت قرار داد تا راهی را به جهانیان بنماید که به عاقبت به خیری ختم شود، تصریح کرد: ملت ایران پس از پیروزی بر طاغوت به رهبری امام روح الله راهی را به جهانیان نشان دادند تا به عزت آنها ختم شود و در واقع انقلاب اسلامی و هشت سال دفاع مقدس به مردم دنیا نشان داد که هیمنه استکبار فرو ریختنی است و شکست آن‌ها قطعی است.

زارعی ادامه داد: بنابراین با سر برآوردن انقلاب اسلامی در جهان گفتمان عرصه‌های مختلف تغییر کرد و رهروان حق و حقانیت هر روز پیروزی‌های بیشتری کسب کردند اما این راه کم هزینه نبود و جنگ‌های تحمیلی مستکبران بر مسلمانان بر زندگی همه انسان‌های حقیقت خواه تأثیر گذاشت و آنها را در غم فقدان اعضای خانواده خود فرو برد، از خانه و کاشانه دور کرد و از زندگی معمولی که حق هر انسانی است، محروم کرد.

وی خاطرنشان کرد: در این میان جامعه زنان همواره آسیب‌های زیادی را متحمل شدند و البته قهرمانی‌های به یاد ماندنی نیز از خود بر جای گذاشتند، داستان قهرمانی زنان در جبهه مقاومت نیز چنان زنان رزمندگان ایرانی در هشت سال دفاع مقدس آکنده از شجاعت و صبوری است و نشان از ازخود گذشتگی، سربلندی و ایمان واقعی دارد. 

زارعی گفت: کتاب اینجا سوریه است، در کنار روایت همه از خود گذشتگی‌ها به سوالات اساسی نیز پاسخ می‌دهد که به راستی جنگ تحمیل شده بر مردم سوری، چه تأثیری بر زنان این سرزمین از اقوام و ادیان مختلف گذاشته است؟ این کتاب جنگی را روایت می‌کند که بر مردم سوریه تحمیل شد و آنها شجاعانه در مقابل آن ایستادگی کردند.

وی تأکید کرد: ما به عنوان کتابخانه‌های عمومی وظیفه داریم صدای مظلومیت و مقاومت زنان و کودکان در جبهه مقاومت را به گوش همه مردم در سراسر جهان برسانیم و از همین رو سلسله نشست‌های معرفی کتب و کتابخوانی به صورت مداوم برگزار می‌شود و امیدواریم بتوانیم وظیفه خود در انتقال مظلومیت مقاومت مردم جهان اسلام به گوش جهانیان موفق شویم.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha